Як забудовувати Львів по-європейськи. 4 тези від головного архітектора міста

5512 0
Як Львів використовує європейський досвід у плануванні забудови міста? Яких результатів вже вдалося досягти та як забудовуватиметься Львів у майбутньому? Про це розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський під час дискусії «Що з європейського досвіду використовує Львів при забудові міста?», яку організовували дискусійна платформа «Твоє місто Львів» та юридична компанія Ейч.Ді.Партнерз.

Будівництво та проблема паркування у районах

Зараз Львів будує тільки житло, до того ж – активно. Це можна вважати продовженням європейського «досвіду», коли під час фінансової кризи люди почали вкладати кошти тільки в житло, а нічого іншого не будувалось. Проблема в тому, що ми не вміємо вчасно зупинитися.  На мою думку, ринок скоро почне тріщати, а потім взагалі зупиниться. Мій прогноз:  коли ми наберемо критичну масу метрів квадратних, які будуть пустувати, девелопери підуть до банків і попросять викупити цю ділянку. І тоді нарешті розпочнеться ринок іпотеки.

Зараз я вимагаю від девелоперів,  щоб вони забули про об'їзні шляхи. Ми вимагаємо, щоб машини паркувались або по периметру, або під землею. У макетному вигляді це зараз виглядає як харизматичний проект. У внутрішніх дворах повинен бути заїзд тільки  для машин швидкої допомоги, а приватний транспорт – відсутній.

Зонування – перспектива будівництва у Львові

Зонінг – це основа планування будівництва у Європі. Зараз в Україні зонування діє на рівні законодавства. Такий метод будівництва допоможе зрозуміти логіку зі сторони мешканців, девелоперів та влади.

Місто насправді регулює всі питання. Проблема у тому, що ми прив’язані до стереотипу нормативних планувань, які були закладені давно. Раніше все було державне. Європа вже відмовилась він генерального планування. Найбільш дієвою є зонування забудов та внесення змін у планування.

Помилкою є те, що у Львові є багато промисловості. Тепер ми мусимо з цим розбиратися, бо економічної доктрини не маємо. У цей час важко планувати економіку. Львів показує приклад системного підходу: немає такого міста в Україні, де б стільки громади та експертів залучалось до спілкування.

Максимальна відкритість забудов: у Львові запустять геопортал

Майбутнє ефективного будівництва та планування розвитку забудови міста за тим, щоб максимально  оголити інформацію. Зараз в тестовому режимі запускаємо геопортал. Вже скоро кожна людина зможе відкрити ноутбук  і побачити всі зонування території, карту, шопінг тощо. Бізнесменам, людям, які планують купити житло чи приміщення, ріелторам, буде набагато простіше. Тобто інформація буде максимально відкритою.

Бандитизм у будівництві та необхідність сталого розвитку

На мою думку, зараз повертається бандитизм в будівельну сферу. Ці речі не вписуються в демократичне суспільство. Через війну багато будівельних проектів призупинилися.  Що може врятувати зараз таку ситуацію – це системний підхід та порядок.

Тема сталого розвитку міста зараз є дуже популярною. Проте, про неї більше говорять, аніж роблять. Питаннях сталого розвитку втілюють найбагатші країни Європи, бідніші цього втілювати не можуть.

Цікавість людей до міст зростає. Існує теза, що до 2050 року люди мають жити в містах, бо якість життя у них  не порівняти із життям на периферії. Львів останні 7-9 років співпрацює  з Німецьким товариством інтернаціональної співпраці (GIZ).  Вони принесли у Львів знання про те,  як організувати суспільство. Спочатку я думав, що в нас нереально втілювати проекти, які є успішні у Польщі. Проте,  приголомшливим є те, що всі проекти зараз реалізовуються (до прикладу, проект ОСББ, - ред.). Таке співробітництво породило  плеяду нових людей, які запровадили порядок в місті. 

Підготувала Оксана Матійків, Юля Сабадишина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!