На 56 ділянках у Львові планують реорганізувати рух

3773 0
У місті створять комісію, яка аналізуватиме ДТП із летальними та важкими наслідками і пропонуватиме рішення, як зробити місця, на яких вони стаються, безпечнішими.

Цього року у Львові планують реорганізувати рух на 56 ділянках, де часто виникають затори чи ДТП, і зробити декілька масштабних реконструкцій, зокрема перехресть Рясне-2 – Шевченка і Городоцька –Сяйво. Про це розповідає керівник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів.

Читайте також: У Львові реорганізують рух на вулиці Кульпарківській. Схема

У Львові є 56 ділянок, де ускладнений рух через затори і де часто стаються ДТП (перелік щороку надає поліція). Уже напрацьовані певні рішення, аби покращити ситуацію на них. Було ще дві ділянки – на Стрийській, 35, поблизу будинку Податкової, і Городоцькій, 179, біля ТЦ «Скриня». Торік на першій із них встановили камери фотофіксації правопорушень, і це основна причина, чому там уже не стаються ДТП з тяжкими наслідками; на другій –  регульований пішохідний перехід, і це звело до нуля кількість небезпечних випадків із пішоходами.

Тепер у Львові почали роботи, аби покращити рух на перехресті Личаківська – Пасічна, де він часто ускладнений. Є декілька простих і недорогих рішень, які можуть покращити ситуацію. Зокрема, наприкінці минулого року розширили ділянку, приблизно 50 метрів, від перехрестя з вулицею Пасічна в бік автостанції №6. Це дало можливість пришвидшити проїзд до Винників.

Також Личаківська райадміністрація уже замовила документацію для видовження, спрощення повороту з Тракту Глинянського на вулицю Личаківську. Тоді автобуси при повороті не блокуватимуть сусідню смугу, і водночас можна буде повертати двома смугами руху на Личаківську. Це зроблять щойно дозволить погода (на розширення частини вулиці скерували 180 тисяч гривеньред.). Звісно, таке рішення не змінить ситуацію суттєво, але дозволить зменшити затримки транспорту на цьому перехресті. Зокрема, зможуть проїхати ще два авта на одну фазу світлофора.

Щодо перехрестя Личаківська – Пасічна, то тут незабаром оголосять архітектурний конкурс на проєктування розв’язки. Роботи проводитимуть коштом міста. Можливо, вдасться знайти варіант із кредитом, бо цей проєкт доволі дорогий, адже включає будівництво, земельні роботи. Його реалізують, імовірно, аж наступного року, а проєктно-кошторисну документацію виготовлять у 2022-му.

На проспекті Чорновола, поблизу готелю «Львів», плануємо облаштувати цього року павільйон під зупинку, платформу. Зараз там є відповідна розмітка. Також хочемо зробити пішохідний перехід, адже люди переходять дорогу в недозволеному місці: від тієї зупинки у напрямку площі Різні.

Цього року зміни перш за все будуть на тих ділянках, на які вже передбачили бюджетні кошти, тобто в межах вулиць, які у 2022-му мають реконструювати. Це – вулиця Шевченка, ремонт якої цього року повинні завершити. Йдеться, зокрема, про облаштування важливого перехрестя Шевченка – Ярошенка, про весь цей вузол загалом. Водночас відкриття вулиці Шевченка розвантажить Городоцьку і перехрестя Варшавська – Чорновола.

Також закінчать ремонт на вулиці Пилипа Орлика – тоді покращиться ситуація на перехресті Мазепи – Пилипа Орлика.

Читайте також: Маршрути мають бути короткими і прямими. Що місто планує цього року зробити для покращення мобільності

Також оголосили конкурс на будівництво трамвайної колії на вулиці Миколайчука. Цього року зроблять проєктування, а роботи проводитимуть у 2023 – 2024 роках.

Для розв’язання проблем із рухом у місті можна застосувати кардинальні дорогі рішення, а можна шукати менш кардинальні, дешевші. Загалом у Львові ми доходимо до того етапу, коли більшість простих рішень, простих методів уже прийняли.

Враховуючи наявну інфраструктуру й умови, за останні сім-вісім років такі прості речі, як встановлення знаків, накреслення розміток чи згладжування якихось поворотів, переважно вже зроблені. Наступні проєкти, яких потребує місто, як правило, серйозні реконструкції, обійдуться недешево.

Серед менш затратних – розв’язання проблем на цих 56 ділянках. Зокрема, вже заплановані конкретні дії: створення острівців безпеки на деяких проблемних переходах, каналізування руху там, де є порушення рядності, для того, аби рух на перехрестях був стабільніший.

Читайте також: Водія маршрутки, який наїхав у Львові на двох монахинь, взяли під варту

Повної реконструкції потребує кільце на Луганській Зеленій і вузол Сяйво Городоцька.

