Ми допоможемо енергосистемі, якщо всі одночасно не вмикатимуть чайники, праски

2018 0
Українцям прогнозують нелегку зиму. Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтервʼю німецьким журналістам сказав, що Україна намагається щонайкраще захистити свої електростанції від обстрілів, але готується до найгіршої зими в історії. Tvoemisto.tv запитало у виконавчого директора асоціації «Енергоефективні міста України» Святослава Павлюка про те, що ускладнює ситуацію в енергосистемі та чим можуть допомогти в цій ситуації пересічні українці.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Зима насправді буде складною. Згідно з прогнозами в нас є дефіцит електроенергії, тому треба буде десь її брати. Навіть якщо росіянам не вдасться нічого пошкодити, ми маємо негативний баланс. У будь-якому випадку електроенергію треба буде закуповувати на європейському ринку. Але чим платитимемо, адже там вона дорожча, ніж у нас? Потрібно буде якось покривати різницю між ціною для населення та ціною імпорту. Зараз бюджет субсидування населення в сфері електроенергії становить майже 130 млрд грн. Це колосальна цифра. Ще гірше буде, якщо росіяни кудись влучать, а вони точно влучать. Навіть тепер 20% дронів кудись долітають і завдають шкоди. Про стан захищеності енергетики ми не знаємо нічого, бо це конфіденційна інформація.

Чому цього року ситуація може бути гірша, аніж торік. Бо минулого року енергосистема була в робочому стані. Мала якісь запасні маршрути, на складах було запасне обладнання, а це сотні трансформаторів. То були старі запаси, які не встигли списати. Зараз і вони закінчилися. Купити таке обладнання не так уже й просто. Цикл виробництва нового устаткування може тривати й півтора року. Це дуже складні речі. Його замовляють і чекають, поки виготовлять. Тобто загальна стійкість нашої енергосистеми є меншою, аніж минулого року. Водночас маємо повідомлення, що росіяни наростили запаси ракет, тож зможуть атакувати нас усю зиму.

Читайте також: Садовий закликав львів'ян готуватися до складної зими

Коли почнуться сильні морози, тоді  й почнуться труднощі. Бо буде більше навантаження на мережу. В нас істотна частина енергії на ринку вироблялась улітку завдяки сонцю. Коли почне збільшуватися світловий день, наростатиме виробництво енергії. Відтепер генерація сонячних панелей та електростанцій знижуватиметься. Виробництво електроенергії взагалі є сезонним. Ми маємо в системі переважно погодозалежні генерувальні потужності. Це сонце та вітер. Варто розуміти, що 55-60% електроенергії генерували АЕС. А наша найбільша атомна станція захоплена росіянами і не працює. 

Щодо порад для українців, то вони такі ж, як і торік. Щоправда, нині вже є певний рівень забезпеченості генераторами, батареями, інверторами. Люди вже спробували, як усе це застосовувати. До речі, кількість завезених генераторів у країні за потужністю дорівнює майже двом атомним блокам. Але треба пам’ятати, що вартість електроенергії з бензинових генераторів висока, натомість їх експлуатація порівняно нетривала. Генератори є резервним живленням, але ніяк не постійним.

Люди мають різні базові потреби: комусь достатньо тільки зарядити телефон і мати світло, а комусь треба газовий котел запустити. Минулого року всі вже відчули свої так звані слабкі місця. Мовиться передовсім про електроенергію, тепло, воду та можливість готувати їжу. Ось чотири речі, про які треба подбати.

Читайте також:  «Наступний опалювальний сезон буде важким», – Козицький

Пересічний українець, безперечно, може допомогти енергосистемі. Простий приклад: якщо не вмикати усім одночасно чайники, то це дасть можливість не запускати аварійні генерувальні потужності. Саме тому в складний час потрібно, щоб не все населення одночасно вимагало електрики. Такі прилади, як праски, чайники, пральки, бойлери, треба вмикати у ті години, коли є достатньо електрики. І точно не варто вмикати чайник для кип’ятіння води, якщо у вас є газ.

Ще одне маленьке, але важливе попередження: намагайтеся не тримати у холодильниках та морозильних камерах багато їжі. Адже першою від відключень світла постраждає саме ця побутова техніка. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!