Для любительського та спортивного лову в Україні виділять окремі місця

2149 0
Державне агентство рибного господарства України ініціювало створення на водоймах окремих зон для промислового та любительського і спортивного лову. Про це заявив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
фото: teren.in.ua

фото: teren.in.ua

«Один з кроків це зонувати наші водойми на місця, де можуть здійснювати рибальство лише промисловики, і місця, куди промисловики не можуть заходити, тому що вони виділені тільки для любительського та спортивного лову. Рибалка повинен розуміти: «Я сюди можу вийти з вудкою ловити рибу, і тут не може з’явитись човен із сітками», – заявив Ярема Ковалів.

Читайте також: Які водойми у Львові приведуть до ладу вже цього року

Він звернувся до рибалок-любителів та промисловиків із проханням бути активними борцями з браконьєрством.  Добре орієнтуючись на водоймі і чітко знати «свою» зону для лову – як любительську, так і промислову – побачивши сіть, потрібно терміново повідомляти про це в органи рибоохорони. В низці областей України вже вдалося досягти суттєвого покращення ситуації на водоймах  винятково завдяки активному контролю з боку громадських активістів.

Пояснюючи додаткові переваги підходу до зонування водойм Ярема Ковалів зазначив, що Держрибагентством заплановано не лише розмежування, а й облаштування зон та підтримання порядку на зонах для любительського лову риби. «Якщо це любительська зона, то за неї мають відповідати любителі. Наприклад, на Київському водосховищі на сьогодні багато місць заросло. І вони не можуть використовуватись для риболовлі через свій природній стан. Його можна відновити. Але для цього ти маєш розуміти, що ти відповідальний користувач. Потрібно розуміти, що тільки я тут ловлю, тільки я відповідальний за цю водойму і мені потрібно облаштовувати місця для лову». 

Читайте також: Де на Львівщині дозволено купатися. Перелік водойм

Наступним етапом, за словами Яреми Коваліва, буде впровадження плати за користування ресурсом, як це прийнято у країнах Європи, наприклад, Франції та Німеччині. «Для того, щоб рибалити, він повинен за це заплатити. Ці кошти мають направлятися на зариблення водойм. Рибалка має це розуміти», – додав голова Держрибагентства. Наразі Держрибагентство опрацьовує механізм сплати та вартість такої послуги. За словами очільника відомства, у будь-якому випадку ця вартість буде мінімальною і відповідатиме соціально-економічним можливостям громадян України, а механізм буде прозорим і зрозумілим суспільству.

Джерело: сайт Державного агентства рибного господарства України

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!