Фото: Freepik

Фото: Freepik

Чому у Львові ІФА-тести на коронавірус не роблять масово, як обіцяли в МОЗ

16691 0
Наразі медзаклади Львова закуповують тести за кошти міста та благодійників, а не за державні.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов і головний санітарний лікар України Віктор Ляшко неодноразово говорили про «масове ІФА-тестування» на коронавірус. Керівник управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимир Зуб розповів у коментарі Tvoemisto.tv, кому і коли роблять імуноферментний аналіз на антитіла до коронавірусу у Львові.

Для чого робити ІФА-тести

Володимир Зуб наголошує, що єдиним методом діагностики Covid-19 є полімеразна ланцюгова реакція і лише на підставі ПЛР-тесту можна поставити або заперечити цей діагноз.

«ВООЗ не рекомендує застосовувати імуноферментний аналіз з діагностичною метою. Але вона визнає, що ІФА-тести можна робити для того, щоб з’ясувати ступінь поширеності інфекції на тій чи тій території», – говорить Володимир Зуб.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Ці тести визначають наявність у крові імуноглобулінів М або G. Якщо у пацієнта є IgM, то можна припустити, що він хворий на коронавірусну інфекцію у гострій фазі. Тоді, каже Володимир Зуб, таку людину потрібно у першу чергу скерувати на ПЛР-діагностику. IgG – так званий імуноглобулін пам’яті, що залишається унаслідок перенесеної інфекції. Його наявність в крові дає підстави вважати, що людина могла перехворіти на Covid-19.

«Тому ВООЗ говорить, що для того, щоб знати реальну кількість тих, хто перехворів, доцільно масово тестувати людей. Наприклад, якщо ми це зробимо у жовтні – листопаді і у нас, припустимо, буде 10 тисяч позитивних результатів ПЛР-тестів і 30 тисяч позитивних тестів на імуноглобулін G, то ми зможемо сказати, що у нас перехворіло утричі більше людей, ніж ми зафіксували», – пояснює Зуб.

Кому і коли роблять ІФА-тести

На певному етапі, говорить Володимир Зуб, МОЗ дозволило використовувати ІФА-метод з метою попередньої діагностики, зокрема, щоб прискорити відбір пацієнтів, які мають підозру на інфікування коронавірусом і виокремити тих, кому обов’язково потрібно робити ПЛР.

«Якщо людина була в контакті з хворим, має клінічні симптоми, але IgМ – негативний, її тестуватимуть у другу чергу, щоб не завантажувати лабораторні центри зайвою роботою», – каже чиновник.

Є наказ МОЗ, говорить він, у якому визначені групи, до яких потрібно застосовувати ІФА-тести. Утім у цьому ж документі ідеться про те, що на першому місці – ПЛР-діагностика. Якщо ж її не можна провести протягом однієї доби, то потрібно зробити ІФА-тест на IgM – якщо він позитивний, людину все одно скеровують на ПЛР.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

«Лише медичним працівникам, які безпосередньо працюють з хворими на Covid-19, передусім роблять обидва види ІФА-тестів. Згідно з наказом, цих медпрацівників так обстежують кожні 14 днів, навіть якщо немає симптоматики. У разі позитивного результату тесту на IgM їх терміново скеровують на ПЛР-діагностику і відстороняють від роботи, щоб вони не інфікували інших», – говорить Володимир Зуб.

А от медик із позитивним тестом на IgG може працювати, додає він.

З огляду на наказ МОЗ і на ситуацію із чергою з проб у обласному лабораторному центрі, у Львові почали робити тести на визначення імуноглобулінів у шести комунальних медзакладах, де є імуноферментні аналізатори. Ідеться про 2-гу і 3-тю міські поліклініки, 1-шу і 4-ту міські лікарні, міську дитячу клінічну лікарню і лікарню швидкої медичної допомоги. Окрім того, додає Володимир Зуб, є лабораторії обласного підпорядкування, що роблять ІФА-тести.

Які результати ІФА-тестування у Львові

У шести лабораторіях міського підпорядкування вже протестували 7951 людину і зробили 10274 ІФА-аналізи – декому робили аналіз на обидва види імуноглобулінів, як правило – медичним працівникам.

Серед цих протестованих людей 4944 – медичні працівники. Із них у 115-ти виявили IgM – їх скерували на ПЛР-діагностику. IgG виявили у 483 медиків.

