Добірка оригінальних пісних страв на Святвечір від Євгена Клопотенка

1214 0
Цьогоріч українці святкуватимуть Різдво Христове по новому та разом з усім західним світом – 25 грудня. У зв’язку з цим Tvoemisto.tv поділилося підбіркою старих-добрих пісних страв до Святої вечері, проте за оригінальними рецептами Євгена Клопотенка.

Кутя з пшениці

Інгредієнти: 250-300 г пшениці, 4 склянки води, 50 г вершкового масла (на Щедру кутю), 2 ст. л. соняшникової олії (для пісної куті), 2-3 ст. л. меду, 2 ст. л. маку, 50 г волоських горіхів, 100 г кураги, 50 г родзинок, 1 лимон (цедра та сік), 1 см кореня імбиру. 

Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим. Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками. Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок. Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру. Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися. Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці. Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона. Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового стола.

Пісний борщ з копченою грушею 

Інгредієнти: 2 л води, 1 буряк середнього розміру, 1 велика цибулина, 1 велика морква, 2 картоплини середнього розміру, 150 г білокачанної капусти, 2 ст. л. томатної пасти, 2 в'ялених груші, 1 ст. л. цукру, 2 лаврових листи, 2 зубчики часнику, 2 ст. л., соняшникової олії (для смаження), сіль і перець до смаку. 

Розігрійте духовку до температури 180 градусів. Візьміть середнього розміру буряк помийте, загорніть у фольгу та покладіть у духовку на 90 хвилин. Потім дайте охолонути та очистьте, натріть на тертці з великими отворами. Велику морквину також натріть, цибулю поріжте дрібними кубиками. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії. Викладіть спочатку цибулю та моркву, обсмажте протягом 3 хвилин. Додайте натертий буряк та смажте ще 2 хвилини. Всипте на пательню 1 ст. л. цукру та викладіть 2 ст. л. томатної пасти. Перемішайте та тушкуйте ще 2 хвилини. Очистьте 2 картоплини середнього розміру та наріжте невеличкими кубиками. Влийте у каструлю 2 л води та викладіть картоплю. Додайте 2 лаврових листи та трохи солі. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть ще 5 хвилин. Дрібно пошаткуйте 150 г білокачанної капусти. Додайте у каструлю та варіть 15 хвилин. Після цього перекладіть у каструлю овочеву засмажку. Наріжте тонкими слайсами 2 в'ялених груші, викладіть у каструлю. Скуштуйте та додайте сіль і перець до смаку, варіть ще 7 хвилин. Наприкінці додайте дрібно порізані 2 зубчики часнику.

Тушкована капуста з грибами та кмином

Інгредієнти: ½ середньої білокачанної капусти, 250 г квашеної капусти, 1 цибуля, 100 г білих свіжих чи заморожених грибів, 50 г сухих білих грибів, 300 г печериць, 1 ч. л. кмина, 250 мл води (для сухих грибів), 4 ст. л. соняшникової олії, сіль та перець до смаку.

Підготуйте всі інгредієнти для приготування тушкованої капусти з кмином та різними видами грибів. Якщо у вас заморожені білі гриби, розморозьте їх заздалегідь. Візьміть 50 г сушених білих грибів, залийте 250 мл окропу. Залиште на 20 хвилин. За допомогою шатківниці для капусти наріжте ½ середньої білокачанної капусти. Якщо немає шатківниці, можна порізати дрібно ножем. Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте капусту. Додати 1 ч. л. кмину і смажте капусту до м'якості. Візьміть 1 цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а 300 г печериць помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини. У мене на це пішло 15 хвилин. Візьміть товстостінну каструлю і з'єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте 250 г квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку. Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин. Після приготування можна подавати одразу до столу. Також ця страва буде смачною й в холодному вигляді.

Спагеті з цукіні

Інгредієнти: 300 г цукіні або кабачків, 150 г глив, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. оливкової олії, 2 гілочка м'яти, сіль та перець до смаку.

Цукіні помийте і поріжте за допомогою спеціальної економки з зубчиками на тонку соломку. Гриби крупно поріжте і обсмажте на оливковій олії протягом 5 хвилин. Додайте цукіні, сіль, перець і обсмажуйте ще 1 хвилину .Додайте сік лимона і листочки м'яти. Відразу викладіть по тарілках, щоб цукіні не стали дуже м'якими.

Цвітна капуста з соусом з тахіні

Інгредієнти: 1 головка цвітної капусти (невелика капуста), 0,5 ч. л., сухі прованські трави, 1 ст. л. рослинна олія, 2 ст. л. паста тахіні, 1 ст. л. мед, 1 ст. л. лимонний сік, за смаком сіль та перець. 

Головку цвітної капусти добре промийте та висушіть. Розріжте капусту вздовж навпіл, потім наріжте кожну з половинок уздовж на слайси товщиною приблизно 1 см. Потім за допомогою ножа відокремте суцвіття капусти від основи. Розігрійте пательню з 1 ст. л. рослинної олії. Обсмажте капусту до золотистої скоринки з обох боків, посоліть і поперчіть за смаком, додайте 0,5 ч. л. ароматних сухих трав. Для приготування соусу змішайте пасту тахині (2 ст. л.) з 1 ст. л меду.  Додайте лимонний сік (1 ст. л.) і добре перемішайте.  Якщо ви захочете зробити соус більш рідким, додайте трохи теплої води і перемішайте. При подачі полийте цвітну капусту соусом з тахіні.

