Дим з Чорнобиля накриє нині ранком Київ та врізані видатки на освіту і культуру. Головне за ніч і минулу добу

2560 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: ВВС

Фото: ВВС

Урізаний бюджет. Учора Рада внесла зміни до бюджету, за яким основні показники економіки довелося суттєво обмежити. Трохи цифр. Отже, ВВП – мінус 3,9% (раніше передбачалося зростання на 3,7%), інфляція підскочить аж до 8,7%, безробіття – 9,4% (замість передбачених раніше 8,1%), середньорічний курс гривні – 29,5 за долар (раніше – 27 за долар).

Основні параметри «антикризового бюджету»: доходи бюджету зменшилися на 119,7 млрд грн або на 11% і становлять 975,8 млрд грн, видатки навпаки зростуть на 82,4 млрд грн або на 7% до 1 266,4 млрд грн, дефіцит бюджету зросте більш ніж утричі до 298,4 млрд грн.

Читайте також: Самоізоляція, обсервація та спеціалізовані шпиталі. Що потрібно знати про закон зі захисту населення від COVID-19

Найсуттєвіше збільшуються видатки на виплату пенсій та державну програму медичних гарантій – на 29,7 млрд грн та 15,7 млрд грн відповідно. У свою чергу, найбільше постраждає фінансування культури, регіонального розвитку та освіти, відповідно на 7,80 млрд грн, 6,80 млрд грн та 5 млрд грн.

Очевидно, що частина проблем викликана карантином, однак на це списати все не вийде. Інша – це не бажання президента Зеленського сваритися зі «своїм» олігархом. Багато речей, які робляться зараз поспіхом – ті ж закони про ринок землі чи «антиколомойський» можна було приймати ще до кризи. І тоді в країни була б, принаймні, «фінансова подушка» від МВФ, яка б дозволила думати про розвиток економіки. Зараз – це бюджет виживання і спроба через перекидання з одних статей (серед яких базові – культура та освіта) на інші профінансувати медицину та «задобрити» соцвиплатами українців. Бо ж на осінь місцеві вибори, а рейтинги у «слуг» все більше і більше летять вниз.

Читайте також: ЛМР проситиме львів’ян залишатись удома на вихідні

Коронавірус та горить Чорнобиль. Ситуація з коронавірусом в Україні напевно така ж катастрофічна, як з пожежою у Чорнобильській зоні, тому нині вони разом. І перше, і друге знищує здоров'я людини з не меншою жорстокістю. 

За останніми даними 3102 хворих на COVID-19 (плюс 325 особи). Лідери все ті ж тільки перші дві позиції помінялися місцями: у Києві – 495 підтверджених випадки, Чернівецькій області – 462, Івано-Франківській області – 300, Тернопільській – 273.

На Львівщині – 124 хворих. Стан більшості хворих середньої важкості. У 18-ти пацієнтів стан важкий. Троє пацієнтів на апараті ШВЛ.

Львівщина – серед лідерів порушень карантину в Україні – їх у нас 453 випадки. Попереду Львівщини  – Дніпропетровська область та Київ.

Продовжує горіти Чорнобиль. «Забавки» з підпалами трави призвели до того, що пожежу не можуть погасити ще з 4 квітня. За прогнозами токсичний дим нині ранком має накрити Київ (до цього він йшов на Білорусь, а далі на країни Західної Європи). Додайте сюди ще й те, що пожежа наближається до сховища радіоактивних відходів, яке розміщене у цій зоні.

Єдине, що може врятувати ситуацію – це дощ, який прогнозується в Києві та Київській області. Але знову ж таки не зрозуміло, чи його вистачить, щоб погасити таке масштабне загоряння. До слова, учора нарешті на ситуацію відреагував президент і обіцяв зробити висновки. Чекаємо...

Читайте також: Чи варто бігти в аптеку за швидким тестом на коронавірус. Пояснення лікарки

Штрафи за випалювання трави. Учора Рада таки збільшила штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків. Тепер такі «забавки» обійдуться, відповідно 3 060-5 100 грн – для простих людей та 15 300-20 400 грн для посадовців.

Штраф за забруднення атмосферного повітря тепер становитиме 30 600-61 200 грн або загрожуватиме обмеженням волі до трьох років.

За знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу доведеться заплатити від 91 800 до 153 000 грн або порушникам можуть обмежити волю на строк від 2 до 5 років.

Брежіть усе живе – це частинка нас. Гарного Вам дня! 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!