Проєкт щодо перехрестя Сяйво – Городоцька уже на експертизі, його розробку фінансував забудовник, який звів поруч житловий комплекс, а місто планує реалізувати її. Це обійдеться в декілька десятків мільйонів, але буде повне оновлення проїжджої частини, додадуть світлофори. На цій ділянці сьогодні дуже багато транспорту.

Також цього року плануємо змінити організацію дорожнього руху на двох кільцях на вулиці Кульпарківська. Зараз для цього замовляють документацію, і, думаю, цього року вдасться реалізувати задумане.

Йдеться про дві кільцеві розв’язки: одна неподалік «Ашану», кільце на перехресті Кульпарківська – Володимира Великого, друга – поблизу ТРЦ Victoria Gardens, кільце на перехресті Кульпарківська – Наукова. Там облаштують розв’язки за принципом roundabout, тобто авто не змінює смугу на кільці. А на кільці, що на Володимира Великого – Кульпарківська, зроблять розв’язку тurbo roundabout.

Ще плануємо змінити організацію руху на вулиці Кульпарківська, на повороті на Трускавецьку. Це дуже важливий проєкт, однак тут усе залежить від можливостей фінансування. На цій ділянці є світлофор, але він не повністю відповідає принципам безпеки дорожнього руху. Мабуть, не був врахований момент безпеки лівого повороту, на якому раніше не було такого активного руху, як зараз. Цей лівий поворот здійснюють одночасно з рухом прямо на вулиці Кульпарківську. Тому, щоб не було заторів, потрібно створити окрему лівоповоротну смугу з окремою лівоповоротною фазою світлофора. Для того, щоб зробити цю смугу, треба забезпечити три смуги руху на ділянці перед світлофором, інакше можуть утворюватися затори, бо одної смуги на виїзд із міста недостатньо. Тобто потрібно буде трохи розширити проїжджу частину. А ще перенести опору світлофора.

Там є дві проблемні ділянки, на яких часто стаються ДТП через ускладнені ліві виїзди, ліві повороти з прилеглих територій на Кульпарківській, саме на непарному боці вулиці. Цього року замовлять проєктно-кошторисну документацію.

Усі зміни щодо згаданих 56 ділянок спершу виноситимуть на розгляд комісії з безпеки дорожнього руху. Там вирішуватимуть, коли і які з них варто впровадити, визначатимуть пріоритетність розв’язання проблем.

Також цього року напрацьовуватимуть рішення щодо трьох магістральних вулиць: Стрийська, Виговського – Любінська і Чорновола – Варшавська. Місто отримало грант, який фінансує GIZ, і матиме безоплатну технічну допомогу, а саме ескізні проєкти змін на цих ділянках.

Ще одна дуже важлива ділянка – Рясне-1– Шевченка, на якій також часто стаються ДТП. Тут вирішили побудувати кільце, і це теж важливий проєкт, який полегшить життя жителів мікрорайону Рясне, від яких багато скарг.

Є ще одна ділянка, яку потрібно кардинально переробити. Це вузол від площі Франка і вулиці Шота Руставелі до перехрестя з вулицею Князя Романа. Треба комплексно опрацювати його із площею Франка, аж до перехрестя Левицького Князя Романа, а якщо конкретніше, вирішити проблему заторів, затримок у проїзді громадського транспорту.

Отже, планів і проєктів чимало – потрібні гроші. Маємо угоду про кредит Європейського банку для створення безпечного дорожнього руху. Можливо, він дозволить реалізувати частину рішень щодо цих ділянок. Сподіваюся, цього року вдасться реорганізувати рух хоча б на деяких із них.  

Зараз плануємо створити окрему робочу групу, яка займатиметься аналізом серйозних дорожньо-транспортних пригод, у тому числі місць їхньої концентрації. Ця група має напрацьовувати рішення із вдосконалення організації дорожнього руху на проблемних ділянках.

Мовиться про дослідження ДТП з важкими, летальними наслідками, які стаються не лише в місцях, що є у списку концентрації ДТП (для прикладу, пішохідний перехід на проспекті Свободи, де водій маршрутки збив двох монахинь, одна з яких загинула, згідно з даними поліції, не є місцем концентрації ДТП Ред.)

Читайте також: Водій, який збив на смерть пішохода біля Янівського кладовища, був п'яний

Крім того, створення цієї робочої групи дозволить оперативно долучати поліцію, отримувати докладну інформацію про ДТП. До групи входитиме представник патрульної поліції, представники департаменту мобільності, а також представник депутатського корпусу. На бажання може долучитися громадськість.

Зараз є лише розпорядження, але цього року плануємо створити таку комісію. Це один із пунктів Плану сталої мобільності. Також напрацьовуватимемо стратегію безпеки міста і стратегію нульової смертності на дорогах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!