Чому важливо йти у відпустку та чи варто це робити у час війни. Поради експертів

2411 0
Якщо ми віддаємо всі свої ресурси, тоді нас просто не залишиться, оскільки не можна постійно себе віддавати і не відновлюватися.
Фото: pexels

Фото: pexels

Досить часто люди втомлюються від роботи, проте не йдуть у відпустку, бо бояться втрати заробіток. Насправді втома виникає через певні причини, які важливо визначити та зрозуміти, чи дійсно ми не можемо взяти хоча б один вихідний. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла лікарка-психіатриня Мирослава Дзісь.

«Неможливо робити все і не бути втомленим. Ми втомлюємося не від того, що ми лежимо і нічим не займаємося. Ми втомлюємося з певних причин і важливо визначити ці причини, чи справді я не можу собі дозволити відпочинок, чи справді, якщо я візьму один вихідний і проведу його із своєю сім'єю, чи це вплине на мою роботу, на кінцевий результат», – каже лікарка.

Читайте також: Скільки триватиме фаза виснаження та чи планувати відпустку? Пояснює психолог

Якщо йдеться про «вигорання» на роботі, тоді варто змінювати роботу або відпочивати. Часто людина фокусується на грошах, на заробітку та змозі прожити завтрашній день. Однак, зі слів Мирослави Дзісь, потрібно проаналізувати, чи дійсно такий фокус є добрим, чи справді це саме те, що дозволить вижити людині наступного дня, чи, може, вона не настільки багато втратить.

«Коли я витрачаю всі свої ресурси, чи я їх зможу взяти зі стелі. Гроші – це теж своєрідний ресурс, який ми накопичуємо, але якщо ми їх збираємо, а свій інший ресурс – віддаємо, то нас не залишиться, ми не можемо постійно себе віддавати», – пояснює психіатриня.

Наприклад, якщо людина – трудоголік, тоді йдеться про відмову від предмету цієї залежності, зрештою, як у будь-якій іншій, немає ще якоїсь формули. Мирослава Дзвісь наголошує, що насправді не буває такої роботи, яку не можна залишити хоча б на один день, зробити собі довгий вікенд та просто відновитися. Так само як гроші люблять розрахунок, активності для організму теж це люблять. Слід проаналізувати та співставити собі, скільки ви повинні заробити, щоб запланувати собі вихідний, чи скільки ви можете дозволити собі не дозаробити, але зберегти себе і своє здоров’я.

Про те, чи можна планувати відпустки, відпочинок на морі чи в горах у час, коли в країні війна, психолог-психотерапевт Володимир Станчишин в інтерв’ю Tvoemisto.tv зауважує, що це не тільки доцільно, а й необхідно.

Читайте також: На кожну негативну емоцію шукайте сім позитивних, або Як побороти тривогу через напад Білорусі

«Ми не маємо права зупинити наше життя, бо ворог якраз цього і хоче. Щоб ми відчували себе нещасними. Наше життя відбувається, поруч із жахами війни відбуваються перемоги, речі, які нас надихають, і вони є необхідними. Якщо сама війна, злість, смуток, переживання забирають нашу енергію, то нам треба її поновлювати. Для цього ми зустрічаємося з друзями, плануємо відпустки і їдемо кудись. Для цього ходимо у кафе, читаємо книжки, робимо речі, які приносять нам задоволення, налагоджуємо звичний ритм життя, бо ми – тил. У тилу ми мусимо підтримувати норму життя», – пояснює експерт.

У тилу люди повинні зберегти життя як таке, щоб чоловіки та жінки, які зараз захищають країну на передовій, могли повернутися у здорове середовище. Зі слів Володимира Станчишина, наш відпочинок чи святкування буде іншим, бо ми все одно будемо відбувати смуток, але не потрібно позбавляти себе істинної радості.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!