Книгарню на вулиці Гнатюка почнуть облаштовувати наступного року

1286 0
На вулиці Гнатюка, де раніше були Залізничні каси, хочуть відкрити культову книгарню.
фото вікторії савіцької

фото вікторії савіцької

Роботи зі створення книгарні у приміщенні на вулиці Гнатюка розпочнуть вже наступного року. Про це повідомив голова фракції «Голосу» у Львівській міській раді Віталій Троць.

Читайте також: В Україні вперше стартує Національний тиждень читання. Як доєднатися

За його словами, це буде можливість створити не просто книгарню в комунальному приміщенні, що належить місту, але і простір для презентацій та різноманітних заходів, читальний зал.

«Маємо шанс створити на Гнатюка культову книгарню. Поруч з цим місцем є кілька університетів, багато молоді, якій таке місце сподобається», – каже депутат.

Для цього створять проєкт, щоб залучити приватного інвестора, який у співпраці з видавництвами облаштує книгарню. Однією з умов облаштування книгарні в цьому приміщенні є те, що її надаватимуть і на міські потреби. За його словами, вже прийняте рішення про початок відкритого інвестиційного конкурсу проєктів із створення книгарні на вул. Гнатюка.

«Подати пропозиції можна буде до 1 лютого. Маємо надію, що вже до кінця 2022 року там розпочнуться роботи на основі відкритого прозорого конкурсу», – повідомив він.

За словами Віталія Троця, також у «Голосі» працюють над програмою «Львів читає», яка спрямована на популяризацію читання. 

«Зараз триває національний тиждень читання, це хороша нагода пропагувати читання серед українців. Але читати, видавати книжки та створювати книгарні варто незалежно від окремих дат чи подій. Країни, де багато читають, загалом успішніші, ніж інші. Сподіваємося, що вже з наступного року розпочнемо втілювати нашу програму «Львів читає», – додав він. 

Читайте також: Логістичні центри, офіси та хаби. Які масштабні будівництва планують реалізувати у Львові

Нагадаємо, у Львові, у приміщенні пам'ятки архітектури, де раніше були залізничні каси на Гнатюка, планують облаштувати книгарню з читацьким залом, коворкінгом та конференц-залом. Інвестора для втілення проєкту планують шукати на конкурсі. Простір має запрацювати упродовж двох років від дати підписання інвестиційного договору.  Розмір інвестицій має бути не меншим, ніж 5 мільйонів гривень.

У квітні цього року «Укрзалізниця» звільнила орендоване приміщення першого поверху у будинку на вулиці Гнатюка, 20. Там ще з радянських часів працювали залізничні каси. Приміщення першого поверху мають площу понад 380 метрів квадратних. Право власності на них Львівська міська рада зареєструвала у 2019 році.

Будинок Ґрюнера на вулиці Гнатюка №20-22 збудували у 1911 році. Львів’яни Якуб і Клара Ґрюнери отримавши дозвіл на будівництво нової кам’яниці, замовили проект у будівельному бюро Міхала Уляма. Фердинанд Касслер є автором проекту кам’яниці Ґрюнерів, пише Центр міської історії.

У листопаді 1911 року Ґрюнери отримали дозвіл на заселення чотириповерхового будинку. Будинок складався з житлових, торгівельних та інших громадських приміщень. У цоколі  були розміщені: 11 складських приміщень, 12 пивниць, 2 коридори; на партері – 3 крамниці, 1 склад, 2 брами-проїзди, кінематографічний заклад, що складався з двох залів, вкритого подвір'я, фронтових крамниць, сторожки з покоєм та з передпокоєм. На 1-му поверсі спереду був 1 зал, 11 санвузлів та 2 коридори; на 2-му-4-му поверхах – по 20 покоїв, по 4 передпокої, по 4 кухні, по 4 лазнички і по 4 комірки. З тилу кам'яниці був запроектований невеликий сад з геометрично розпланованими клумбами. У 1929 році в будинку був влаштований електричний ліфт.

Матеріал підготовлений у межах програми висвітлення діяльності ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!