Ціна безкоштовного проїзду. Чому перевізники не хочуть платити за пенсіонерів

16829 9
Ми за те, щоб пенсіонери користувались громадським транспортом за потреби, а не їздили на екскурсії в години пік.
фото: kafanews.com

фото: kafanews.com

Львівські перевізники вирішили запровадити оплату за проїзд для пенсіонерів за віком, посилаючись на критичний стан підприємств. Львівська міська влада назвала такий крок порушенням закону і звернулася до «Укртрансбезеки» по роз’яснення. Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка вважає, що перевізники діють в рамках чинного законодавства і наголошує, що до досягнення  компромісу з міською владою Львова пенсіонери платитимуть за проїзд.

2000 року Верховна Рада ухвалила закон, на який ніхто не звертав уваги, поки ситуація з пасажирськими перевезеннями не дійшла до точки кипіння – «Про державні  соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». В ньому чітко написано, що пільги на житлово-комунальні послуги, послуги транспорту та зв’язку встановлюються виключно законами України. Впродовж шести місяців після того, як закон набув чинності, Кабінет Міністрів повинен був привести всі свої акти у відповідність до законодавства. Але не зробив цього.

Для перевізників питання пільгового проїзду загострилось після того, як 2015 року набув чинності закон про скасування пільг для низки категорій. Тоді Кабінет Міністрів знайшов постанову уряду  Леоніда Кучми 1993 року, про яку всі забули, але так і не скасували. Саме ця постанова зробила можливим засилля пільговиків у транспорті загального користування.

Читайте також: Міськрада поскаржилася Укртрансбезпеці на приватних перевізників Львова

До того ж, парламент фактично відмовився фінансувати пільги, роздані людям. Із державного бюджету вилучили статтю про компенсацію втрат пасажирським автоперевізникам, легким порухом переклавши цей тягар на органи місцевого самоврядування. Йдеться про великі суми, а місцеві бюджети не безрозмірні.

Сьогодні у Львові більше половини людей, які користуються громадським транспортом, не платить за проїзд. Це ненормальна ситуація, яка триває вже три роки. У Львівській області 688 тисяч пільговиків, із них 505 тисяч – пенсіонери за віком. В обласному центрі 165 тисяч пільговиків, із них 125 тисяч – пенсіонери за віком.

Якщо припустити, що кожен пільговик користується громадським транспортом раз на тиждень у Львові та раз на місяць в області, сума збитків перевізників однаково становитиме 450 мільйонів гривень. Перевізники фінансують пільги, роздані людям державою.

Ми не сподіваємося, що пенсіонери почнуть платити за проїзд і автотранспортні підприємства стануть фінансово стабільними. Але хотіли б, щоб пенсіонери їздили громадським транспортом за необхідності, а не на екскурсії в години пік. До того ж, за статистикою, до 30% пенсіонерів працює й отримує зарплатню на додачу до пенсії. Чи справедливо, що вони мають змогу їздити безкоштовно, тоді як інші пасажири платять за проїзд?

Читайте також: Вибір між безпекою і зарплатнею. Слово на захист перевізників

Комунальне АТП-1 купує автобуси за бюджетні гроші, тож може ухвалити рішення про безкоштовний проїзд пенсіонерів за віком саме на цих маршрутах – але не на тих, які обслуговують приватні перевізники.

Ми вже кілька років пропонуємо різні варіанти розв’язання цієї проблеми, але не знаходимо розуміння. Єдиний крок назустріч перевізникам місто зробило 2015 року, впровадивши проект безкоштовного проїзду пільговиків із десятої до шістнадцятої години. Це було дуже розумне рішення, але його скасував суд за позовом громадської організації.

Останнім часом між перевізниками та владою налагодився доволі конструктивний діалог. Але, доки альтернативне рішення не знайшли, автопідприємства діятимуть за законом. А закон пільги на безкоштовний проїзд пенсіонерам за віком не дає.

