У Львові відкрили виставку про війну в форматі VR та панорамної фотографії

799 0
Триватиме виставка до 17 квітня.
фото: лмр

фото: лмр

У Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» відкрилася виставка «Тут був мій дім». Команда імерсивного виставкового проєкту демонструє у Львові наслідки російського вторгнення в Україну в форматі VR та панорамної фотографії «на 360 градусів». Це вперше в Україні представлено панорамну фотографію як поєднання формату віртуальної реальності та класичної фотографії. Триватиме виставка до 17 квітня. Про це повідомили у ЛМР.

«Ця виставка – це певний підсумок нашої дворічної діяльності. Ми почали у березні 2022 р і сьогодні хочемо показати як нашими очима виглядає Україна у час війни. У жодному разі ми не хочемо, щоб її огляд у вас викликав сум, а радше злість на тих, з чиєї вини це сталося», – пояснює автор та керівник «360war.in.ua» Тарас Волянюк.

Автором фотографій є Дмитро Малишев. До початку повномасштабного російського вторгнення Дмитро знімав Україну для сервісів Google Street View та «Virtual Ukraine». В березні 2024 р., коли хвилі російського наступу діставали до Києва, Дмитра запросив до проєкту Тарас Волянюк, який зрозумів, що треба фіксувати жахіття, котрі приніс із собою ворог. Тарас взяв на себе керування проєктом і його представлення й оформлення. Дмитро почав створювати фотоконтент. Під час звільнення Київщини вони працювали у Гостомелі, Ірпені, Бучі, Бородянці. Потім були Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина. Зафіксовані наслідки ракетних обстрілів в Умані та Львові.

Читайте також: Земля і руїни. Які виставки варто відвідати у Львові у березні

Проєкт «360war.in.ua», на основі якого сформована виставка «Тут був мій дім», — це перший та найбільший в Україні проєкт цифрової фіксації наслідків російської агресії у форматі панорамної фотографії та віртуальної реальності. Тарас та Дмитро  планують ще створення панорамних відео.

Панорамна фотографія принципово відрізняється від репортажної чи документальної, попереджають організатори — формат передбачає, що автор не може ані підсилити щось, ані приховати.

«Коли світлину робить класичний репортажний фотограф, він може обрати ракурс, освітлення, фокус, вирішує, що буде в кадрі, а що залишиться непобаченим, він може емоційно вибудувати кадр.  Панорамні фото не мають меж, вони охоплюють все навколо, таким, яким воно є. Тому по-справжньому унікальними вийшли фото знищеного літака АН-225 «Мрія»  — саме через можливість показати масштабність того, що відбулося», — пояснює фотограф Дмитро Малишев.

Первинною ідеєю команди було використовувати панорами в дипломатії, показувати їх іноземцям, впливати на допомогу Україні. Але зараз вони розуміють, що треба показати це й українцям, які теж можуть бути дипломатами й показувати людям за кордоном, як виглядає сьогодні їхня батьківщина.

Вперше продемонструвати проєкт наочно вирішили у Львові, в «Пороховій вежі». Директорка центру та кураторка виставки Ангеліна Єфименко, говорить, що демонстрація фотографій, які створені у форматі «360», — унікальний виклик. Тому експозиція буде організована дуже незвично. QR-коди біля світлин, за якими можна побачити цифрову панораму на сайті, та можливість роздивитися фото у VR-окулярах — очікуване від такого формату виставки. Але, окрім цього, на глядачів чекають три дуже різних поверхи експозиції, на кожному з яких — окремий етап. Перший нагадує загальну хронологію вторгнення, його глобальні наслідки — втрату домівок, еміграцію, вплив на світ. Другий поверх розповідає про руйнацію життя — важливих для кожної людини місць: улюблені парки, дитячі садочки, школи, будинки культури, суспільні простори. Окрема частина виставки буде присвячена «Мрії» — інженерному і культурному надбанню українців. Третій поверх розповідає, мабуть, найемоційнішу історію — втраченого будинку, квартири, житла. Панорами, зроблені з середини знищених осель, занурюють глядача в цей трагічний для вже мільйонів українців досвід.

Виставка «Тут був мій дім» у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» триватиме до 17 квітня (з вівторка до неділі з 12:00 по 20:00, понеділок вихідний). У день відкриття вхід був безкоштовний, в інші дні — за внесок від 200 грн на подальший розвиток проєкту. 

Нагадаємо, у Львові в музеї Митрополита Андрея Шептицького відкрили персональну виставку українського скульптора та художника, засновника жанру рельєфної пластики на шкірі Ігора Копчика. Виставка присвячена 210 річниці від дня народження великого українського поета Тараса Шевченка.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!