Невеликі проєкти – великі ефекти, або Як зелені коридори можуть покращити життя львів'ян

4224 0
І центр Львова, і віддалені райони нині є досить щільно забудовані. Але людям потрібно мати можливість вийти з дому на кілька годин і відчути, що вони поза містом.
Фото з міського сайту Гамбурга

Фото з міського сайту Гамбурга

Львів'янин, інженер Філіп Шухевич розповідає про те, як можна покращити якість життя містян і зовнішній вигляд Львова без надзусиль, а за допомогою вчасного і сучасного проєктування.

Ще торік у Львові заговорили про будівництво кількох нових вулиць. Ідеться про можливий прямий зв’язок між Левандівкою та Рясним, нову вулицю між Пластовою і Творчою, а також про сполучення Наукової, Луганської, Городоцької. Ці проєкти можуть покращити зв'язок між районами Львова, а, отже, зменшити кількість транспорту, що їде через центр. Вони є частиною обіцянок, даних під час нещодавньої міської виборчої кампанії.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро?

Добре, що є намір справді досягти конкретних результатів – будівництво нової дороги має бути дешевшим, ніж руйнування та реконструкція старої дороги. Та потрібен час, щоб розробити проєкт дороги і викупити необхідні земельні ділянки. Тож, можливо, краще швидко втілити декілька вдосконалень меншого масштабу, як, наприклад, створення зелених коридорів?

Такі коридори є вузькою смугою руху, призначеною, головним чином, для пересування пішоходів, велосипедів та різних транспортних засобів, що використовують електроенергію. На відміну від тротуарів та велосипедних доріжок, вони не залежать від дорожньої мережі і часто будуються в щільному міському середовищі. Потік автомобілів цими коридорами є виключений.

І в Нью-Йорку, і в Парижі стару залізничну колію перетворили на такий зелений коридор до великого задоволення мешканців. У нещодавно збудованому бельгійському місті Лувен-ла-Нев, де використовували більшість нових концепцій урбанізму, існує кілька таких коридорів. Там пішоходи та велосипедисти можуть перетнути все місто від центру і дістатися до лісу або полів, розташованих на краю міста. Це ідеально підходить для бігунів або інших спортсменів. Обабіч посадили стільки дерев, що пішоходи навряд чи можуть побачити якусь будівлю в місті, що, утім, дуже густо заселене.

Читайте також: Чому трамвай не може стояти в заторі, або 20 порад від Лейпцига Львову

Дещо подібний проєкт вже існує у Львові між Сиховом та центром міста. Звичайно, такі великі мегаполіси як Нью-Йорк чи маленьке місто з 50 000 жителів не можна порівняти зі Львовом. Але чому б не інтегрувати такі коридори у вищезазначені проєкти з будівництва нових вулиць? Такий коридор також можна створити між вулицями Лінкольна та Липинського, на яких вже зведено багато новобудов і незабаром буде забудований кожен квадратний метр. Чому б не створити довгий, вузький і суцільний парк між «Арсеном» на вулиці Чорновола та «Епіцентром» на вулиці Хмельницького? Навіть якщо грошей для цієї мети зараз немає, проєкт парку можна було б зробити вже і виділити під нього землю. Інакше через щільну і швидку забудову створення такого парку-коридору скоро може стати неможливим.

Читайте також: Львівські перехрестя і математика, або Як зменшити корки без витрат з бюджету

Так само має бути досить легко створити зелений коридор для пішоходів між Шевченківським Гаєм та Високим Замком. Ходити частиною цього маршруту складно, а промислові будівлі псують гарну зелену зону міста. Дерева там вже є, тож досить було б створити шлях.

Загалом багато нових будівель зводили уздовж парків чи лісів. Результатом інтенсивної будівельної діяльності є те, що парки, які, мабуть, колись були об’єднані, тепер відокремлені житлом. Чому б не відтворити між ними маленькі зелені коридори? Наприклад, між Погулянкою і Снопківським парком з можливим розширенням до Стрийського парку. Також можна створити кращий доступ з Пасічної до Винниківського лісу.

І центр Львова, і віддалені райони нині є досить щільно забудовані. Але людям потрібно мати можливість вийти з дому на кілька годин і відчути, що вони поза містом. Невеликі вдосконалення можуть допомогти значно покращити якість життя львів’ян.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!