Голубці внесли до списку нематеріальної спадщини України. Рецепт від пані Стефи

2996 0
Страва побутує на всій території сучасної України та за кордоном.
Умовне фото / ukrmedia

Умовне фото / ukrmedia

Приготування голубців внесли до списку нематеріальної культурної спадщини України. Страва стала однією із п'яти нових елементів, що Міністерство культури та інформаційної політики України додало до національного переліку. Про це йдеться у відповідному наказі.

«Приготування української традиційної страви «Голубці» включається до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Страва побутує на всій території сучасної України та інших країн», – йдеться у наказі.

Фото пані Стефи

До нематеріальної культурної спадщини внесли традиції рогозоплетіння з Вінниччини, традицію наряджання могильних хрестів на Рівненському Поліссі, культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов'язані з ним, традицію повіншування Василів у селі Липівка Івано-Франківської області. Загалом перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України разом із новими налічуватиме 68 елементів.

Читайте також: Український борщ визнали об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Раніше кулінарна блогерка Пані Стефа (Маріанна Душар) ділилася швидким рецептом голубців за методом, що дозволяє «розібрати на листки розібрати навіть найприкрішу груболистяну капустину».

Рецепт голубців від Пані Стефи

Щоб швиденько розібрати капусту я роблю так – вирізаю коротким ножем качан і кладу капустину в киплячий дуже делікатний маринад. Маринад це вода + 2 ложки оцту, 2 ложки цукру, трошки солі і лавровий листочок. Має бути ледь квасним на смак. Капуста має бути повністю покрита рідиною. В підкисленій воді капуста не розвариться, але змякне і дуже гарно розбереться на листочки.

За 10 хвилин млявого кипіння капустину можна витягнути, а після того як охолоне – розібрати на листочки і зрізати з них товсті жилки.

Поки капуста підварюється – я промиваю риж, заливаю його окропом, доводжу до кипіння, даю покипіти 3-5 хвилин, накриваю покришкою і вимикаю. Не треба довгого варіння – все одно за кілька годин запікання риж в голубцях довариться, і ще й гарно триматиметься купи.

Поки вистигає риж і капуста – час зайнятися фаршем. Часом я мелю м*ясо, а часом січу ножем. На знимці – підготовані шматки, щоб змолоти. Ну і в той самий час можна дрібно нарізати цибульку і засмажити разом з потертою на грубій терці морквою.

Коли риж ввібрав у себе всю воду – додаю фарш, моркву-цибульку, заправляю сіллю, перцем, паприкою, зелениною і добре вимішую.

Ну а далі ви все знаєте. Загортаємо, щільно складаємо, і печемо.

Голубці зазвичай заливаю тим маринадом, в якому розпарювалася капуста і печу в гусятниці, довго і на маленькому вогні. Інколи печу в помідоровому сосі. І смакують вони мені найкраще підсмаженими і з сметанкою.

Читайте також: Якою могла б бути наша кухня, якби не «совок». Інтерв'ю з дослідницею Маріанною Душар

Нагадаємо, нещодавно Tvoemisto.tv записало інтерв'ю з Маріанною Душар, де ми розпитали у неї, як з’явилася пані Стефа; чому їжа для українців є не просто харчем і як завдяки їй зберегти традиції та пізнати культуру регіонів; чим унікальна книга «Шляхетна кухня Галичини»; звідки взявся «журєк» у Луганську, а pierogi ruskie – в Польщі; якою могла б бути наша кухня, якби не «совок»; яка українська страва дозволить нам зробити культурну експансію; чи готові українці платити за автентичність. Читайте тут

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!