Протестували також 774 пацієнти, із яких IgM виявили у 109, а ImG – у 63. Контактних осіб протестували 2233. Із них IgM виявили у 79 – їх скерували на ПЛР-тести – замість того, каже Володимир Зуб, щоб скеровувати в лабораторний центр усі 2 тисячі людей. ImG виявили у 47 людей із контактних осіб.

Читайте також: Що насправді відбувається з ПЛР-тестами у Львові. Розмова з керівником обласного лабораторного центру

«Тобто позитивних ІФА-тестів – приблизно 10%», – говорить Володимир Зуб.

Окрім медпрацівників і контактних осіб, міські лабораторії, що роблять ІФА-тести, обслуговують комунальні установи та організації.

«Наприклад, тестували учителів, які ішли на ЗНО. Також нам телефонують із організацій, де є лабораторно підтверджений інфікований, там ми обстежуємо близьке коло осіб на IgM, IgG. І такі організації є щодня. А хто просто, без показів, бажає зробити цей тест, то є приватні лабораторії», – каже Володимир Зуб.

Приватні лабораторії, додає він, пропонують також аналіз на визначення у крові імуноглобулінів А або комплексний аналіз, утім, від нього краще відмовитись, адже він не показує, про яку фазу захворювання ідеться.

Чому не роблять всім – масово?

«Масовість не досягається за один день, вона досягається в періоді. Щоб реально розуміти поширеність коронавірусної інфекції у Львові, треба виявляти IgG. Для цього потрібен час, щоб люди перехворіли. Орієнтовно у вересні – жовтні ми будемо мати накопичений з цього приводу матеріал і зможемо порівняти з результатами ПЛР-тестів. Думаю, людей з позитивним IgG буд більше, ніж позитивних ПЛР-тестів», – зазначає керівник управління охорони здоров’я ЛМР.

Щодо того, щоб тестувати більше категорій людей, то, говорить Володимир Зуб, Україна не така багата країна.

«Змоделюємо ситуацію. Наприклад, зараз ми за три дні зробили 100 тисяч ІФА-тестів. Я гарантую, що 99 тисяч будуть негативними, тому що минуло надто мало часу для інфікування широкого загалу. У тих умовах, що ми є, ми не можемо собі дозволити витрачати людський, матеріальний і фінансовий ресурс, щоб тестувати усіх поспіль без показів. Жодна країна світу, окрім Німеччини, не тестує в таких обсягах. Насправді, це не дешево», – пояснює Зуб.

Хто купує ІФА-тести

ІФА-тести медзаклади Львова закуповують самостійно за кошти міського бюджету або благодійників. У середньому кожна із шести лабораторій міських медзакладів купила ІФА-тестів приблизно на 50 тис. грн.

«Будуть гроші, будемо далі закуповувати. З державного бюджету ще нічого на ці тести не отримали, хоча вони говорять, що гроші виділили», – каже міський чиновник. 

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

За його словами, ідеться переважно про тести від українських виробників, з якими медзаклади можуть працювати напряму. Щодо їх достовірності, що визначається за двома критеріями – чутливістю і специфічністю методу, то вона становить орієнтовно 70%. Саме тому ВООЗ і не рекомендує використовувати ІФА-тести як діагностичний критерій.

«Також варто враховувати якість тестів, а ми її оцінити не можемо, тому що вперше почали їх використовувати. На мою суб’єктивну думку, і специфічність, і чутливість цього метода не перевищує 70%», – каже Володимир Зуб.

А що з експрес-тестами?

Володимир Зуб говорить, що у Львові експрес-тести на коронавірус роблять у стаціонарах – у пологовому будинку, у 1-й і 8-й МКЛ.

«Ми їх ще робимо, хоча самі розуміємо їх низьку ефективність. Як показила практика, із 10 тисяч експрес-тестів, що ми зробили, позитивних, наскільки я пригадую, було 0,7%, а з них приблизно половина підтвердилась методом ПЛР. Водночас після негативних експрес-тестів були позитивні ПЛР-аналізи. Тобто вони були малорезультативними, думаю, специфічність і чутливість там 50% або й менше», – каже керівник управління охорони здоров’я.

Ті експрес-тести, що зараз використовують у стаціонарах – це залишок із тих, що для міста закупили благодійники ще у квітні. Нові вже не передають, оскільки зрозуміли їх малоефективність.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!