Де у Львові збереглись кав'ярні з автентичним дизайном

5676 0
У культовому ресторані-кондитерській «Цукерня» у Львові зробили ремонт і повністю змінили інтер’єр. Новий дизайн обурив чимало львів’ян, в мережі почали писати, що таке оновлення – це «вбивство закладу», нібито автентичний вигляд був кращим. Tvoemisto.tv пропонує підбірку львівських кав'ярень, у яких зберегли старовинний дизайн.
Фото умовне/Вірменка

Фото умовне/Вірменка

Кав’ярня «Вірменка»

Справжня кавова легенда Львова – кав’ярня «Вірменка» – була відкрита у 1979 році. З того часу приймала львівську богему, яка облюбувала затишний заклад. Тут варили найсмачнішу в місті каву. Доказом були постійні черги за напоєм, які нерідко сягали далеко за поріг кав’ярні. До початку 1990-х тут зустрічалася активна та нестандартна молодь, художники, музиканти, історики, поети. У «Вірменці» готують каву по-східному – це не звичле еспресо, вона має специфічний кавовий осад, тому пийте обережно. Також якщо ви п’єте каву з цукром, про це заздалегідь треба сказати баристу, адже цукерничок на столах би не побачите.

В закладі можна зустріти ченців, митців і мисткинь, випадкових туристів і львів’ян. Тут варять каву на піску, не шкодуючи зерен. Завжди свіжемелена, вона здіймається пінкою, поки поважна пані помішує її самшитовими паличками. Так само, як вона це робила і десять,  і двадцять років тому.

Місце: вул. Вірменська, 19.

«Віденська кав’ярня»

Ця кав’ярня є найстарішою в місті, а також, одною з небагатьох, яка будувалася власне, як кав’ярня. Кам’яницю збудував купець Карл Гартман на вул. Гетьманська, 14, (пр. Свободи). в 1828–29 рр.

«Віденська кав’ярня» змінювала власників, вигляд, тільки не назву. В 1880 р. відбулося чергове переобладнання кам’яниці, суттєво змінився інтер’єр. В 1902-1903 рр., на замовлення нового власника кав’ярні промисловця Кароля Чуджака художники Ю. Крупський та Ф. Зайховський декорували «Віденську» в модному на початку ХХ ст. сецесійному стилі. В 1903 р. з боку пл. св. Духа до кав’ярні прибудована залізна конструкція літнього павільйону, з роками вона перетворилася на муровану будівлю з терасою. 

Нагадаємо, що нещодавно ТзОВ «Віденська кав'ярня» оштрафували на 170 тис. грн за встановлення склопакетів на терасі. Таким чином тераса стала незаконною прибудовою до приміщення пам’ятки архітектури. 

Місце: просп. Свободи, 12.

«Під синьою пляшкою»

Нова історія закладу почалася наприкінці 1990-их. Культурні діячі, політики, митці, громадські активісти, закриті зібрання, розмови без зайвих вух, грандіозні ідеї і масони. За чутками тут навіть діяв клуб масонів, подейкують, із цього товариства вийшли кілька народних депутатів, заступник голови облради і навіть міський голова (не можемо називати, але самі розумієте, якого міста). Останні десятиліття Руська, 4 зі своїм двориком та прихованою кав’ярнею стала осередком для тих, хто прагнув змін, шукав сенси чи потребував компаньйонів для обговорення питань розвитку Львова. 

Це місце в самому центрі Львова з камерним двориком, шаленою історією, з підвалами 17 століття, з легендарною кав’ярнею, з дизайном від творця львівського стилю, містифікатора Галичини – Влодка Костирка, з автентичним внутрішнім оздобленням та скульптурами, які не можуть оминути екскурсоводи.

Місце: вул. Руська, 4.

Читайте також: «Відвідувачів майже не було», – власники 25-річної  «Цукерні» у Львові про зміну давнього інтер'єру

Кав'ярня-галерея «Штука»

Кав’ярня-галерея, що розпочала свою роботу ще у травні 2009 року на вул. Котлярській, 8. Основна ідея закладу – можливість поринути в мистецьку атмосферу австро-угорського Львова. Кав’ярня з такою ж назвою («sztuka» з польської означає «мистецтво») була відкрита у Львові 1909 року Фердинандом Турлінським на вул. Театральній. 

У сучасній кав'ярні відбуваються презентації книг, вечори фламенко, тривають виставки живопису та фоторобіт. Цікавинками меню є кава з кокосовим сиропом, лимонною цедрою, а також кавова дегустація.

Місце: вул. Котлярська, 8.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!