Де активно відпочити в Карпатах: 10 вершин для піших походів у гори

19736 0
Туристи, які полюбляють гори, знають, що осінь – хороший час для мандрів. Восени там не так спекотно, як улітку, менше туристів, та й краса осінніх гір приваблює. Tvoemisto.tv склало список популярних та маловідомих Карпатських вершин, які, на нашу думку, варто відвідати восени.
Фото: Марія Насипана

Фото: Марія Насипана

Популярні вершини

Піп Іван Мармароський (Мармароський хребет)

Висота – 1 936 м

«Гуцульські альпи» або Мармароси – унікальний високогірний масив, який пролягає між кордонами України та Румунії. Її найвища вершина, що користується великою популярністю серед туристів, розташована у Рахівському районі Закарпаття на кордоні з Румунією. Аби вийти на маршрут, потрібно мати спеціальний дозвіл від Мукачівського прикордонного загону з переліком осіб, які підуть із вами у похід. За більш детальною інформацією можна зателефонувати у відділ прикордонної служби села Ділове: (03131) 2-25-21.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Зі Львова дістатися поїздом Львів-Рахів чи автобусом до села Ділове, (прикордонна застава), звідти рейсовим автобусом або на таксі. Варіантом ночівлі може стати полонина Лисича. Із неї ви можете розпочати основне сходження на гору Піп Іван Мармароський.

Фото: Марія Насипана

Піп Іван Чорногірський (Чорногірський хребет)

Висота – 2 028 м

Піп Іван або Чорна гора – одна з найвищих вершин Чорногірського хребта, розташована на південно-східній частині масиву Чорногора на межі двох областей: Закарпатської та Івано-Франківської. У 30-х роках ХХ століття на горі поляки побудували кам’яну обсерваторію. Віднедавна, вона була частково відновлена для туристичних потреб. Затятим мандрівникамм вона відома за назвою «Білий Слон». Із вершини Попа Івана відкриваються панорами на такі двотисячники як: Говерла (2 061 м), Бребенескул ( 2 035 м), Петрос (2 020 м), Гутин Томнатник (2 016 м) та на гору Ребра (2 001 м).

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. Рейсовим автобусом Львів – Верховина до села Шибене – починати сходження зеленим маршрутом через озеро Марічейка (близько 11 км).

Варіант 2. Рейсовим автобусом Львів-Верховина до села Дземброня – починати сходження синім маршрутом через гору Вухатий Камінь (10 км).

Фото: Марія Насипана

Петрос (Чорногірський хребет)

Висота – 2 020 м

Петрос або «Грозова гора» – одна з найвищих і найскладніших вершин Чорногірського хребта. Розташована у північно-західній частині масиву між горами Шешул і Говерлою. Характеризується стрімкими схилами, тому досвідчені туристи не рекомендують ходити туди без спеціального спорядження (одяг, взуття) і практики походу в гори.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. Зі Львова до Квасів можна дістатися поїздом Львів – Рахів – починати сходження на гору синім маршрутом (16 км).

Варіант 2. Львів – Ясиня (поїздом Львів – Рахів або автобусом до Ясині) – синій маршрут (16 км).

Варіант 3. Львів – Лазещина (поїзд Львів – Рахів або автобусом до Лазещини) – починати сходження на гору жовтим маршрутом до Козьмещика 10 км (пішки, на таксі, автостопом чи замовленим заздалегідь транспортом) – повернути на синій маршрут до Петроса (7, 3 км).

Фото: Марія Насипана

Велика Сивуля (Східні Горгани)

Висота – 1 836 м

Велика Сивуля – найвища гора масиву Ґорґан. Розташована в Івано-Франківській області. Гора є кам’янистою, тому туристам, які хочуть підкорити її бажано мати спеціальне спорядження (одяг, взуття). Колір вершини нагадує сивину, звідки й пішла сама назва.

Фото: activehiking.com

Маршрут:

Варіант 1. Зі Львова автобусом дістатися до села Стара Гута – починати сходження на гору зеленим маршрутом до перевалу Боревка – повернути на червоний маршрут до Сивулі (18 км).

Варіант 2. Автобусом зі Львова доїхати до села Бистриця – починати сходження червоним маршрутом через полонину Негрова (18 км).

Варіант 3. Автобусом зі Львова до села Максимець – починати сходження зеленим маршрутом до полонини Стремана – повернути на червоний маршрут до Сивулі (17 км).

Фото: Karpaty.life

Гора Близниця (Свидовецький хребет)

Висота – 1 881 м

Близниця (Ближниця) – одна з найкрасивіших гір Свидовецького масиву, розташована у Рахівському районі Закарпатської області неподалік селища Ясіня у східній частині хребта. Ця гора входить до складу природоохоронної території Свидовецького заповідного масиву (частина Карпатського біосферного заповідника). Родзинкою цієї вершини є мальовниче озеро Івор, розташоване на її схилах.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. Зі Львова потрібно дістатися до села Кваси (поїздом чи автобусом), далі починати сходження на гору червоним маршрутом через полонину Стремчеська (10 км).

