Кому і де у Львові можна зробити ІФА-тест. Пояснення лікарки і ціни в лабораторіях

81543 0
Передусім цей тест, що визначає антитіла до коронавірусу, мають робити людям із високим ризиком зараження.
фото: Freepik.com

фото: Freepik.com

Імуноферментний аналіз (ІФА-тест) дозволяє виявити в сироватці крові комплекс антитіл, що показують, чи є імунна відповідь організму на потрапляння інфекційного агенту. Є три види ІФА-тестів на різні антитіла до коронавірусної інфекції. Кому, коли і який з них варто зробити, у коментарі Tvoemisto.tv пояснила сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

При потраплянні вірусу чи бактерії в організм людини, імунна система реагує виділенням антитіл IgA, IgM та IgG, говорить лікарка. Кожні з них відповідають за певну стадію інфекційного процесу.

«Ті аналізи, що проводяться у державних лабораторіях, виявляють антитіла класу М і класу G. Приватні лабораторії додатково ще визначають антитіла класу А. Антитіла класу М – гострофазові, тобто вони з’являються в організмі людини практично одразу після потрапляння вірусу. Антитіла класу G свідчать про вже набутий імунітет – тобто організм справився з інфекцією і має імунну пам’ять. Антитіла класу А, що проводяться в приватних лабораторіях, показують, наскільки якісно організм реагує на інфекцію, тобто вони також гострофазові – показують факт інфікування, перебування вірусу в організмі», – розповідає Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені видно неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Вона додає, що ІФА-тест кращий за звичайні експрес-тести, що теж виявляють антитіла в організмі, тим, що є більш достовірним і його можна застосовувати раніше, навіть раніше за ПЛР-діагностику.

«ПЛР-тест показує більш-менш достовірний результат десь з 7-10-го дня захворювання і до 14-го. ІФА може виявити антитіла вже з 3-5-го дня захворювання, навіть коли людина хворіє безсимптомно», – каже лікарка.

За її словами, ІФА-тести потрібно робити передусім тим, хто контактує з великою кількістю людей – медичним працівникам, поліцейським, представникам державних органів, соціальної сфери, бо вони мають підвищений ризик зараження.

ІФА дає можливість розвантажити лабораторії, що роблять ПЛР-тести, говорить Людмила Звір-Мацко.

«Хоча ми тепер кожного хворого розглядаємо як потенційно інфікованого коронавірусом, не слід забувати про велику кількість інших вірусних інфекцій, які мають схожий початок. На етапі диференціювання, коли треба зрозуміти, чи це звичайне ГРЗ, чи Covid-19, спочатку проводиться ІФА-тест. Якщо він позитивний, тоді остаточний діагноз можна поставити за ПЛР-тестом. Якщо він негативний, тоді вирішується, чи потрібно робити ПЛР», – пояснює лікарка.

Окрім того, додає вона, ІФА-тести роблять тим хворим, які мають клінічні ознаки коронавірусної інфекції, але ПЛР-тест є негативним.

«Виділення вірусу з верхніх дихальних шляхів, звідки беруть матеріал на ПЛР-аналіз, зменшується на 14-й день захворювання і не завжди тоді можна виявити вірус, навіть якщо людина має відповідні симптоми. За допомогою ІФА-тесту можна прослідкувати, як організм бореться з інфекцією, чи достатня кількість імуноглобулінів М, чи з’являються імуноглобуліни G», – каже Людмила Звір-Мацко.

Якщо імуноглобуліни М з’являються в крові на 3-5, то G – орієнтовно на 14-й день, хоча можуть і пізніше – до трьох тижнів.

«Наразі недостатньо інформації про те, наскільки тривалим буде імунітет. Дослідження є перспективними, ми маємо дивитись в динаміці – чи падає рівень антитіл з часом, скільки він тримається на стабільному рівні. Від цього будуть залежати наші знання на майбутнє про тривалість імунітету до Covid-19», – додає медик.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

У телеграм-каналі Коронавірус у регіонах оприлюднили інформацію про те, у яких приватних лабораторіях можна зробити ІФА-тести у Львові та скільки це коштуватиме:

  • Лабораторія медичного центру Святої Параскеви: ІФА-тест (імуноглобуліни А і G) – 778 грн кожний,
  • Лабораторії Сінево: ІФА-тест (імуноглобуліни А і G) – 600 грн кожний,
  • Лабораторія МеДіс: ІФА-тест (імуноглобуліни М і G) – 500 грн кожний,
  • Лабораторія Унілаб: ІФА-тест (імуноглобуліни М і G) – 400 грн кожний,
  • Лабораторія Ескулаб: ІФА-тест (імуноглобуліни А, M і G) – 550 грн кожний.

Нагадаємо, що у Львові та області на початку червня лікарні почали робити ІФА-тести. Таким же методом тестують і освітян, які працюватимуть на ЗНО.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!