Чи є щось святе у пірнанні в ополонку та як відновлюють зруйновані ракетами будинки на Стрийській. Підсумки доби

912 0
Нині 6 січня та 682 доба героїчного протистояння російській агресії.

Акцент дня: Суд наклав арешт на все нерухоме майно Нафтопереробного комплексу на Львівщині. Йдеться про 49 об’єктів нерухомості НПК «Галичина».

Читайте також: У Сокільниках продали землю у сотні разів дешевше, ніж вона коштує. Сокільницька сільрада вже втретє намагалась укласти відповідну угоду з Володимиром Здзебою. Дві попередні, через увагу журналістів і громадськості, виявились невдалими.

Ситуація на фронті: Російські війська можуть активізувати зусилля із захоплення Куп’янська Харківської області протягом найближчих тижнів, але не готові до широкомасштабних наступальних операцій у Харківській області, про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

За інформацією військових аналітиків, росіяни мають угруповання сил у цьому районі, яке виглядає менш деградованим, ніж на інших напрямках. У них є намір отримати територіальні здобутки в районах, які є більш важливими з оперативної точки зору, ніж ті райони, які зараз намагаються захопити російські війська.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 62 бойових зіткнення. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 9 районах зосередження противника та 1 по його пункту управління. Уражено 2 пункти управління, склад боєприпасів та ворожий артилерійський засіб.

Уночі окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 2 БпЛА типу «Shahed-136/131». Всі ворожі дрони знищено.

Читайте також: Безуглу рекомендували усунути з посади заступника голови комітету з нацбезпеки. Рішення має затвердити парламент.

Та: У Києві затримали власника агрохолдингу, який забезпечував їжею росіян на Херсонщині. Чоловік переховувася у квартирі свого сина у Києві і планував втечу до росії.

Тема дня: «Хочемо повернути своє життя». Як відновлюють будинки на Стрийській після прильоту ракет. Минуло пів року з того моменту, коли російська ракета 6 липня впала на вул.Стрийській у Львові і зруйнувала чотири будинки, які є пам’ятками архітектури. Один із них просто «склався». Внаслідок удару під завалами загинуло десятеро людей. Ракета розтрощила і пошкодила загалом 56 квартир. Мешканці цього комплексу досі відчувають патологічний страх, а кожну тривогу розцінюють як «приліт».

А також: У Львові з-під завалів музею, який знищили росіяни, дістали фортепіано Шухевича. Його збережуть як свідка акту російської агресії.

Ключові події:

1. Коли у Львові відбудеться загальноміське освячення води. Розпочнеться Чин освячення води на площі Ринок о 12:00. Традиційно кожен охочий зможе взяти свяченої води додому. Для цього встановлять резервуар, об’ємом 1500 літрів.

На цю ж тему: Це подібне до стрибка з парашутом, або Чи є щось святе у пірнанні в ополонку. Богоявлення, Водохреще або Хрещення Господнє завершує цикл різдвяних свят. За своїм значенням воно не менш важливе, ніж Різдво та Великдень. Християни відзначають його 6 січня. Саме цього дня заведено ходити до церкви та набирати освяченої води, а дехто ще й пірнає в ополонку з надією очиститися від гріхів. Про те, чи має щось спільне традиція купання в ополонці на Водохреща із «змиванням» гріхів та як краще провести цей день, розповідає Tvoemisto.tv отець Падре Серж (Сергій Гончаров), який зараз служить в Українському Католицькому Університеті та працює зі студентами.

Та: А чи знають львів’яни, що вірмени святкують Різдво 6 січня? Львів – центр вірмен в Україні, тут розташований величний Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці. Екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає, як святкують Різдво вірмени та чому у той самий день у них і Водохреща;

2. Чому в Україні зріс курс долара. Пояснення Нацбанку. На це вплинули насамперед сезонні чинники: по-перше, попит на валюту збільшився внаслідок рекордних видатків бюджету у грудн, по-друге, традиційно наприкінці року зростає попит на валюту з боку населення.

Читайте також: У 2024 році виплати освітянам зростуть на 21%, – Шмигаль. Передбачили на 20 млрд грн більше, ніж торік;

3. У Львові оголосили архітектурний конкурс на проєкт Меморіального комплексу Героїв України. Термін реєстрації на подачу заявок – до 21 січня, а термін подачі конкурсних проєктів – до 18 березня 2024 року. Тож наприкінці березня вже будуть результати конкурсу з точки зору поданих проєктів. І до 12 квітня 2024 року мають провести засідання журі та обрати переможця.

Читайте також: Активісти створили петицію проти знищення 125-річної будівлі біля Золотих воріт. Автор петиції Дмитро Перов нагадав, що будівля ще донедавна мала статус памʼятки історії, однак була позбавлена останнього з формальних підстав за ініціативи Мінкульту.

Та: У Львові заборонили реконструювати кам’яну будівлю в історичному ареалі. Через неповний перелік документів управління архітектури та урбаністики ЛМР готує відмову;

4. У Львові продовжують забудовувати район Піскових озер. Там планують звести готель. На ділянці планують створити трирівневий наземний паркінг.

Читайте також: Львівська міськрада не погодила будівництво ЖК біля озера в Брюховичах. На цій ділянці передбачена п’ятиповерхова забудова, однак в містобудівних намірах – більша будівля.

Та: У «Київпастрансі» пояснили, чому замовили скляні зупинки під час війни. Їх виготовлятимуть тільки у разі необхідності;

5. У Львові хочуть створити новий парк зі скеледромом. Розташування – Сихівський район.

Читайте також: Куди піти у Львові на вихідних. Добірка подій.

Та: У Львові відкриють виставку колекції Остапа Лозинського. У музеї покажуть народні ікони на склі з колекції іконописця.

Погода: Яка погода чекає львів’ян на Водохреще. Прогноз синоптиків. 6 січня буде хмарно з проясненнями. Вдень 3 – 8° тепла. 7 січня синоптики прогнозують хмарність, сніг. Температура впродовж доби 1 – 6° морозу.

Читайте також: В Києві очікуються морози до -18ºС. Рада оборони міста ухвалила кілька рішень. Місто має бути готовим до російських атак в період похолодання.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!