Трьом львівським університетам постачають тепло компанії-монополісти з групи родини Гринкевичів

7541 0
В усіх цих випадках виші укладають договори з компаніями з групи родини Гринкевичів через відсутність конкуренції з технічних причин.
ФОТО: ІГОР ГРИНКЕВИЧ

ФОТО: ІГОР ГРИНКЕВИЧ

Три компанії з групи родини Гринкевичів є «монопольними»постачальниками теплової енергії, а тому і надалі отримуватимуть бюджетні кошти за свої послуги. Йдеться про ТОВ «Веттепло», ТОВ «Бориславтепло» та ТОВ «Рівне Тепло Транс Сервіс». Усі три компанії є у зведеному переліку суб’єктів природних монополій, складеному Антимонопольним комітетом, станом на 31 грудня 2023 року. 

За даними YouControl, засновником ТОВ «Бориславтепло»(постачає теплову енергію у Трускавці), є Ірина Федак, мати Світлани Гринкевич –дружини заарештованого ще у грудні підприємця Ігоря Гринкевича. Своєю чергою, «Бориславтепло» є засновником ТОВ «Веттепло», що постачає теплову енергію у Львові. Керівником «Бориславтепло» є зареєстрований у селі Дрогобицького району Василь Гундер. Саме він, замість Світлани Гринкевич, у січні цього року став засновником ПП «Катерина», яке володіє однойменним готельним комплексом на об’їзній дорозі Львова. 

Василь Гундер (з часткою 75% у статутному фонді) та Назар Фурдись є також засновниками ТОВ «Рівне Тепло Транс Сервіс», яке постачає теплову енергію у Львові та Дублянах. Крім того, «Веттепло» та «Рівне Тепло Транс Сервіс» очолює та сама особа – зареєстрований у селі Львівського району Ярослав Мудрий.

З ухвали слідчого судді Печерського районного суду Києва випливає, що «Рівне Тепло Транс Сервіс» фігурувало також в одному кримінальному провадженні разом з іншими компаніями з групи родини Гринкевичів у 2020 році.

Читайте також: У львівської сім'ї Гринкевичів та їхнього оточення виявили зброю, елітні авто та нерухомість

Tvoemisto.tv більше зацікавила діяльність «Рівне Тепло Транс Сервіс» та «Веттепло», оскільки саме вони є постачальниками теплової енергії львівським вишам. «Рівне Тепло Транс Сервіс» надає свої послуги Львівському національному університету природокористування у Дублянах та Львівському національному університету імені Івана Франка (у Львові). Натомість, «Веттепло» надає свої послуги Львівському національному університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького. В усіх цих випадках виші укладають договори з компаніями з групи родини Гринкевичів через відсутність конкуренції з технічних причин.

З обґрунтування підстави для застосування переговорної процедури Львівським національним університетом природокористування у січні цього року випливає, що ще у 2016 році університет уклав з «Рівне Тепло Транс Сервіс» договір про співпрацю, на підставі якого на території вишу у Дублянах були змонтовані модульні котельні з приладами та обладнанням для виробництва теплової енергії на альтернативних видах палива. «Рівне Тепло Транс Сервіс» опалює і гуртожитки, і навчальні корпуси університету природокористування у Дублянах.

Натомість, Львівський національний університет імені Івана Франка став клієнтом «Рівне Тепло Транс Сервіс» лише восени 2021 року, коли згідно з обґрунтуванням, компанія виграла на аукціоні право оренди приміщення котельні на вулиці Кирила і Мефодія, 4, встановила там власні котли на альтернативному паливі та модернізувала трубопроводи теплопостачання. Ця котельня опалює будівлі університету на вулицях Кирила і Мефодія, Грушевського і Драгоманова.

Своєю чергою, «Веттепло», згідно з обґрунтуванням, орендує приміщення котельні на вул. Рильського, 1, у Львові від серпня 2017 року, де розмістило власні котли на альтернативному паливі. Договір оренди був минулого року продовжений на час воєнного стану та ще чотири місяці після його скасування. Ця котельня опалює навчальні корпуси на вулицях Пекарській та Рильського, а також гуртожитки на вулицях Туган-Барановського і Левицького.

За даними системи Prozorro, «Рівне Тепло Транс Сервіс» у січні цього року уклало два договори на постачання теплової енергії у 2024 році з Львівським національним університетом природокористування на загальну суму майже 14,2 млн грн. Водночас, Львівський національний університет імені Івана-Франка у лютому 2023 року уклав з «Рівне Тепло Транс Сервіс» договір на постачання теплової енергії на період з лютого до грудня 2023 року на суму 26,1 млн грн. Цей договір ще діє, адже кілька днів тому його продовжили на період до 31 березня цього року. 

Читайте також: «Не маю стосунку до протиправної діяльності», – Козицький відреагував на скандал з підприємцем Гринкевичем

Натомість, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького уклав у 2023 році два договори на постачання теплової енергії з «Веттепло»: перший на період від січня до квітня і другий на період від жовтня до грудня 2023 року. Обидва договори були виконані на загальну суму 8,6 млн грн. Другий договір не продовжували, а у системі Prozorro немає ще даних про договори, укладені з «Веттепло»на постачання теплової енергії у 2024 році.

Tvoemisto.tv звернулось за коментарями у три львівські університети.

Довідка:

Львівський підприємець Ігор Гринкевич намагався дати хабар у розмірі 500 тисяч доларів керівнику слідчого управління та повернути арештоване у кримінальному провадженні майно. Після розголосу Львівська обласна рада та Львівська ОВА розірвала меморандум про співпрацю з благодійним фондом «Hope.Ua», який належить Ігорю Гринкевичу. Міноборони України також розірвало укладені угоди з компаніями, які пов'язані з сім'єю Гринкевичів.

11 січня за ініціативи Державного бюро розслідувань арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена Гринкевича, більше читайте тут.  Кріс того, Державне бюро розслідувань повідомило підозру членам злочинної організації під керівництвом львівського бізнесмена Гринкевича.

Підозрюваний бізнесмен Ігор Гринкевич нині перебуває в СІЗО. Заставу у розмірі 429 мільйонів гривень він не вносив. 

25 січня Київський апеляційний суд відклав розгляд апеляційної скарги щодо запобіжного захисту у вигляді тримання під вартою для львівського бізнесмена Гринкевича через те, що адвокатка не встигла ознайомитись із матеріалами справи.

Також ДБР затримала на Одещині сина львівського бізнесмена Романа Гринкевича, який фігурує у справі про постачання неякісного одягу для ЗСУ.

22 січня Печерський районний суд Києва відправив Романа Гринкевича під варту до 17 березня 2024 року з можливістю внести заставу понад 500 мільйонів гривень. Соломʼянський суд мав 26 січня розглянути апеляцію сторони захисту Романа Гринкевича щодо рішення Печерського суду про запобіжний захід у межах справи про постачання неякісного одягу для ЗСУ, однак засідання перенесли 

Також нещодавно Tvoemisto.tv розповіло про головні скандали навколо львівської сімʼї Гринкевичів. Детальніше читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!