Стати на граблі вкотре, або Чому депутати не підтримали експеримент з «е-квитком»

7688 0
Чому у Львові досі повноцінно не працює АСОП («е-квиток») і для чого Львівська міська рада намагалась змінити механізм оплати пільговиками за проїзд, розповідає засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У Львові цього тижня  хотіли запровадити невдалий експеримент. В понеділок, 26 вересня, на розгляд депутатської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР був винесений проєкт ухвали «Про здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд у пасажирському транспорті загального користування на території Львівської міської територіальної громади».

Основною метою вказувалося: змінити методи компенсації за пільгові перевезення, зокрема зробити оплату проїзду для тих, хто має на це право, через картку «ЛеоКарт».

Коли повноцінно запрацює АСОП («е-квиток»)

Директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило на комісії повідомив, що через воєнний стан лишень зараз на ЛКП «Львівавтодор» вдалося запустити процес видачі карток, також відбувається усунення дрібних технічних проблем.

Більш глобальні, як-от ремонт валідаторів, запуску системи АСОП, слід очікувати лише після завершення воєнного стану, тоді в Україні зможе запрацювати підрядник з Чехії.

Що зараз з компенсацією за пільгові перевезення

Станом на зараз усе відбувається за наступним алгоритмом: перевізник подає в Державну податкову службу звіт, в якому вказує офіційну виручку від перевезення платних пасажирів, їхню кількість, вартість проїзду і тоді цю суму множать на коефіцієнт співвідношення кількості пасажирів-пільговиків. Для автобусних перевезень він становить 0,59, а для трамваїв і тролейбусів – 1,9.

Тобто, чим більше платних пасажирів в транспорт зайде, то менше буде пільгових пасажирів. При цьому перевізник отримає максимальну компенсацію за пільгові перевезення, хоч в його транспорті могло не бути жодного пільговика. Тому цей алгоритм є неефективним.

Як мали б оплачувати студенти в громадському транспорті

Олег Забарило, відповідаючи на це питання, зазначив: студенти сплачують 50% від вартості. Щодо того, як це буде відбуватися, якщо приймуть ухвалу додав, що ця ухвала є концептуальною, вона визначає сам порядок, а усі деталі будуть прописані окремим рішенням виконкому.

Він дуже розмито намагався пояснити, що «момент взаємодії із студентами зачіпає частково перший етап і частково вже входить в наступний там, де вже має бути оплата.» На цьому перехідному етапі, за його словами, студент мав би придбати свій пільговий квиток на підставі студенського квитка і здійснити валідацію карткою «ЛеоКарт».

Читайте також: 14 років у Львові будують автостанції, а добре облаштованих так і немає

Тому незрозуміло, як мали б користуватись своєю пільгою студенти. Із відповіді Олега Забарила випливає: студент має купити паперовий квиток і його закопомпостувати, а також валідувати електрону картку «ЛеоКарт» в системі АСОП, яку не можливо зараз зупустити. Більш складнішого процесу годі й придумати.

Чи буде контроль в громадському транспорті в межах цього експерименту

На комісії була дискусія і щодо цього питання. Насправді зараз тих, хто має контролювати цей процес, є аж 40-50 людей, тобто в одну зміну може вийти лише 7 мобільних груп і це на 600 одиниць транспорту. За первинними розрахунками, їх потрібно не менше 300, що еквівалентно 50 мобільним групам контролю.

Читайте також: Чи зросте вартість проїзду та як курсуватиме транспорт з осені. Розмова з Орестом Олеськівим

Відсутність контролю призведе до малої валідації серед пільговиків та відповідно низьких надходжень перевізникам. Це критично для галузі пасажирських перевезень, особливо для «Львівелектрорансу». Відповідно такий експеримент нічого окрім нових проблем не принесе.

З таким контролем зі стрічки бюджету ЛМР із умовною назвою: «дотація за пільговиків» кошти будуть перекинуті на статтю: «дотація збиткового підприємства «Львівелектротранс». Тобто будуть збільшені видатки через відсутність контролю.

Чи є кошти для 100% компенсації за пільговий проїзд

«Є граничні можливості бюджету, відповідно в їх межах будемо дивитися, якщо ця сума буде нижчою ніж передбачено в бюджеті, то, відповідно, нам доведеться її якимось чином компенсувати», – зазначив директор департаменту міської мобільності і вуличної мережі Олег Забарило під час розгляду на депутатській комісії.

Виникає запитання: Що ж тоді зміниться, якщо коштів для повноцінних розрахунків немає? Складається враження, що головне не результат, а процес. Це як із е-картками: головне, що є пости у Фейсбуку, а не те, як  працюватиме АСОП (е-квиток).

Як місто зараз платить за пільгові перевезення

Зі слів голови асоціації перевізників Івана Велійки, за три місяці літа міська рада не доплатила за пільгові перевезення близько 500 тисяч кожному підприємству.  У середньому це орієнтовно 415 грн на один день, що є еквівалентно 27 поїздкам. Очевидно, що реальні цифри кількості пільговиків є більшими, однак місто не здатне навіть це оплатити в повному обсязі.

Наголошу, місто уже як п’ять років мало вивчити пасажиропотік і знати частку платних та пільгових пасажирів, але чомусь цього не зробило. Звідси замкнуте коле: транспортники не мають надходжень і не можуть оновити свій автобусний парк, а львів’яни потерпають від поганої якості перевезень.

Навіщо ця програма і які висновки

На комісії звучало дві кардинально різні думки, зокрема, що це є першим етапом введення е-квитка і ми зможемо вже зараз об’єктивно побачити, скільки зараз їздять пільговики, а як завершились аргументи і депутати пояснили, що це не запрацює, то виникла кардинально інша – що з цим не варто поспішати, адже все повноцінно запрацює, коли відбудеться запуск е-квитка.

На що депутати зазначили, що ухвала юридично є не коректною і створить багато юридичних суперечок в майбутньому. Тому питання перенесли на доопрацювання.

Читайте також: Що не так із маршрутами на Варшавську та що з цим робити

Підсумовуючи, скажу: у Львівській міськраді хотіли зробити черговий експеримент із оплатою пільговиками за проїзд. При цьому сам механізм не був продуманий і частині пільговиків далі пропонувалось їздити за старими правилами. Також не планувалось збільшити кількість контролерів та залучати додаткові кошти, щоб була можливість 100% відшкодовувати за пільговий проїзд.

Навіщо ж тоді було все це починати? При цьому, коли таки повноцінно запрацює е-квиток, ми так і не почули.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!