Потрібне «діамантове» кільце. Як зменшити затори на перехресті Городоцької та об'їзної

17898 0
Виїзд на кільцеву дорогу з вулиці Городоцької облаштований доволі непогано, але там все одно утворюються затори.
Фото: Філіпа Шухевича

Фото: Філіпа Шухевича

На перехресті вулиці Городоцької та кільцевої дороги у Львові все частіше виникають багатокілометрові затори. Зменшити проблеми можна, модифікувавши розв’язку, а саме – збудувати на кільці правоповоротні з'їзди, налагодити нормальне курсування громадського транспорту та облаштувати неподалік перехоплюючий паркінг. Так вважає інженер Філіп Шухевич, який має досвід проєктування перехресть такого типу у Нью-Йорку.

Читайте також: Львівські перехрестя і математика, або Як зменшити корки без витрат з бюджету

Виїзд на кільцеву дорогу з вулиці Городоцької облаштований доволі непогано, але там все одно утворюються затори. Це перехрестя є проблемним і попри якісне дорожнє покриття зі свіжою розміткою, попри те, що та дорога має дві смуги руху в кожному напрямку і попри те, що на бічних дорогах перед головним перехрестям рух регулюють світлофори.

Все ж вирішити проблему з заторами на цій ділянці можна – для цього потрібен комплекс рішень.

На великих магістралях у Європі часто застосовують багаторівневі розв’язки, зокрема й так звані клаверліфи – це дворівнева розв’язка, схожа на листок конюшини. Утім такі стандартні рішення складно застосувати для перехресть великих міських вулиць. Клеверліф ефективна на автомагістралях, вона займає велику площу, тому її недоцільно будувати у міському середовищі.

Для малих та середніх вулиць у місті, як правило, на перехрестях достатньо світлофора. Часто це просте та дешеве рішення, але це також не стосується вулиці Городоцької та об’їзної дороги, де дорожній рух надто інтенсивний. У таких випадках доцільно облаштовувати перехрестя за «діамантовою» схемою – це схема, за якою будують додаткові смуги для з’їзду направо.

Читайте також: Що таке залізничний об'їзд Львова і чому він повинен бутипріоритетом для міста та уряду

На перехрестях, аби розвантажити трафік, будують додаткові смуги-з’їзди так, щоб транспортні засоби, які планують рухатись направо на кільці, узагалі не виїздили на нього. Один такий з’їзд збудували на перехресті вулиць Стрийська –Наукова у напрямку з Наукової до Стрийської.

Утім з’їзд з головної дороги та виїзд на головну дорогу мають бути належно облаштовані. Вони мають мати відповідну ширину та довжину для того, аби при з’їзді з головної дороги рух уповільнювався, а при виїзді на головну дорогу рух пришвидшувався.

Існують формули для обчислення довжини смуги на з’їзді та прискорення на виїзді. Ці ділянки повинні мати довжину не менше 130 метрів. Якщо вона занадто мала, єдиним ефектом від будівництва такої додаткової смуги буде переміщення затору. У Львові цього, схоже, ще не розуміють. Якщо цьому не приділити належної уваги, то з’їзд не виконуватиме своєї функції, автомобілі будуть заважати один одному.

Такі додаткові з’їзди потрібно будувати досить далеко від головної дороги, так їх будівництво не створюватиме додаткових проблем, затримок у русі. Сам з’їзд через те, що перехрестям їдуть багато вантажівок зі швидкістю до 70 км/год, має мати радіус не менший, ніж 168 метрів. Їх ширина повинна становити 9 метрів, а узбіччя дороги 3 метри. Усі перешкоди, що впливають на оглядовість, потрібно прибрати. На такій розв’язці немає бути ні реклами, ні дерев, ні МАФів що обмежують оглядовість. Вона для водіїв має становити щонайменше 152 метри.

До речі, нині поблизу кільця на перетині вулиці Городоцької з об’їзною достатньо незабудованої території для будівництва таких смуг.

Ще одним простим способом зменшити затори на перехресті є зменшення кількості транспортних засобів, які повинні перетнути його. Багато людей, які мешкають у спальних районах за межами Львова, перетинають його двічі на день у пікові години. Вони витрачають чимало часу у чергах. У цьому напрямку не курсує достатньо громадського транспорту, тому люди переважно користуються приватним. Тому має сенс продовжити маршрут львівських автобусів за межі території міста, а на їхніх кінцевих станціях потрібно облаштувати великі перехоплюючі паркінги.

