Чого не можна робити у «день тиші» та куди скаржитись на порушення

2505 0
За порушення можна заплатити штраф у кількасот гривень.
Фото: Уніан

Фото: Уніан

Сьогодні, 20 липня, в Україні триває так званий день тиші. Це день, коли, згідно з виборчим законодавством, заборонена будь-яка агітація перед днем голосуванням.

У «день тиші» не можна:

  • Агітувати за когось, тобто спонукати до голосування за певну політсилу або кандидата
  • Агітувати проти когось, тобто спонукати не голосувати за певну політсилу або кандидата
  • Оприлюднювати чи поширювати в інший спосіб результати дослідження громадської думки щодо виборів.

Читайте також: Львівські ЦНАПи сьогодні працюють довше для видачі паспортів

За агітацію в «день тиші» або в день виборів Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штраф від 850 до 1360 грн для посадових осіб та від 510 до 850 грн – для інших громадян.

Водночас законодавство не регулює поширення агітації в «день тиші» у соцмережах, тобто це залишається на совісті громадян.

Учора комунальники та працівники рекламних агентств мали до опівночі прибрати усю виборчу рекламу у Львові. Втім, як повідомляють кореспонденти Tvoemisto.tv, поодинокі плакати і сітілайти від окремих мажоритарників можна побачити і сьогодні, у переддень виборів. Деякі з них не містять прямих закликів до голосування, тож формально не є порушенням.

Читайте також: За два дні до виборів. До якого округу належить ваша вулиця

Якщо ж ви виявили порушення виборчого законодавства, зокрема і такого, що стосується «дня тиші», то потрібно звернутись в поліцію. Також можна написати омбудсменці з виборчих прав у Львівській області Ярині Гаєцькій-Колотило на скриньку [email protected]. Окрім того, про порушення можна повідомити координаторів громадянської мережі «Опора» за номером 098 765 86 22 або написавши на скриньку [email protected]. До них також варто звертатись і у день голосування у разі виявлення порушень виборчого законодавства.

Нагадаємо, завтра, 21 липня, українці обиратимуть Верховну Раду.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!