Вінегрет з авокадо 

Інгредієнти: 1 шт. буряк, 1 шт. морква, 100 г ядра лісових горіхів (або будь-яких за смаком), 1 шт. авокадо, 2-3 ст. л. соняшникова олія, 1-2 ст. л. бальзамічний оцет, 1 ч. л. гірчиця (французька у зернах), за смаком Сіль та перець.

Буряк і моркву вимийте ретельно щіточкою і обсушіть паперовим рушником. Оберніть фольгою і запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом 1-1,5 години в залежності від розміру овочів. Морква готується швидше, тому її можна дістати раніше.  Дайте буряку та моркві повністю охолонути і після цього очистіть. Наріжте середнім кубиком. Авокадо розріжте навпіл, вийміть кісточку і ложкою виберіть м'якоть. Наріжте таким самим кубиком, як морква з буряком. Додайте до овочів 100 г лісових горіхів. Хоча можете взяти будь-які інші на ваш смак. Додайте 1-2 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ч. л. гірчиці, 2-3 ст. л. соняшникової олії. Доведіть до смаку сіллю і перцем.

Яворівська капуста

Інгредієнти: 500 г квашеної капусти, 200 мл води, ½ цибулини, 3 картоплини, 100 г білої квасолі, 100 г пшона, 50 мл олії, сіль та перець до смаку

Звечора замочіть у холодній воді 100 г білої квасолі. Перед початком приготування страви злийте воду та добре промийте квасолю. Залийте новою водою та варіть до м’якості, це може зайняти від 20 до 40 хвилин. Обережно перевіряйте квасолинки ножем чи виделкою. Очистьте 3 картоплини й наріжте невеликими шматочками. Залийте водою, додайте дрібку солі та варіть до готовності, приблизно 20-25 хвилин після закипання. Поки варяться квасоля і картопля, очистьте і наріжте дуже дрібно ½ цибулини. Висипте у макітру 100 г пшона, додайте цибулю та розтирайте товкачиком, на це піде хвилин 15. Якщо не маєте макітри, просто скористайтеся блендером. На велику пательню викладіть 500 г квашеної капусти та влийте 200 мл води. Викладіть розтовчене з цибулею пшоно і тушкуйте на невеликому вогні, доки не буде готове пшоно, 15-20 хвилин. З готової картоплі злийте воду і розімніть товкачиком. Додайте на пательню до капусти. З квасолі злийте воду і також додайте. Посоліть ха потреба та додайте чорного перцю, перемішайте. Якщо бачите, що страва занадто густа, влийте ще трохи води. Протушкуйте все разом ще кілька хвилин. Готову страву за бажанням заправте обсмаженою на олії цибулею. Якщо хочете не пісну страву, тоді можна додати шкварки.

Вареники з капустою

Інгредієнти: 360 г борошна, 180 мл води, ½ ч.л. солі, 2 ст. л. олії, 20-30 г борошна для підпилу, 300 г картоплі, 3 ст.л. олії, 1 цибулина для начинки (приблизно 120 г), 1 цибулина для подачі, ⅓ ч.л. меленого чорного перцю, сіль до смаку

Почистьте 300 г картоплі та наріжте її великими кубиками. Перекладіть в каструлю, залийте водою і варіть 15-20 хв до готовності. У великій мисці змішайте 360 г борошна, 180 мл води, ½ ч.л. солі, 2 ст. л. олії та замісіть еластичне тісто. Накрийте миску рушником або харчовою плівкою і дайте йому відпочити 15 хв. 2 цибулини очистьте, наріжте дрібними кубиками та обсмажте на розігрітій сковорідці з 3 ст. л. олії до золотавого кольору. З готової картоплі злийте воду, додайте половину обсмаженої цибулі та потовчіть товкачкою. Додайте до начинки ⅓ ч.л. чорного перцю, посоліть до смаку і перемішайте. Дайте начинці охолонути.  Робочу поверхню присипте борошном. Тісто розкачайте в пласт, товщиною 0,5 мм. За допомогою склянки видавіть із тіста кружальця. На кожне таке кружальце викладіть картопляну начинку, приблизно по 1 ч. л. з гіркою. Пучками пальців защепіть краї вареників. У каструлю наберіть води, доведіть до кипіння та посоліть, приблизно ⅓ ст. л. солі. Викладіть вареники в окріп та варіть 5 хв. Виберіть готові вареники з каструлі, перекладіть в миску, додайте смажену цибулю.

Салат з консервованої квасолі з цибулею та горіхами

Інгредієнти: 300 г білої консервованої квасолі (або попередньо відвареної), 2 цибулини, 50 г родзинок (світлих без кісток), 50 г волоських горіхів, 3 пір’їни зеленої цибулі, 3 ст. л. соняшникової олії, сіль та перець до смаку. 

