ДСНС попереджає про сніголавинну небезпеку в горах і просить туристів реєструватись

1433 0
Окрім лавин, є загроза зсувів снігу на дороги.
фото ілюстративне: соцмережі

фото ілюстративне: соцмережі

За даними Укргідрометцентру, 14-15 січня через снігопади та хуртовини в горах Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей зберігається значна  сніголавинна небезпека (3 рівень). В гірських районах Закарпатської області існує загроза зсувів снігу на дороги, повідомляє прес-служба ДСНС.

«Перш ніж вирушити у похід, рятувальники радять зареєструвати свій туристичний маршрут в регіональному підрозділі рятувальної служби. Ця процедура дуже проста та не займає багато часу. Крім того, реєстрація є безкоштовною. Це можна зробити за 10 днів до походу. Представник туристичної групи повинен повідомити оперативного чергового відповідної аварійно-рятувальної служби про похід, вказати його тривалість, маршрут та склад групи», – наголошують рятувальники.

Читайте також: Де знайти притулок в Карпатах. Мапа колиб, кошар і туристичних стоянок

Вони нагадують, що взимку найбільшою небезпекою для мандрівника в горах є висока імовірність відмерзання кінцівок та переохолодження організму, тому важливо ходити в гори групами, в яких є досвідчені туристи та інструктори. В залежності від виду і тривалості маршруту необхідно мати спеціальне якісне спорядження: зимове тепле взуття, наплічник, вовняний светр, вітрозахисний костюм, шапку, запасні теплі шкарпетки (2 пари), медичну аптечку з еластичним бинтом.

«Мобільні телефони, топографічні карти та GPS-приймачі завжди стануть у нагоді, щоб зв’язатись з навколишнім світом, а з допомогою GPS можна легко орієнтуватись на місцевості при поганій видимості. У випадку поганої погоди та заметілі слід відмовитись від походу. Також не слід йти у похід при темряві чи тумані», – кажуть рятувальники.

Де активно відпочити в Карпатах: 10 вершин для піших походів у гори

У ДСНС додають, що пересування в горах взимку вимагає робити постійні зупинки на 5-15 хвилин, щоб забезпечити відповідну терморегуляцію організму. Якщо не робити такі зупинки, то організм може спітніти, а потім легко переохолодитись. На підйомах слід сповільнювати швидкість руху та постійно звертати увагу на стан найслабших учасників походу.

«Пам’ятайте, що більшість нещасних випадків та смертей ставались при спусканні зі скель та різких підйомів. Також у будь-якому поході лижні палиці тільки підвищать вашу безпеку та полегшать пересування місцевістю», – зазначають в ДСНС.

Стежити за сніголавинною ситуацією можна на сайті Укргідрометцентру, а зареєструватись – в обласних управліннях ДСНС.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!