Кого зі службовців таки випустять за кордон та як у Львові реставрують готичну кам’яницю. Підсумки доби

1095 0
Нині 30 січня та 341 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Ситуація на фронті: Україна розраховує на отримання від партнерів авіації вслід за бойовими танками, тому сподівається на зобов’язання від партнерів в питанні літаків вже в найближчі два тижні. Як зазначив міністр оборони Олексій Резніков, бойова авіація від партнерів може «змінити правила гри у боротьбі з росією».

«Я написав список побажань Санті, і в цьому списку залишаються винищувачі, інші бойові літаки та далекобійні ракети, які допоможуть вражати склади палива та боєприпасів росіян та їх пункти управління», – сказав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку Луганської області та Ямполівку, Роздолівку, Васюківку, Парасковіївку, Бахмут, Іванівське, Кліщіївку, Курдюмівку та Озарянівку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 – по його районах зосередження. Сили оборони також уразили 2 радіолокаційних станції, склад боєприпасів та один інший важливий об’єкт.

До одного із місцевих моргів Горлівки, лише 28 січня, привезли близько 20 тіл загиблих окупантів з районів Новобахмутівки та Майорська.

Читайте також: Українська ІТ-армія зламала архів російського «газпрому». «Архів ємністю 1.5 Гб містить понад 6 тисяч файлів групи компаній «газпром» щодо фінансово-господарської діяльності, а саме звіти про випробування та буріння, впровадження та налаштування автоматизованих систем на Ковиктинській свердловині (Іркутська обл.), яка вважається одним з найбільших газових родовищ рф», – йдеться у повідомленні ІТ-шників.

Ключові події:

1. Помер поет Дмитро Павличко. «Сьогодні (29 січня – ред.)ввечері помер Дмитро Павличко. Мені щойно про це повідомив Богдан Горинь з посиланням на доньку письменника», – повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Дмитро Павличко шістдесятник, поет, перекладач, дипломат, політик, один із авторів Акту проголошення незалежності України, автор рядків пісні «Два кольори». Він народився 28 вересня 1929 року в Косівському районі на Івано-Франківщині. З осені 1945 pоку по літо 1946 року він був ув’язнений за звинуваченням у належності до УПА;

2.Зміна у правилах перетину кордону. Кому дозволено виїзд. Виїхати за кордон народні депутати та депутати місцевих рад, судді, прокурори, державні службовці, заброньовані працівники та інші категорії осіб можуть лише у службове відрядження. Але є винятки, дозволено виїзд, якщо:

  • Одинокий батько чи матір має намір відвідати свою дитину за кордоном;
  • Необхідне лікування за кордоном;
  • Якщо помер член сім’ї (першого або другого ступеня споріднення) за кордоном.
  • Військовослужбовці можуть виїхати за кордон за рішенням міністра оборони або іншого керівника для виконання завдань у сфері безпеки й оборони.

3. Через газ від генератора на Київщині загинуло троє людей. За попередніми даними трагедія сталась через встановлення генератора в гаражному приміщенні, яке примикало до будинку і мало погану вентиляцію.

На цю ж тему: Львів’яни отримали важкі опіки через вибухи акумулятора. Чому вони вибухають та як цього уникнути:

  • Встановлювати акумулятор варто у приміщенні, що добре провітрюється;
  • Купувати лише сертифіковані моделі акумуляторів, це стосується і зарядних пристроїв до них;
  • Тримати акумулятор в прохолодному місці;
  • При використанні акумулятора слідкувати, щоб він не нагрівався;
  • В жодному разі не залишати без догляду, як включений акумулятор, так і коли підзаряджаєте.

4. У Львові один посмертний донор врятував життя п’ятьом людям. «Донором став 54-річний чоловік, мешканець Львівщини, в якого трапився інсульт. Медики констатували смерть мозку, тож рідні чоловіка погодилися віддати його органи для порятунку інших людей».

Читайте також: Як отримати ліки від епілепсії та психічних розладів безоплатно. Пояснення НСЗУ. За програмою «Доступні ліки» вартість придбаних препаратів з переліку доступних аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України;

5. Як у Львові реставрують готичну кам’яницю з порталами і слідами пожежі ще XV століття. Йдеться про кам’яницю на вул. Вірменській, 17, яка називається Еміновичівська і датується XVII ст., проте це не зовсім так. Останні дослідження показали, що це датування є умовне і випливає з першої письмової згадки про кам’яницю.

Насправді в структурі будинку є багато реліктів (лат. relictum – залишок) з XV ст., – наприклад, готичні портали та вікна. Одне із вікон навіть виявили «in situ», тобто на своєму місці. На його кам’яному обрамленні залишилися сліди пожежі 1527 р., яка майже цілковито знищила готичний Львів.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!