Чому збирав Ставку Зеленський та як у найближчі роки може змінитися Підзамче. Підсумки доби

1492 0
Нині 17 січня та 328 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ОП

Фото: ОП

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський 16 січня провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, під час якого обговорювали питання, пов’язані з протидією ракетним ударам. Окрім того, проаналізували події на передовій, зокрема, ситуацію на Донеччині й Півдні. Також під час засідання заслухали інформацію про ймовірні дії агресора в найближчий час і зупинилися на забезпеченні ЗСУ боєприпасами й підготовці командирів тактичної ланки.

14 січня росіяни вперше застосували ракети систем ППО С-400 48Н6ДМ для атаки на Київ. Defense Express з власних джерел отримало фото уламків цих зенітних ракет, які дозволяють без жодних варіантів їх ідентифікувати, як 48Н6ДМ через нанесені маркування. Раніше ворог вже неодноразово застосовував ракети від С-300, йшлося про ракети 5В55, які мають меншу дальність польоту та меншу бойову частину.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на понад 20 населених пунктів, в тому числі: Білогорівку Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Краснополівку, Сіль, Соледар, Білогорівку, Бахмут, Північне, Кам’янку, Водяне, Невельське, Мар’їнку, Побєду – Донецької.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 11 районів зосередження окупантів, склади: паливно-мастильних матеріалів та боєприпасів ворога.

Читайте також: Велика Британія оголосила новий пакет військової допомоги Україні. Що увійшло. За словами міністра Британії, цей пакет є «найважливішим на сьогодні для прискорення успіху України».

Акцент дня: Акцент дня: Може стати новим центром Львова. Як розвивається Підзамче. Промисловий мікрорайон Підзамче у Львові поступово трансформується: тут уже запланували будівництво офісів на місці деяких заводів, зводять сучасні житлові комплекси і передбачили побудову інших об’єктів. Йому пророкують долю престижного та комфортного мійкрорайону, який невдовзі може стати своєрідним новим центром Львова. Tvoemisto.tv з’ясувало, як найближчими роками може змінитися Підзамче і на що варто робити ставку місту для його стрімкого розвитку.

Зі слів архітектора Юрія Столярова, Підзамче активно розвиватиметься в наступні десять років. Промислові об’єкти, які були там донедавна, недієздатні, оскільки розташовані між житловими забудовами, а підвезення продукції ускладнюють доволі вузькі вулиці, де не можна застосувати великогабаритну техніку.

«Еволюційно воно себе віджило. Місто розрослося, деякі промислові об’єкти опинилися в центрі, і це, очевидно, не дає їм можливості добре функціонувати. Крім того, їх витісняють ринкові механізми. Але те, що Підзамче буде розвиватися, не викликає сумнівів. Промисловий район у такій близькості до центру однозначно має всі переваги для змін. Як і кілька років тому, так і тепер Підзамче вважають робітничим районом, не надто комфортним», – каже він.

Ключові події:

1. Україна та ЄС підписали Меморандум про 18 млрд євро допомоги. Перший транш у 3 мільярди надійде вже цього тижня. Ця довгострокова позика надається на пільгових умовах, але за умови проведення реформ.

На цю ж тему: Українці оцінили ситуацію з економікою краще, ніж у 2021 році. Опитування. Якщо до війни абсолютна більшість, а саме 58%, низько оцінювала економічну ситуацію, то зараз абсолютна більшість зупиняється на її середніх оцінках (53,9%);

2. Оренда житла в Києві дешевша, ніж у Львові, – Держстат.  Вартість оренди однокімнатної квартири за 2022 рік зросла на 32,7% – з 4294 до 5699 грн. За даними Держстату, найдорожча оренда житла виявилася у Львівській області, за рік вона подорожчала у 2,1 рази – до 10 977 грн. На другому місці – Закарпатська область, там за однокімнатну квартиру також доведеться платити майже вдвічі дорожче, ніж у 2021 році – 8706 грн. У Києві оренда подешевшала на 10,3% – до 7637 грн. Місто опустилося на третє місце в країні за вартістю;

3. Навесні у Львові відкриють новий корпус реабілітаційного центру «Незламні». Партнерами цього проєкту вже стали Червоний Хрест, Польща, місто-партнер Львова Фрайбург. Частину реабілітаційного обладнання, необхідного для роботи центру, вже надали Швейцарія та Німеччина;

Читайте також: Чи потрібні одноразові бахіли та чим їх замінити. Із січня цього року остаточно запрацював Закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм – і як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса та навіть на платній основі. Водночас закон не регулює використанння бахіл чи, приміром, торгових рукавичок, яких залишається вдосталь.

Виконавча директорка ГО Zero Waste Lviv Ірина Миронова пояснює, як можна замінити, зокрема бахіли, і чи може уряд надалі обмежити їхнє використання.

4. Наводницький парк у Києві отримає охоронний статус задля убезпечень від забудови. Управління екології та природних ресурсів КМДА погодило відповідні документи.

На цю ж тему: Кияни обрали дерева для висадки у Куренівському парку. Цієї весни мають висадити основний масив з клена червоного, а щоб додати простору барв і весняного настрою – запланували ще й  – сакуру дрібнопильчасту Канзан;

5. Львів’ян закликають утриматися від купання у водоймах на Водохреще. Фахівці наголошують, що купання у холодній воді може бути корисним лише у випадку, якщо загартовуватися регулярно. А одноразове пірнання в ополонку без підготовки не оздоровить, а навпаки, може стати причиною проблем зі здоров’ям.

Погода у Львові:  Цього тижня у Львові потепліє до 10 градусів. 17 січня місцями невеликий дощ, вночі з мокрим снігом. Температура вночі коливатиметься від 1° морозу до 4° тепла, вдень до 8°. 18 січня львівʼян також попереджають про дощову погоду з мокрим снігом. Уночі температура повітря становитиме від 1° морозу до 4° тепла, а вдень може піднятися до 10°. На Водохреща, 19 січня, синоптики прогнозують у Львові невеликий дощ з мокрим снігом. Уночі від 3° морозу до 2° тепла, вдень +5°-10°. 20 січня падатиме дощ з мокрим снігом. Температура упродовж доби коливатиметься від 1° морозу до 4° тепла.

Читайте також: Куди піти на тижні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує. Підбірка подій у Львові, які можна відвідати протягом 16-22 січня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!