Що відбувається на польсько-українському кордоні та нічний ракетний удар по Львову. Підсумки доби

1023 0
Нині 15 лютого та 722 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: УП

Фото ілюстративне: УП

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 13:20, відбій – о 13:54. Фіксувався зліт МіГ-31К. Другий раз – о 05:01, відбій – о 07:10. Відбулися пуски ракет «Калібр» та з бомбардувальників Ту-95.

За даними ППО, на Львівщину летіли 4 ракети. Мешканців закликали терміново перейти в укриття. Пролунали вибухи. «Львів. Дуже гучно. Нічого не знімаємо. Ніде не викладаємо. Працює ППО» – написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Є влучання по місту. За попередньою інформацією, у кількох будинках Львова на вулиці Науковій вибуховою хвилею повибивало вікна. Інформації про потерпілих поки немає. Загроза досі актуальна», – о 06:58 розповів мер Львова Андрій Садовий.

Акцент дня: Чи бронюють на Львівщині водіїв громадського транспорту. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління транспорту Степан Рудницький, в області лише 13 з 48 перевізників мають право подавати водіїв на бронювання – 50% з усієї кількості військовозобов’язаних.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 83 бойових зіткнення, найбільше на Авдіївському та Мар’їнському напрямках, відповідно 40 та 20. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 16 районах зосередження противника та по 3 по його ЗРК. Уражено 5 артилерійських засобів, 3 склади боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів та 3 ворожих засоби радіоелектронної боротьби.

Читайте також: «Цезар Куніков» пішов на дно. Українські дрони знищили ще один російський корабель у Чорному морі. Відомо, що це була спецоперація ГУР.

Та: Щоб не було геноциду, базову воєнну підготовку мусять мати всі. Наприкінці 2023 року Кабмін вніс до Верховної Ради України новий законопроєкт про мобілізацію. За місяць до цього міністр оборони Рустам Умєров анонсував, що в армії змінять підхід до набору військових. В інформаційному просторі почали з’являтися заяви, що мобілізація нікого не омине. Військовий експерт Петро Черник у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» заявив, що абсолютно все доросле чоловіче населення, здорове психічно і фізично, мусить мати базову воєнну підготовку щонайменше 5 місяців. Йдеться про ізраїльський принцип, коли готуватися і вчитися бути військовим повинна більшість чоловіків і жінок.

Тема дня: Протести припиняться не швидко, або Що відбувається на польсько-українському кордоні. Закінчення протесту польських перевізників, на жаль, не поклало край проблемам на польсько-українському кордоні: наразі триває страйк і блокування, організовані профспілкою фермерів як на кордоні, так і по всій Польщі. Ця ситуація пов’язана з виборчим календарем у Польщі та Європейському Союзі, хоча й у ній, найімовірніше, присутній також російський чинник. Про це пише Даріуш Матерняк, президент Центру досліджень Польща-Україна, головний редактор Польсько-українського порталу PolUkr.NET.

Читайте також: Українські перевізники на кордоні планують акцію протесту. Тривалість залежатиме від ситуації з польського боку кордону.

Ключові події:

1. Поліція затримала колишнього «беркутівця», який знущався з активістів Революції Гідності. Він переховувався від правосуддя після оголошення вироку в грудні 2023 року.

Читайте також: Телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України – ГУР. Україна працює над встановленням чітких комунікаційних механізмів з адміністраціями усіх платформ.

Та: Командира львівської 103 бригади ТрО Валерія Курка звільнили. Конкретних причин такого рішення не вказують;

2. Уряд представив стратегію розвитку Чорнобильської зони. Основні пункти. Найбільший виклик – розмінування території.

Читайте також: Львів як транспортний хаб: зручне місто для мешканців та швидкий шлях від і до кордону. У Львові 15 лютого о 16.00 проведуть публічну дискусію про важливі візійні питання, що стосуються розвитку транспорту, архітектури, проєктування нових об’єктів забудови та загалом розвитку інфраструктури міста.

Та: Львівська міськрада програла облраді у суді щодо трьох будівель. Йдеться про приміщення, що розташовані за адресою вул. Шевченка, 186;

3. Тактильна плитка відпала, а ліфти не працюють. Як виглядає перехід на Шулявці за 34 млн грн. Реконструкцію завершили в грудні 2023 року, втім, термін дії Договору про ремонтні роботи продовжили до 1 травня 2024 року.

Читайте також: На дорогах Львівщини запрацювали ще дві камери автофіксації порушень ПДР. Зокрема, у двох селах Мостиського району, розташованих на трасі Львів-Мостиська-Шегині.

Та: У Львові штраф за безквитковий проїзд від поліції на 100 гривень більший, ніж від контролерів. Кошти від сплати штрафу, накладеного поліцією (400 грн), надходять до держбюджету;

4. Три старовинні церкви планують відреставрувати на Львівщині. Це пам’ятки національного значення.

Читайте також: В Києві на бульварі Лесі Українки власники бізнесу встановили кондиціонери на мозаїчне панно. Вже довгі роки мозаїки потерпають від свавілля власників магазинів і ресторанів.

Та: На Львівщині встановлять стаціонарні пости моніторингу якості атмосферного повітря. Зокрема, у містах Червоноград, Стрий, селищі Добротвір та селі Шабельня Рава-Руської тергромади;

5. Віденський фестиваль скасував виступ російського диригента на користь львів’янки. Своє рішення організатори Віденського фестивалю аргументували політичними та моральними причинами. Вони пояснили, що обоє митців є представниками своїх країн і вони б хотіли зберегти центральне значення виступу Оксани Линів в програмі фестивалю 2024 року.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!