І я не розумію, яких пояснень просить заступник міського голови Львова Сергій Бабак від «Укртрансбезпеки»: в законі все написано чорним по білому. «Укртрансбезпека» повинна стежити за дотриманням законодавства у транспортній сфері, а штрафувати перевізників означало б карати їх за виконання закону. Це нонсенс.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 


Читайте також:
2 Травня, 2018 09:49
Serg комерсантів, які не поважають законів України - гнати з ринку і нехай милується своїм роздовбаним автобусом у себе в дворі, а то тупо не ввовдять електронний облік, бо привикли до валу необлікованої готівки, крадуть гроші та стогнуть і канючать, що ім мало грошей... а хтось рахував?
3 Лютого, 2018 23:48
Latmunas Georg&Co CC ага а кошти на масову закупівлю автобусів, водіїв та обслуговування і підтримання автопарку в відмінному стані місто надрукує чи ще кредитів наберемо.
Так проблема з не обліком пасажиропотоку та жадність до над прибутків перевізників є (так само як і поїздки пенсіонерів за хлібом чи баночкою риби на ринок чи хлібзавод в час пік або просто так бо мені не спиться чи дома просто нудно).
Вирішити повністю помахом чарівної палички чи протягом 2-3 років малоймовірно. Необхідний довгий та стабільний прозорий систематичний підхід який як на мене важко реалізувати при чинній владі(загалом не тільки міста).
п.Любов ви в якій жовтій газеті вичитали про зарплати в конвертах в 80% населення ? по самих сміливих даних в нас не більше 17-35 % заплат залишаються в тіні і їх вивід навряд чи вирішить ситуації тому що скільки не лий воду в діряве відро воно не наповниться (або дірки збільшаться від потоку)
26 Січня, 2018 05:42
Олександр В статті зазначено,що центральна влада фактично відмовилася фінансувати проїзд пільговиків.Але,якщо не помиляюсь,то саме фінансування пільгового проїзду передано на місця.При Яценюку це було зроблено в дуже цікавий спосіб,а саме,для фінансування цієї категорії пільг 5% акцизу від реалізованого пального залишається на місцях для фінансування проїзду.А чому заголовок в статті ,що перевізники не хочуть платити чи возити даром пенсіонерів?Може це просто на місцях АЗС просто торгують контрабандним бензином і газом,а "славні" перевізники саме і використовують це контрабандне паливо,щоб не платити податки?Виходить,щоб профінансувати пільги,треба вивести з тіні торгівлю бензином-газом,та і самі АЗС разом з перевізниками?Тоб то треба починати боротьбу з корупцією і контрабандою?От львівські перевізники і почали "боротьбу", тільки не з контрабандистами серед них самих,а з пенсіонерами.????
25 Січня, 2018 22:15
Любов Да пільги взагалі всі потрібно скасувати , правельно сказано, пенсіонери получають пенсію, і ще й зарплату в конверті і сидять на пільгах і субсидіях, це не правильно.(І таких половина України). Потрібно всім за все платити,а хто не взмозі, надавати адресну грошову допомогу. Но саме головне, скасувати зарплату або частину зарплати в конвертах, яка в Україні платиться в 80% населення.
25 Січня, 2018 20:56
закон Постанова Кабінету Міністрів і є законом України.
І до речі у цьому ж законі є
Стаття 5. Порядок формування, встановлення та затвердження
державних соціальних стандартів і нормативів
Державні соціальні стандарти і нормативи формуються,
встановлюються та затверджуються у порядку, визначеному Кабінетом
Міністрів України за участю та погодженням з іншими сторонами
соціального партнерства, якщо інше не передбачено Конституцією
України та законами України.
25 Січня, 2018 20:43
Georg&Co Думаю багато людей погодяться з коментарем СС,готівка не обліковується техніха на більшості маршрутів в жахливому стані порядку там не буде до тих пір поки не почнуть обліковувати через касовий апарат.
25 Січня, 2018 20:04
Раїса Та хай проїзд для пенсіонерів зро[***] наполовину від вартості при наявності пенсійного посвідчення. Тобто 2.50. Найпростіше.
І не тільки у Львові.
25 Січня, 2018 11:39
С С коли комерсанти йшли на конкурси, вони декларували дотримання чинного законодавства, але: квитків не видають і облік відсутній, йде вал необлікованої готівки на хатинки і машинки хапуг від влади та транспортним мафіозі, не бажають виконувати чинне законодавство про пільговиків - пенсіонерів, автобуси в жахливому стані і не дотримуються їх кількості на маршруті... , отож ... гнати з маршрутів комерсантів та відновлювати комунальний транспорт...
25 Січня, 2018 11:19
Василь Монетизація пільг все вирішить, дуже просто.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!