7 кроків до реальних змін. Ініціативна група львів’ян закликала владу навести в місті лад зі сміттям

6783 3
Щоб уникнути екологічної катастрофи та не допустити репутаційних втрат для міста, ініціативна група львів’ян оприлюднила звернення до влади та закликала мешканців підтримати пропонований план дій.

Ситуація з вивезенням сміття зі Львова віднедавна перейшла в стан надзвичайної. Поки влада шукає довготривалі рішення та пояснює причини своїх невдач, мешканці міста продовжують обурюватися переповненими смітниками біля своїх помешкань.

Тим часом ініціативна група активних львів’ян оприлюднила своє звернення до Парламенту, голів міської, обласної рад та облдержадміністрації, а також закликала мешканців долучитися до зменшення генерування сміття (повний текст звернення подаємо нижче).

Читайте також: Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу

Додамо, проблема зі сміттям у Львові неодноразово обговорювалась під час дискусійної платформи «Твоє місто Львів». Зокрема, під час розмови на тему «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» (23-го грудня 2016-го року) еко-активісти розкритикували програму поводження з  твердими побутовими відходами у Львові та запропонували ідеї, як можна її покращити. Насамперед, учасники дискусії закликали міську раду підвищувати рівень відповідальності та екологічну культуру населення.

Створена під час цієї зустрічі ініціативна група зустрічалася і готувала свої напрацювання, частину яких оприлюднили 24-го січня під час дискусії «Поводження з відходами у Львові. Що було зроблено? Перспективи і плани». Під час дискусії зачитали проект звернення, який остаточно погодили сьогодні, 26-го січня.

ЗВЕРНЕННЯ

до депутатів Верховної Ради України, Львівської обласної ради і Львівської міської ради,

міського голови Львова А. Садового,

голови Львівської обласної ради О. Ганущина,

голови Львівської обласної державної адміністрації О. Синютки

У зв'язку з тим, що  станом на сьогодні неможливо вивозити частину комунальних відходів області (міста Львова з прилеглими до нього районами) із житлових районів, відсутністю ефективної міської та національної стратегії поводження з відходами та сучасних полігонів для їх захоронення з відповідною інфраструктурою, змушені констатувати настання ще однієї екологічної катастрофи, наслідки якої, ймовірно, загрожуватимуть життєвому  простору  не лише львів’ян, а й усієї України, а також негативно впливатиме на імідж Львова, області та цілої країни.

З огляду на загрози для стану довкілля Львівщини закликаємо Вас терміново:

1. Скликати засідання спільної надзвичайної сесії Львівської міської й обласної рад і представити план дій (як оперативний, так і довготерміновий) щодо  вирішення проблем із вивезення й поводження з відходами.

2. Визначити на теренах області екологічно обґрунтоване місце (земельну ділянку) для тимчасового складування і захоронення відходів Львова та декількох районів області та для екологічно захищеного полігону відходів з відповідними інфраструктурними об’єктами (сортувальна лінії та ін.). Таким місцем з точки зору екобезпеки можуть слугувати, наприклад, глиняні післявиробіткові терени.

3. Прозоро та відкрито висвітлювати усю інформацію, пов’язану з рішеннями й планами щодо поводження з відходами Львова та Львівщини на сайтах Львівської міської та Львівської обласної рад.

4. Створити офіційну робочу групу (спільну для міста і області) з розробки Стратегії поводження з відходами у Львові та Львівській області, залучивши до неї фахівців із розроблення подібних документів та фахових експертів з екологічних питань.

5. Створити у Львові та області ефективну інфраструктуру та достатню кількість пунктів прийому вторинної сировини, провівши попередню інвентаризацію усіх наявних, для здійснення сегрегації (розділення) комунальних відходів громадянами, установами, підприємствами. Повідомити громадськість про карту і графік роботи таких установ.

6. Якнайшвидше провести інвентаризацію усіх програм ЛМР і ЛОР, які пов`язані або дотичні до проблеми поводження з відходами, і напрацювати до них необхідні зміни.

7. Створити найближчим часом наглядові ради у всіх комунальних підприємствах, які залучені до вивезення і поводження з відходами.

Громадян, мешканців Львова та області просимо підтримати такий план дій як вимушений захід, націлений на захист життєвого простору громад Львівщини, а також долучитись до зменшення генерування сміття в місті шляхом сортування, правильної утилізації, використання багаторазової тари тощо.

26 січня 2017 року

Юрій Зима, професор Національного лісотехнічного університету

Олег Карий, доцент НУ «Львівська політехніка»

Звенислава Мамчур, завідувачка кафедри екології ЛНУ ім. Івана Франка, громадська діячка

Олег Котис, громадський активіст

Тарас Яценко, співзасновник медіа-хабу «Твоє місто»

Діана Попфалуші, координаторка ГО «За ЕКОрозвиток»

Віталій Загайний, голова правління Центру громадських ініціатив

Наталя Кузьма, громадська активістка

Юрій Тер-Арутюнян, громадський активіст, голова ГО «Зручне місто»

Богданна Карпа, студентка НУ «Львівська політехніка»

Роман Дмитрів, студент НУ «Львівська політехніка»

о. Олег Кіндій, доцент кафедри богослов'я, Український Католицький Універитет

Тетяна Чучко, ГС «Пермакультура в Україні»

о. Олег Кобель, референт бюро екології Стрийської єпархії

Юрко Антоняк, ГО «Громадська варта»

Орест Данчевський, «Білоруський центр - Захід»

Петро Маковський, Стрийська кооперативна ініціатива: КС «ВИГОДА», ФГ «РІДНЯ», КЗХ «ВІРА»

Зюзін Святослав, громадський активіст

Ярослав Білан, Фонд громади села Гірне

Назар Глинський, доцент НУ «Львівська політехніка»

Сергій Вознюк, студент кафедри екології ЛНУ ім. Івана Франка, волонтер НЕЦУ

Ірина Койнова, доцент кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету ЛНУ імені І. Франка.

Важливо! Звернення є відкритим. Кожен може долучитись до підтримки та підписання. Усім охочим пропонуємо зазначити свої прізвище, ім'я та рід занять на нашому сайті в коментарях нижче.

Важливо, що вчора, 25-го січня, на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій влада міста спільно з облдержадміністрацією погодила низку рішень. Зокрема, ухвалили, що упродовж семи днів зі Львова мають вивезти сміття: для цього укладуть відповідні угоди із полігонами області. Як прокоментував пізніше для Tvoemisto.tv очільник ЛОДА Олег Синютка, мова йшла про понад 120 полігонів, які знаходяться на території Львівської області.


Читайте також:
27 Січня, 2017 15:39
Наталія Прийміть мій голос!
Наталія Вовк
біолог
26 Січня, 2017 18:51
Олександр Мельничук Громадський активіст, ГО "Інформаційно-освітній простір "ІнфоХаб""
26 Січня, 2017 16:39
Gazda Необхідно терміно розблуковати Грибовичі і розпочати проектні роботи по ноаому полігону.Владі хватить гратись в демократію,бо дограєтесь.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!