Демобілізація. Кого хочуть звільнити з військової служби під час воєнного стану

8277 0
Президент запропонував провести демобілізацію військовослужбовців-строковиків, термін служби яких завершився.
AP Photo / Kateryna Klochko

AP Photo / Kateryna Klochko

В Україні продовжили термін дії воєнного стану та загальної мобілізації до 14 лютого 2024 року. На військову службу призивають по мобілізації, а нові призови на строкову службу заборонені під час воєнного стану. 

Наразі на службі залишаються військові строкової служби, призвані до введення воєнного стану, які ще не були демобілізовані. І в Україні планують провести демобілізацію  українських військовослужбовців строкової служби. Раніше демобілізацію обговорили на Ставці Верховного Головнокомандувача. Після чого президент України Володимир Зеленський запропонував провести демобілізацію військовослужбовців-строковиків, термін служби яких завершився.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що демобілізацію проведуть для однієї категорії військових строкової служби.

«Що стосується мобілізації людей, які проходили строкову службу, то президент попросив і військові погодилися, що найближчим часом ці люди будуть демобілізовані. Цей процес відбудеться і ми розуміємо, скільки їх. Це справедливо», – пояснив він.

Читайте також: Хто з чоловіків може виїжджати за кордон з 1 грудня

Демобілізації будуть підлягати військові строкової служби, у яких вже закінчився строк служби. Вони матимуть вибір – продовжити військову службу за контрактом або демобілізуватися. Для цього буде потрібен відповідний нормативний документ, в якому депутати вкажуть всі подробиці, як пройде демобілізація строковиків.

Голова фракції «Слуга Народу» у Верховній раді України Давид Арахамія зазначив, що документ про зміни у процедурі демобілізації можуть ухвалити до кінця року. 

Як повідомляє NV, з 31 липня 2023 року у статтю 18−1 закону «Про військовий обов’язок та військову службу» додано новий пункт, який дозволяє військовим строкової служби переходити на службу за мобілізацією.

Читайте також: Яка різниця між призовом, мобілізацією та контрактною службою. Пояснення

Військові строкової служби, відповідно до закону, мають право подати прохання на мобілізацію та далі проходити службу як мобілізовані – з усіма відповідними правами та обов’язками. Зокрема, можуть отримувати заробітну плату, премії, відпустки та підстави для звільнення, передбачені частиною 4 статті 26 закону Про військовий обов’язок.

Військовослужбовці строкової військової служби за їх власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у порядку, встановленому відповідними положеннями про проходження громадянами України військової служби, якщо:

  • строк військової служби передбачений частиною 1 статті 23 Закону, закінчився під час дії воєнного стан;

  • та якщо військову службу продовжено понад встановлені строки відповідно до частини 9 статті 23 Закону;

  • та які під час дії воєнного стану вислужили не менше шести місяців;

Якщо за наявності підстав для звільнення військові строкової служби не звільняються, то можуть перейти на службу по мобілізації.

Кому зараз видають повістки та їх види, чи мобілізували депутатів Львівської обласної ради, скільки працівників міської ради пішло добровільно на фронт, які є види повісток, та яке покарання очікує призовника у разі неприбуття за викликом у військомат, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!