Чим жив Львів у 2016-му році: ТОП-7 найважливіших подій міста

3744 0
Упродовж 2016-го року львів’яни стали свідками Грибовицької трагедії та сміттєвого колапсу, дочекалися запуску трамвая на Сихів та відкриття Центру трансплантації стовбурових клітин, уболівали під час Чемпіонатом світу з шахів серед жінок, відвідували Міжнародний економічний форум, створювали й обирали проекти від громад. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, які найважливіші для Львова події відбулися цьогоріч.
фото: uatravel.org

фото: uatravel.org

Трагедія на Грибовицькому полігоні та
сміттєвий колапс у Львові

28-го травня на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася пожежа, яку вдалося ліквідувати лише через два дні. Першими на місце займання прибули «надзвичайники» – працівники ГУ ДСНС України у Львівській області. Під завалами палаючого сміття опинилися троє з них, а також еколог ЛКП «Збиранка». Тіла рятувальників Андрія Винкевича, Юрія Рудого та Богдана Юнка виявили 31-го травня без ознак життя. Тіло комунальника Олександра Бутіна так і не знайшли.

фото: прес-служба ДСНС

Після закриття Грибовицього сміттєзвалища у Львові виникли суттєві перебої в роботі перевізників ТПВ. Із деяких вулиць міста упродовж кількох днів не вивозили сміття, а львів’яни тим часом закликали один одно генерувати відходи раціонально.

Для вирішення проблеми Львів планує отримати кредит розміром 75 мільйонів євро від ЄІБ (Європейського інвестиційного банку). За ці кошти мають рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище (30 млн євро) та збудувати новий сміттєпереробний комплекс (45 млн євро). Розпорядником та отримувачем кредитних коштів буде ЛКП «Львівспецкомунтранс», що є одним із п'яти підприємств, які займаються вивозом сміття. Львів чекає остаточного затвердження проекту від Уряду. Водночас, із ділянкою під новий полігон та сміттєпереробний комплекс місто досі не визначилося.

Запуск трамвая на Сихів

17-го листопада у Львові запустили трамвай на Сихів. Маршрут №8 курсує від площі біля кінотеатру ім. Довженка до площі Соборної. Орієнтовний інтервал руху становить 5-6 хв. До своєї кінцевої – зупинки «Санта-Барбара» – трамваї доїжджатимуть уже в 2017-му році. У планах – відкриття ще однієї трамвайної лінії – від Сихова до вокзалу, що передбачатиме попередню реконструкцію площі Франка.

Як повідомили Tvoemisto.tv у ЛКП «Львівавтодор», актуальна загальна вартість проекту становить понад 26 млн євро: 9,4 млн – місцевий внесок, 4,9 млн – грант ЄБРР, 12 млн – кредит від ЄБРР. Останній платіж за кредитом Львів заплатить у 2024-му році

Нагадаємо, перші спроби з’єднати великий спальний район із центром міста були ще у 2008-му році. Тоді почали прокладати колію на вулиці Стуса. Повномасштабне будівництво маршруту відновили влітку 2014-го року. Львів’янам обіцяли, що трамвай на Сихів поїде до кінця 2015-го року. Однак, через проблеми з будівництвом колектора на вулиці Стуса, термін завершення проекту відтермінували.

Додамо, що проект «Трамвай на Сихів» передбачав не лише прокладання колії, але й повну реконструкцію шляху: ремонт доріг, заміна колектора на вулиці Стаса, облаштування трамвайних зупинок, тротуарів, велодоріжок уздовж маршруту.

Відкриття Центру трансплантації стовбурових клітин

15-го жовтня у Львові на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України (вул. Ген. Чупринки, 45) відкрили Центр трансплантації стовбурових клітин. Центр має на меті забезпечити виконання авто-ТСГК (пацієнтам пересаджують їх власні стовбурові клітини), а з часом і ало-ТСГК (пацієнтам пересаджують стовбурові клітини братів, сестер, або осіб, що є родичами пацієнтів) для хворих на злоякісні хвороби крові, що проживають у Західному регіоні України.

Для Центру придбали апарат для сепарації стовбурових клітин, вартістю майже мільйон гривень. Також створили розгорнуте приміщення Центру: три бокси із санвузлами для госпіталізації пацієнтів, кімната для роботи зі стовбуровими клітинами, окрема операційна для сепарації стовбурових клітин і приміщення для медичного персоналу. Наразі у Центрі ще немає пацієнтів, оскільки проводиться робота із формування штату і навчання працівників.

фото Мирослава Пархомика

Проект реалізовано завдяки спільному гранту Ротарі Клубів «Львів» та «Львів-Ратуша», «Вайнхайм» (Німеччина) та «Сідней-Холрой» (Австралія), за підтримки світової Фундації Ротарі. Загальна вартість проекту – 46 тисяч доларів. Основну суму коштів внесли ротарійці Німеччини.

Додамо, у середньому в Україні виконують приблизно 80-100 автологічних та до 40-50 алогенних ТСГК на рік, а функціонує лише три центри трансплантації (один – для дорослих, два – для дітей), лише два з яких мають досвід виконання алогенної ТСГК.  Таким чином більшість хворих, у першу чергу гематологічних, що потребують ТСГК, не отримують її в Україні та змушені звертатись за медичною допомогою до закордонних клінік.

Для порівняння, вартість однієї процедури авто-ТСГК за кордоном коливається від 50 до 100 тис. євро, в той час як в Україні ця цифра менша в 3-5 разів: 450 - 500 тис. грн (близько 20 тис. євро). Проведення ало-ТГСК  за кордоном коштує від 180 до 250 тис. євро, а в Україні – в середньому 40-60 тис. євро.