Посічіть 50 г волоських горіхів ножем на крупні крихти. Можна скористатися і блендером, але робити це треба обережно, аби не перемолоти занадто дрібно. Шматочки мають відчуватися у салаті. Розігрійте суху пательню та підсушіть горіхи кілька хвилин. Відкрийте бляшанку з 300 г консервованої білої квасолі та відкиньте її на друшляк, промийте водою та дайте їй стікти. Очистьте дві цибулини та наріжте тонкими напівкільцями. На пательню влийте 2 ст. л. соняшникової олії, викладіть цибулю та обсмажте з дрібкою солі до м’якості. Додайте консервовану квасолю на пательню до цибулі та обсмажте все разом на маленькому вогні ще 3 хвилини. З’єднайте у мисці квасолю з цибулею, підсушені волоські горіхи та 50 г родзинок. Скуштуйте та додайте за потреби сіль та перець до смаку. Заправте салат 1 ст. л. соняшникової олії та посипте подрібненою зеленню 3 пір’їн зеленої цибулі.

Маковий пиріг 

Інгредієнти: 400 мл олії, 200 мл води, 200 г цукру, ⅓ ч.л. солі, 2 ч.л. ванільного цукру, 100 г маку, 2 ч.л. кориці, 150 г чорносливу, 800 г борошна, 4 ч.л. розпушувача. 

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. У чималу миску влийте 400 мл олії та 200 мл води. Не прагніть об’єднати дві фракції до однорідності, просто помістіть разом. Всипте туди ж 200 г цукру та ⅓ ч.л. солі, злегка розмішайте. Всипте 2 ч.л. ванільного цукру,100 г маку та 2 ч.л. кориці, розмішайте віничком. Наріжте 150 г чорносливу кожен начетверо і додайте в заготівлю. Останніми всипте 800 г борошна та 4 ч.л. розпушувача, вимішайте до однорідності, пильнуючи, щоб уникнути грудочок. Вилийте тісто в квадратну форму розміром приблизно 24 на 24 см. Випікайте пиріг 40 хвилин. Подавайте пиріг гарячим чи вже охолодженим, нарізавши на квадратики. 

Пісна шарлотка з яблуками

Інгредієнти: 220 г борошна, 1 апельсин (100 мл апельсинового соку + цедра), 100 мл соняшникової олії, 1,5 ч. л. розпушувача, 140 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ч. л. цукрової пудри, 3-4 яблука, 100 мл води, 1 дрібка солі. 

Підготуйте всі інгредієнти для приготування пісної шарлотки. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. З'єднайте у великій мисці 100 мл води, 140 г цукру, 10 г ванільного цукру і 1 дрібку солі. Натріть у миску цедру одного апельсина на дрібній тертці. Слідкуйте, щоб не захопити білу частину, вона буде гірчити. Вичавіть сік одного апельсина, вам знадобиться приблизно 100 мл. Краще не використовувати більшу кількість соку, інакше тісто може вийти дуже рідким. Влийте в миску 100 мл соняшникової олії. Всипте 220 г борошна і 1,5 ч. л. розпушувача. Можна попередньо окремо змішати борошно з розпушувачем, але ніякої різниці немає. Акуратно перемішайте тісто віничком для повного об'єднання інгредієнтів і однорідної консистенції. Яблука (3-4 шт.) очистіть від шкірки і наріжте невеликими кубиками. Я раджу використовувати кисло-солодкі сорти яблук, наприклад, Джонаголд, Фуджі, Легольд. Так шарлотка буде не дуже солодкою. Висипте шматочки яблук у тісто і акуратно перемішайте, щоб тісто повністю огорнуло яблука.  На дно форми для запікання викладіть пергамент, змастіть соняшниковою олією і присипте борошном.  Перекладіть тісто з яблуками в форму для запікання і рівномірно розподіліть лопаткою. Запікайте пісну шарлотку 40 хвилин за температури 180 градусів. 

Ягідний кисіль

Інгредієнти: 180 г цукру, цедра 1 лимону, 2 л води, 500 г свіжомороженої вишні, 10 г копченої груші, 90 г кулінарного крохмалю, 180 мл води. 

У каструлі змішайте 180 г цукру з цедрою 1 лимона та залиште настоюватися на 20-30 хв, щоб цукор увібрав у себе ефірні олії та аромати цедри. Через 20-30 хв, додайте в каструлю 500 г вишні, 10 г копченої груші та 2 літри води. Варіть кисіль 10 хв на невеликому вогні. Готовий напій процідіть. Розчиніть 90 г крохмалю в склянці з водою (180 мл води буде досить) та вливайте її тонкою цівкою в каструлю, при цьому постійно помішуючи, щоб запобігти утворенню згустків. Проваріть напій ще кілька хвилин до загустіння.

Нагадаємо, що у Львові запланували більше 200 подій на різдвяні свята. Серед них – тематичні вистави, концерти, кінопокази та читання. Заплановано і майстер-класи, на яких можна зробити маленький різдвяний подарунок для військових, яким зараз особливо потрібна наша підтримка та тепло. Детальніше, читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!