Тим паче, на кільцевій дорозі ця зона у місті активно розбудовується, є чимало підприємств та торгівельних центрів. Їхні працівники, а також і клієнти, не мають вибору: вони повинні їхати до них на машині.  Організація громадського транспорту на кільцевій може суттєво зменшити кількість автомобілів. А також це може покращити трафік і в самому місті. Люди могли б залишати свої автомобілі на перехоплюючому паркінгу на межі з містом, а далі у Львів їхати громадським транспортом.

Багато транспортних засобів також перетинають перехрестя, щоб дістатися до великих комерційних центрів, розташованих неподалік: «Метро», «Епіцентр», «Три Слони». Слід докласти зусиль для того, щоб у майбутньому до всіх трьох можна було отримати доступ як мінімум з двох різних напрямків: перетнувши кільце, а також з вулиці Конюшинної.

Нині до «Метро» є заїзд з вулиці Конюшинної, варто його облаштувати і для «Епіцентру» та «Трьох Слонів». Цю вулицю почали ремонтувати, але не завершили. Доступ до парковки супермаркету «Метро» можна отримати лише через вище згадану вулицю. Другий доступ можна організувати з кільцевої дороги, між готелем «Ramada» та фірмою «Любе авто». Всі ці під’їзди до вулиці Конюшинної з кільцевої дороги потрібно облаштувати, враховуючи потреби уповільнення перед з’їздом з головної дороги та прискорення під час виїзду на головну.

Загалом відремонтовану вулицю Конюшинну можна розглядати як ефективний спосіб уникнути кільця, як великий об’їзд цієї проблемної розв’язки із повільним трафіком.

Читайте також: Невеликі проєкти – великі ефекти, або Як зелені коридори можуть покращити життя львів'ян

Також трафік на об’їзній дорозі гальмують автомобілі, які з'їжджають з головної дороги, так званий місцевий рух, яким дозволено повертати до готелю «Ramada», автомийки, заправки – ці додаткові з'їзди суттєво уповільнюють рух об’їзною. Рекомендовано, аби відстань між перехрестям і такими додатковими з’їздами була не меншою за 250 метрів.

У цьому випадку зарадити могла б невелика так звана «фасадна дорога», побудована паралельно з головною дорогою. Мало би сенс побудувати таку між кільцем та «Епіцентром» у напрямку Рясне. Це була би одностороння дорога, з лише одним в’їздом, близьким до кільця та одним виїздом близьким до під’їзду до Епіцентру. Це «поглинало» б вихідний трафік від комерційної діяльності у цьому районі.

Ці речі можуть суттєво змінити трафік на перехресті, але це тимчасові рішення. Адже об'їзна дорога Львова має дуже насичений рух, покращення настане лише тоді, коли збудують північну об’їзну.

Також цікаво, що у Європі переважно перехрестя з інтенсивним рухом проєктують із спорудженням бодай одного мосту.

На перехресті Городоцької і кільцевої дороги також доречно було б збудувати міст через кільце по об’їзній. Якщо буде міст, то кільце стане неефективним, його можна буде використовувати хіба на час будівництва мосту. Утім на якомусь з етапів кільце на вулиці Городоцькій варто ліквідувати.

Так звані поворотні перехрестя не є ефективним рішенням на ділянках доріг, де трафік перевищує 3000 автомобілів на годину або коли значна частина руху здійснюється напів причепами.

У багатьох країнах побудували дуже велику кількість кільцевих розв’язок, але вони є інструментом для зменшення швидкості на другорядних дорогах, часто на в’їзді в маленькі міста. Їх призначення – зменшувати кількість аварій, а не покращувати пропускну здатність перехрестя.

Також слід розуміти, що не завжди ефективним рішенням є збільшення і прискорення трафіку на дорозі, особливо, якщо це стосується руху, що прямує до центру міста, яке вже є перевантаженим. Тому, ймовірно, краще нехай ці машини чекають у чергах та забруднюють повітря у передмістях, ніж у його центрі. Стримування трафіку на під’їздах до Львова може бути управлінським рішенням. У таких випадках усі зусилля повинні бути зосереджені на покращенні дорожнього руху, який обходить місто, а також на якісній організації роботи громадського транспорту і на прискоренні трафіку на виїздах зі Львова.

Фото Філіпа Шухевича

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!