Купання в ополонці не змиває гріхи – ПЦУ

2431 1
Церква не забороняє пірнати у зимову воду, натомість просить не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал чи гулянку.
Фото: parimatch

Фото: parimatch

Протягом останніх років 19 січня під час або після водосвяття все частіше у водоймах влаштовуються масові пірнання. У Православній церкві України кажуть, що таким чином «змити гріхи» не вдастся: жодного церковного припису для звершення такого дійства немає і, як твердять дослідники, в українського народу воно не мало поширення.

У країнах грецької церковної традиції поширений звичай освячувати води через кидання в них дерев’яного хреста, який чоловіки виловлюють з водойми. Але цей звичай все ж не є власне купанням чи зануренням, та й кліматичні умови у південних країнах суттєво відрізняються від України.

У ПЦУ зазначають, що важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше – із забобонами чи марновірством.

19 січня за новим стилем Православна Церква відзначає одне з дванадцяти свят – хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. У Священному Писанні сказано, що під час Хрещення на Ісуса Христа з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав Голос Бога-Отця. Тому це свято ще називається Богоявленням, адже цього дня Господь явив людям Себе в усій повноті як Трійця: Бог-Отець – голосом, Бог-Син – хрещенням в Йордані і Святий Дух – сходженням у вигляді голуба.

На свято Богоявлення здійснюється особливий Чин освячення води, яка зветься великою агіасмою, що в перекладі з грецької означає – святиня. Відповідно, і ставлення до такої води, як і до будь-якої іншої святині, має бути шанобливим. Українські етнографи не фіксували у минулих століттях масових хрещенських купань, тим паче у тому вигляді, як це відбувається нині – часом зовсім без одягу, або з попереднім алкогольним «підігрівом» та гучними гуляннями опісля.

У ПЦУ наголошують, що занурення в ополонку не замінить Таїнства Сповіді та Причастя. Вода не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. 

На Водохреща немає потреби просити священника «побризкати більше», адже нема поняття «розбавленої святості». Нема потреби запасатися водою у найбільших бідонах чи каністрах, натомість, радять у ПЦУ, на освячення води треба йти зі світлими помислами.

Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір для кожного. Головне – не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості чи засудження тих, хто вирішив не купатися.


Читайте також:
18 Січня, 2020 19:15
666 ... спробую роз'яснити у спосіб , як "роз'яснювальники" із українських змі "роз'яснюють" громаді необхідність підвищити ціну-тариф на щось в незалежній Україні -- якщо купання не знімає гріх , то значить є-настала нагальна потреба вводити продаж індульгенцій ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!