Варіант 2. Львів – Кваси, далі зеленим маршрутом через полонину Засови до полонини Білин, потім повернути на синій маршрут до гори Близниця (15 км).

Варіант 3. Львів – Ясіня (поїздом чи автобусом), дістатися до долини Драгобрат на таксі або пішки зеленим маршрутом – звідти до озера Івор – Близниця (13 км).

Фото: Марія Насипана

Маловідомі вершини

Гора Шпиці (Чорногірський хребет)

Висота – 1 863 м

Шпиці – одна з найцікавіших гір Чорногірського хребта. Розташована у Верховинському районі Івано-Франківської області. Унікальність цієї вершини полягає в скелястих виступах заввишки від 20 до 50 метрів, які розташовані на її східних схилах. Саме через свою гостроверхість, яка нагадує шпиці, гора і отримала таку назву.

Фото: itinery

Маршрут:

Варіант 1. Львів – Верховина (рейсовий автобус) – село Бистрець (рейсовий автобус) – звідти йти за зеленим маркуванням близько 10 км.

Варіант 2. Львів – Ворохта (поїзд, автобус Львів – Рахів) – на таксі або автостопом до навчально-спортивної бази «Заросляк» – починати сходження жовтим маршрутом до озера Несамовите – 1 км червоним маршрутом по Чорногірському хребту. Протяжність всього маршруту – 40 км.

Фото: fedun

Гора Кукул (хребет Кукул)

Висота – 1539 м

Гора Кукул – ідеальна вершина для тих, хто ще не наважується на складні підйоми, але хоче помилуватися красою Карпат. Розташована на півночі від Чорногірського хребта на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Дорога до вершини буде пролягати через мальовничу полонину Кукул. А на самій горі вам відкриються краєвиди на Говерлу, Ґоргани та Чорногірський хребет.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. Зі Львова поїздом чи автобусом до Ворохти – сходження через синій маршрут (10 км).

Варіант 2. Зі Львова поїздом чи автобусом до села Вороненко – починати сходження жовтим маршрутом.

Фото: Марія Насипана

Гора Стій (хребет Боржава)

Висота – 1 681 м

Стій – найвища гора масиву Боржава, розташована у Закарпатській області на південній частині хребта. У 80-х роках 20 століття тут функціонувало військове містечко, робітники якого охороняли дві радіолокаційні станції, тому раніше вхід туди був заборонений. Сьогодні, там руїни, натомість, гора стала доступною для всіх охочих.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. До Воловця зі Львова можна дістатися поїздом, електричкою, автобусом – починати сходження на вершину червоним маршрутом через гору Плай до Великого верху – повернути на синій маршрут до гори Стій (30 км).

Варіант 2. Львів-Воловець – село Пилипець – починати сходження на гору через водоспад Шипіт зеленим маршрутом на гору Великий верх або синім маршрутом через гору Гимба до Великого верху – синім маршрутом до гори Стій (12 км).

Фото: Марія Насипана

Горган Ілемський (Західні Горгани)

Висота – 1 586 м

Гора Ґорґан Ілемський – вершина українських Карпат, розташована на хребті Аршиця у Івано-Франківській області на межі Долинського та Рожнятівського районів. На схилі гори розташоване заповідне урочище – Аршиця. Вершина безліса, складається з пісковиків і характеризується крутими схилами.

Фото: Karpaty Rocks

Маршрут: Автобусом зі Львова до села Мислівка – починати сходження на гору за жовтим маршрутом (12 км).

Фото: Change UA

Догяска (Свидовецький хребет)

Висота – 1 761 м

Гора Догяска – вершина Свидовецького хребта, розташована у Рахівському районі Закарпатської області у центральній частині масиву. Одна з причин відвідати цю гору – мальовниче озеро Герашаська, яке є дуже популярним серед туристів. Його глибина менше 1,5 метра, проте поплавати в ньому наважаться не всі, адже максимальна температура озера сягає приблизно 11 градусів у найспекотніший період року.

Фото: Марія Насипана

Маршрут:

Варіант 1. Автобусом чи поїздом зі Львова потрібно доїхати до селища Ясіня – на таксі до Драгобрату, або пішки по зеленому маршруту до Перемички, звідти перейти на червоний маршрут до гори Догяска.

Варіант 2. Львів – Ясіня, дістатися до села Чорна тиса – починати сходження синім маршрутом через гору Трояска (31 км).

Фото: Марія Насипана

Йдучи в піші походи в гори радимо брати теплий одяг і дощовики, адже погода в горах мінлива, особливо восени.

Ольга Гуцол

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!