За що у водіїв слід забирати права назавжди

4903 0
Щороку на дорогах України гине населення невеликого містечка. Щоб це припинити, європейські методи нам не підійдуть – потрібні азійські.
фото: market.korupciya.com

фото: market.korupciya.com

П’яні неадеквати та «шумахери» завдають Україні страшної, непоправної шкоди. Тому покарання для кожного з них також повинне бути страшним, пише журналіст Tvoemisto.tv Тарас Базюк.

Страшна дорожньо-транспортна пригода в центрі Харкова знову винесла на гребінь суспільного обговорення питання про покарання для водіїв, із чиєї вини на дорогах гинуть інші люди.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, зокрема, поскаржився, що інші урядовці не підтримали ініціативу його міністерства про зменшення максимальної швидкості в містах до 50 кілометрів на годину й тут же заявив, що разом з іншими міністерствами вимагатиме встановлення «драконівських» штрафів за перевищення швидкості та нетверезе водіння.

У світі саме ці два різновиди порушень правил дорожнього руху вважають одними з найгірших за наслідками, відтак за них передбачені суворі покарання. Наприклад у Китаї за аварію, в якій загинули люди, винуватця чекає дуже суворе покарання – аж до страти. Як правило, вельми жорсткі покарання за грубі порушення правил дорожнього руху в азійських країнах. У Європі та Північній Америці переважно існує градація у залежності від кількості випитого.

Найбільший у країнах Європи штраф для нетверезих водіїв запроваджено в Італії – за 1,5 проміле карають штрафом 6 тисяч євро і позбавленням прав до двох років. При цьому експерти відзначають: суворіші штрафи призводять до того, що люди стають уважнішими на дорогах і намагаються менше порушувати правила.

Читайте також: У Львові екс-поліцейський напідпитку збив двох чоловіків на тротуарі

В Україні це не дуже працює. За даними поліції, упродовж восьми місяців 2017 року загальне число ДТП перевищило аналогічний показник 2016 року на 8,5 тисяч (або майже 9%). Також зросла і кількість дорожньо-транспортних пригод із постраждалими – всього з 1 січня по 31 серпня зафіксовано 16 898 таких випадків. 1996 осіб загинули (рік тому – 1949), і майже 22 тисячі було травмовано. За весь минулий рік у ДТП загинули 3,5 тисячі осіб.

Якщо порівнювати, то щороку в аваріях на дорогах України гине населення Славська чи Верхнього Синьовидного. Трійка найчастіших порушень незмінна: перевищення швидкості, порушення правил маневрування та водіння у нетверезому стані.

І це при тому, що не так давно в нашій країні суттєво зросли штрафи за порушення під час керування автомобілем. Наприклад, із кінця липня 2016 року штраф за нетверезе водіння зріс до 10 200 грн з 3400. За повторні порушення такого штибу передбачили штрафи й до 40 тисяч грн. Як бачимо, не допомогло. За 7 місяців цього року нетверезі водії скоїли майже 3,4 тисячі ДТП по всій країні, з них найбільше припадало на Київ, Львів та Харків.

Перевищення швидкості працівники поліції фіксують найчастіше, і часто воно йде у парі з алкогольними випарами. Щоб розуміти масштаби проблеми, варто нагадати тезу Світового банку: минулого року загальні збитки від автомобільних аварій в Україні становили майже 4,5 мільярда доларів

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

Влітку парламентарі вирішили зробити покарання за нетверезе водіння ще жорсткішим: від 10200 грн за наявність в крові до 0,5 проміле алкоголю до 40 800 грн і трьох років позбавлення водійських прав за відмову від проходження тесту на сп’яніння одразу ж після зупинки поліцейським. Також депутати пропонують обладнати на дорогах спеціальні місця для перевірки водіїв на алкотестерах.

Так, це вагомі кошти для переважної більшості осіб, які сідають за кермо. Однак чи зупинить зростання штрафів бажання водіїв їздити під мухою та включати  режим шумахера?

Саме тому навіть чітка багатоступенева градація на європейський кшталт не стане панацеєю. Як свідчить емпіричний досвід, що більше є градацій у законі, то більше шансів поліцейського отримати хабар від водія, зробивши більше порушення меншим. З точки зору водія це морально бридкий крок, але економічно вигідний.

Саме тому, як мені здається, слід іти радше азійським шляхом. Бодай на 10-20 років, щоб у водіїв виробилася автоматична звичка не порушувати правила. У багатьох країнах арабського світу водійські права дуже легко отримати. Часто для цього достатньо проїхати невелику відстань та здійснити найпростіші маневри. Проте так само легко в цих країнах водійські права втратити –  надовго і навіть назавжди.

Можливо, не варто брати на озброєння китайський досвід бодай до того часу, поки законодавчо заборонена смертна кара. Однак можна запровадити довічне позбавлення водійських прав за перевищення швидкості, особливо у населених пунктах, та керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Чітко і ясно – зафіксував драгер понад 0,2 проміле алкоголю в крові, а потім клінічний тест це підтвердив – до побачення, ви уже не водій.

Читайте також: Біля Львова у ДТП загинув водій, якого двічі оформляли за керування напідпитку

Те ж саме й за перевищення швидкості. Цього року у Львівській області продовжили ремонтувати дороги, й «шумахери» полізли, як підсніжники навесні. Аби ви знали: лідер за числом загиблих в ДТП по Україні саме Львівська область: 177 осіб за 8 місяців. Однією з причин, що призвели до цього, стало перевищення швидкості на дорогах після ремонту. Водії мають пам’ятати, як улітку на одному відтинку траси зі Львова до Тернополя у Золочівському районі три тижні поспіль траплялися аварії із загиблими. Саме після цього запустили соціальну рекламу, в якій водіїв закликали пам’ятати, що на них чекають удома.

На жаль, ні штрафи, ні реклама не замінять радикальні кроки. Одним із тих драконівських заходів, про які говорив днями міністр Омелян, може стати позбавлення прав до кінця життя без права на апеляції. Не може керувати автомобілем людина, яка нехтує здоровим глуздом і наражає на небезпеку не лише себе, але й інших людей.  До позбавлення прав варто було б додати ще й громадські роботи. Так роблять у США, де затримані нетверезі водії у спеціальному одязі прибирають сміття на вулиці.

Читайте також: Джерело небезпеки на дорогах – не велосипедисти, а автомобілі

Скептики скажуть, що після ухвалення таких змін різко підуть догори такси за «відмазки». Напевно, так і буде. Але якими мають бути ці такси, якщо йдеться про довічну заборону сідати за кермо? Можливо, це також відіграє позитивну роль, бо більшості водіїв вони можуть банально виявитися не по кишені. Тож вони почнуть думати і рахувати, що дешевше – не сідати за кермо після вживання алкоголю чи залишитися без прав назавжди або ж платити космічні хабарі. Бо «мажори» будуть завжди і всюди, і їхнє покарання залежить виключно від професійності та порядності поліції.

Сюжети про нетверезих телезірок, дітей багатіїв та спортсменів можна побачити в будь-які країні. Але це одиниці. Натомість, є мільйони водіїв, які чомусь думають, що сто грамів горілки з добрим обідом ніяк не вплине на їхні рефлекси та увагу. Як доводить життя, багато із них помиляються і ціна цієї помилки дуже висока.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!