Чеський виробник сталі, якого підозрювали у зв'язках з росією, хоче відкрити склад у Львові

988 0
Перші склади будуть у Києві, Львові та Дніпрі.
Фото: Vitkovice Steel

Фото: Vitkovice Steel

Чеська фірма-виробник гарячекатаного товстолистового прокату Vitkovice Steel планує зайти в Україну. Зокрема, побудувати склади для своєї продукції у трьох містах. Про це пише Ліга. Бізнес.

«Перші склади будуть у Києві, Львові та Дніпрі. Тому що хочемо швидко відповідати на запити ринку. Але у разі постачання на великі інфраструктурні об’єкти, на склад продукцію ніхто не завозитиме – тільки безпосередньо на об’єкт прямо із заводу. Адже на цей процес впливатиме ціна/час», – сказав представник заводу Антон Макодзьоб, що відповідає за розвиток на українському ринку.

Він наголосив, що  Vitkovice Steel має велику кількість контрактів з українськими замовниками продукції.

Водночас, у  травні 2022 року фінансова розвідка Чехії заблокувала акції Vítkovice Steel в рамках санкцій проти росії. Згодом стало відомо, що компанію підозрювали у можливих зв'язках із російським ВЕБ.

Читайте також:  Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

«2014 року холдинг Evraz Романа Абрамовича продав компанію «групі приватних інвесторів». Акції придбали п'ять фондів, зареєстрованих на Кіпрі, власником яких у торговому реєстрі значиться ВЕБ зі штаб-квартирою в Москві, повідомляло «Чеське телебачення». Після вторгнення росії в Україну ВЕБ потрапив під санкції Євросоюзу», – йдеться у повідомленні.

У Vítkovice Steel заперечували інформацію про російських власників. Натомість пояснювали, що за кіпрськими акціонерами стоять підприємці з Вірменії.

Tvoemisto.tv звернулось за коментарем до Львівської ОВА. Директор департаменту економічної політики Степан Куйбіда каже, що на супроводі інвестора обласної військової адміністрації такий проєкт не перебуває.

«І офіційних запитів від них ми не отримували. Офіційно чеська сторона до ОВА щодо даної інвестиції не зверталась», – зазаначив чиновник.

Окрім того, Tvoemisto.tv звернулося за коментарем щодо такого будівництва до Львівської міської ради. У пресслужбі відповіли, що, імовірно, йдеться про «умовні плани чеської компанії», а не про рішення мерії. Ми також надіслали в ЛМР офіційний запит, аби уточнити, чи зверталась чеська компанія Vitkovice Steel по дозвіл на будівництво складу у Львові та чи отримувала його.

Нагадаємо, компанія Philip Morris International, що працює в росії, інвестує понад 30 млн доларів у запуск нового виробництва у Львівській області.

Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції внесло Philip Morris  до переліку міжнародних спонсорів війни. Наразі сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в рф перевищує 2 млрд. дол. Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виручка компанії у перший рік повномасштабного вторгнення рф в Україну зросла на 8% до 140,3 млрд руб., а чистий прибуток до 48,2 млрд руб., що на 45% більше, ніж у 2021 році. Податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 млн дол.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!