 

Чемпіонат світу з шахів серед жінок

1-го березня стартував Матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок між львів’янкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Змагання тривали до 17-го березня.

Місцем проведення Чемпіонату визначили Палац Потоцьких, а церемонії офіційного відкриття та закриття відбувалися у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Окрім самого Чемпіонату, у Львові також відбувалися різноманітні шахові події для львів’ян і гостей міста.

Загалом відбулось 9 шахових партій. Перемогу з рахунком 6:3 здобула китаянка Хоу Іфань. Вона отримала кубок, вінок, медаль та інші подарунки. Привітали й нагородили і срібну призерку Марію Музичук. Високий рівень організації Чемпіонату відзначила головний суддя змагань Керл Ярецькі.

фото: прес-служба ЛМР

Додамо, титул чемпіонки світу з шахів Марія Музичук здобула на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок у 2015-му році. Хоу Іфань після перемоги на серії Гран-Прі 2013-2014, отримала право на участь в Матчі за звання чемпіонки світу. Раніше шахістки вже двічі зустрічались за шахівницею. Уперше у 2012-му році на турнірі в Гібралтарі та вдруге під час Гран-Прі в Монако у 2015-му.

Міжнародний економічний форум

3-4-го листопада на стадіоні «Арена – Львів» тривав ХVI Міжнародний економічний форум, який об’єднав низку експертів, посадовців, підприємців, реформаторів, іноземних інвесторів, представників міжнародних фондів – загалом майже 1500 гостей. З вітальним словом перед учасниками Форуму виступив Президент Петро Порошенко.

На пленарних засіданнях говорили про особливості української економіки: інвестиційні переваги, залучення інвестицій, рівень безробіття, освіченості та оплати й оподаткування праці тощо. У контексті Львівщини обговорюватимуть вигідне географічне розташування міста, розвиток інфраструктури, регіональної економіки, промислові стратегії.

Під час Форуму міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що через 4-5 років усі дороги України будуть відремонтовані, а держава перейде до будівництва автобанів європейського зразка. Тим часом між Україною та Польщею налагодять швидкісне вузькоколійне сполучення.

Окрім того, на пленарних сесіях обговорили перспективи проекту «Шовковий шлях»: транспортні магістралі від країн Європи до Китаю, що передбачає будівництво дороги Лісабон – Шанхай через територію Львівської області.

На Львівщині, за словами спікерів Форуму, ситуація з інвестиціями краща, ніж у багатьох інших регіонах України. Зокрема, під час форуму підписали кредитну угоду на 34 млн євро для зведення вітроелектростанції «Старий Самбір-2». Також у рамках Форуму відбулась церемонія нагородження переможців XVII Конкурсу-промоції львівського підприємництва «Обличчя міста-2016».

Старт будівництва та відкриття нових заводів на Львівщині

14-го квітня під Львовом (с. Підрясне) офіційно відкрили завод ТОВ «Фуджікура аутомотів Україна Львів». На відкриття нового виробництва прибули Президент України Петро Порошенко та Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі. Японська компанія «Fujikura» побудувала завод, який вироблятиме електричне устаткування для автомобілів. За останні роки це є однією із найбільших інвестицій в області. Реалізація проекту дозволить залучити приблизно 20 млн євро та працевлаштувати 3000 людей. Наприкінці вересня підприємство відкрило новий цех у селі Рясне-Руське. Окрім того, компанія анонсувала відкриття ще одного заводу в Яворівському районі.

Фото з офіційного сайту Президента

18-го серпня Петро Порошенко у Бродах заклав капсулу у будівництво нового заводу «Nexans». Майбутнє підприємство спеціалізуватиметься на виробництві електричних кабельних мереж для провідних світових автовиробників. Вже орієнтовно у першому кварталі 2017-го року, він може розпочати роботу. Загалом компанія «Nexans» планує інвестувати понад 120 мільйонів гривень та працевлаштувати близько 2-ох тисяч людей. До слова, це вже третій завод «Nexans» на Львівщині. Перший французька компанія відкрила у Перемишлянах, другий – у Золочеві. Завод у Бродах буде найбільшим підприємством концерну «Nexans» в області.

фото: leopolis.news

3-го листопада Президент відкрив новий виробничий комплекс із пошиття авточохлів німецької компанії ТзОВ «Бадер Україна». Новий завод функціонує у селі Кожичі Яворівського району. Очікується, що тут зможе працювати 1800 людей.  ТзОВ «Бадер Україна»  – німецьке виробництво, започатковане як сімейний бізнес родини Бадерів. Фірма спеціалізується на виготовленні шкіряних сидінь для автомобілів світових брендів «AUDI» та «ВМW». Крім України, аналогічні підприємства працюють у Польщі, Мексиці, Індії, Китаї, Уругваї, Таїланді. Один виробничий комплекс з пошиття авточохлів німецької компанії ТзОВ «Бадер Україна» функціонує у місті Городок, із 2006-го року.  

фото: прес-служба ЛОДА

Запровадження «Бюджету участі»

Бюджет участі – проект, який цьогоріч реалізовували у Львові вперше. Львів’яни могли брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Кожен міг подати проект, корисний для міста, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету 2017-го року.

Прийом проектів від громад тривав з 15-го серпня до 15-го вересня. Після цього стартувало голосування, до якого допустили 239 проектів із 265 поданих. Своє волевиявлення до 15-го листопада зробили понад 23 тисячі львів’ян.

До остаточного переліку проектів-переможців потрапили 4 великі й 63 малі (повний список). Загальна сума фінансування – 17 529 965 гривень. Роботу над втіленням проектів розпочнуть узимку 2017-го і, згідно з планами, до кінця року, усі проекти мають реалізувати.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!