Громадський простір та озеро на Панча готують до зими

780 0
Роботи тут наразі призупинили.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові готують до зимового сезону громадський простір та водойму на вул. Панча. У вівторок, 13 листопада, тут законсервують велике озеро. Про це повідомили у Львівській міській раді.

«На сьогодні там зробили бетонну чашу, дренаж, проклали усі комунікації, зробили технічне приміщення, де будуть стояти насоси для підкачки води, зробили настил, місток, тротуари... Щоб зберегти від руйнування те, що вже вдалося зробити, підрядник проведе мініконсервацію виконаних робіт, відповідно до рекомендацій ЛКП «Інститут просторового розвитку», яке розробляло проєкт», –  розповіла Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

Відтак велике озеро накриють відповідним геотекстилем, натомість менше озеро консервації не потребує.

Відомо, що підрядник ТзОВ «БК «ЗахідНеоБуд» має викачати воду з трубопроводів і законсервувавати всі типи трубопроводів, фільтраційні колони та дренажні шахти, а також усі отвори для запобігання потраплянню води в систему циркуляції та очищення водойми. А також велику водойму покрити геотекстилем для захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Читайте також: Депутати погодилися віддати родині Козловського два міські ринки. Але ціну не назвали

Загалом на цьому громадському просторі слід ще треба облаштувати дитячий майданчик, встановити освітлення, вуличні меблі, висадити зелені насадження тощо. Передбачено також, що у водоймі ростимуть  спеціальні рослини, які будуть у природній спосіб очищати озеро. У міськраді кажуть, що роботи відновлять, як тільки це стане можливо.

Додамо, роботи на Панча 8-10 розпочали у 2020 році. Однак через повномасштабне вторгнення їх призупиняли.

Довідка

Озеро на вул. Панча є штучною водоймою, що виникла у 50−80-х роках минулого століття як результат меліоративної водовідвідної системи, що була першим кроком для підготовки території під забудову житлового масиву.

Озеро живиться від ґрунтових та дощових вод та позбавлене природного стоку з водозбірного басейну через каналізування Клепарівського потоку у 50−80-х роках. Забудова району призвела до обміління озера.

Проєкт з відновлення озера на вул. Панча неодноразово подавали мешканці на конкурс Громадського бюджету, однак необхідну кількість голосів він набрав лише 2019 року. Авторкою проєкту є львів'янка Наталія Процак.

Нагадаємо, «Привокзальний» ринок у Львові планують переоблаштувати як громадський простір під накриттям, де продаватимуть овочі та фрукти. Також у планах, які реалізовуватимуть після перемоги, створення простору на площі Липневій, що поряд.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!