7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

1820 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 21-го по 27-ме серпня.
фото: Senfil.net

фото: Senfil.net

CityLife

Львів увійшов до топ-100 місць на Землі, які варто відвідати бодай раз за життя.

Минулий тиждень пройшов під знаком ДТП, в якому автомобіль з кортежу львівського олігарха Петра Димінського врізався в автівку, за кермом якої перебувала Наталія Тріла. Спочатку радник Авакова Антон Геращенко заявив, що призначено експертизу біологічного матеріалу з подушки безпеки «Мерседеса», відтак поліція заявила, що Димінський погодився на судово-медичну експертизу.

Потім з’явилися повідомлення про те, що справу розслідуватиме київська поліція і про те, що начебто Димінський отримав повістку на допит, але напередодні полетів у Швейцарію. Наступного дня Юрій Луценко заявив, що за кермом автомобіля перебувала інша людина, а не охоронець бізнесмена, який сам про це заявив і опинився під арештом.

Водночас, адвокат бізнесмена заявив, що його підзахисного допитали ще 20 серпня, а до Женеви він полетів у ділових справах, а заодно й пройшов медогляд.

Львівським випускникам, які здобули по 200 і 400 балів в ЗНО, місто вирішило виплатити премії.

Ще одна тема тижня стосувалася виборів директора будинку органної і камерної музики. Спочатку чинний керівник не прийшов на презентацію програм претендентів, а наступного дня його попри все переобрали на цю посаду. Його конкурент Іван Остапович заявив, що оскаржуватиме рішення, а незадоволені результатом конкурсу активісти провели пікет біля будинку органної музики.

Львів урочисто відзначив День державного прапора, а програма святкування Дня Незалежності була на всі смаки.

Натомість Інститут масової інформації та Tvoemisto.tv  запустили до Дня Незалежності флешмоб  про те, чому Україні потрібні незалежні ЗМІ.

Львівський національний університет запустив сайт проекту «Університет і війна», на якому збирають історії працівників та студентів вишу, які воювали на Донбасі.

У Львові іноземець зателефонував до поліції та рятувальників і повідомив, що підірве бомбу, яку тримає в руках. Як виявилося потім, він просто хотів, щоби до нього чимшвидше приїхали бодай якісь служби через біль у нозі. Щоправда, потім від медичної допомоги чоловік відмовився.

На будинку, де жив відомий дисидент і державний діяч Михайло Горинь, відкрили меморіальну таблицю.

Реформи

Як район вулиці Наукової стає «розумним» – якими стали перші кроки у трансформації району. У міські раді планують створити на площі Святого Теодора громадський простір та реорганізувати рух автотранспорту.

У Львівській міськраді хочуть об’єднати зусилля низки підрозділів, щоби вирішити проблему підтоплення вулиць і використати дощову воду.

Першокласники у п’ятьох школах Львова вчитимуться по-новому, в рамках освітнього експерименту.

Першокурсники Академії сухопутних військ прийняли присягу на вірність українському народу.

«Океан Ельзи» не даватиме концертів майже рік.

27 серпня у Львові розпочали франківський тиждень, а крім того стартували заходи з нагоди 50-річчя Світового конгресу українців.

Транспорт

Початок тижня видався клопітким для львівських водіїв унаслідок кардинальної зміни руху по вулиці Франка у центрі Львова. Думки власників транспорту та міської влади щодо новації розійшлися.

На трасі Київ-Чоп змінили фазу світлофора, внаслідок чого зменшилися затори в на ділянці в селі Пісочна.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

Минулого тижня стала відома дата відкриття для руху вулиці Чернівецької , що веде до головного залізничного вокзалу.

Натомість ремонт на Замарстинівській  знову відкладають. Комунальники не впевнені, чи варто розпочинати ці роботи восени з огляду на їхній масштаб.

«Онур» та «Автомагістраль-Південь» програли у двох великих тендерах на ремонт доріг у Львівській області на загальну суму майже 400 млн грн. Їх обійшли компанія з Одещини та фірма депутата Львівської обласної ради.

За півроку у Львові ввели в експлуатацію 137 нових житлових будинків.

Соціальні проекти, благодійність

Упродовж тижня відбулася низка заходів у рамках LvivMozartFest-y. Поціновувачі класичної музики могли насолоджуватися різноманітними заходами – від експериментального балету в трамвайному депо до камерних концертів.

Корисності та цікавинки

На Львівщині відкриють новий туристичний маршрут Карпатами у пам’ять про УПА.

Львів’янка Юлія Волошинська розповіла в авторській колонці про те, як їй вдалося зареєструватися в електронній черзі за біометричним паспортом.

Громадська активістка Олеся Дацко розтлумачила, що треба знати, аби разом із квартирою в новобудові не купити клопоти.

Тетяна Турчина розповіла про свій досвід із безплатними пологами, довкола яких розгорілася чергова дискусія в суспільстві.

Всесвітньовідомий режисер Кшиштоф Зануссі з вересня зніматиме кіно у Львові.

Медики розповіли, де цього року львів’яни найчастіше інфікувалися хворобою Лайма.

У Львові стартував фольклорний фестиваль «Етновир».

В управлінні юстиції розповіли, як найчастіше називають дітей на Львівщині.

На День Незалежності невідомі пофарбували електричку «Львів-Мукачево» в сірий колір. Поліція шукає зловмисників.

Спецпроекти та спецтеми

Історія про ентузіастів, які разом збирають фольклор в Україні та Польщі.

Переможці минулорічного конкурсу Громадського бюджету розповіли, як правильно підібрати проект і зробити його переможцем конкурсу, який уже розпочався.

У рамках «Сихівських вечорів» митці розповіли про те, що на їхню думку робить такі райони як Сихів красивими.

Британський архітектор розповів у Львові, чому в Європі люди знову хочуть жити в центральних частинах великих міст.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!