На правах реклами

Здати аналізи. Що важливо при виборі лабораторії та як перевірити якість

3067 0
Швидко і дешево – неточно, бо можливі порушення методик або менш чутливі реагенти.

Ще кілька років тому медичний ринок лабораторних досліджень був дуже обмеженим, а питання про конкуренцію між державними лабораторіями, послуги яких були безкоштовними, взагалі не виникало. Однак тепер ситуація змінилася кардинально. Мережі приватних лабораторій стрімко розростаються, збільшуючи і кількість пунктів забору аналізів. Перелік пропонованих послуг конкурентів – дуже схожий.

Найважливішим критерієм для споживача є якість проведеного дослідження – якість результату аналізу. Тож як її оцінити? Як нам споживачам зрозуміти: якісне це дослідження чи ні? Про це детальніше – медичний директор лабораторії «Унілаб» Олексій Валовий.

«Якість лабораторного дослідження – це похідна від того, що призначив лікар. Скеровуючи пацієнта на аналізи, лікар, здебільшого, вже має припущення хвороби, попередній діагноз. Якщо результати підтверджують це припущення – лікар діагностує хворобу і обирає тактику лікування, у протилежному випадку можуть бути потрібними додаткові дослідження. Результати аналізів є ключовими у цьому процесі, – пояснює Олексій Валовий. – Правильна постановка діагнозу – запорука раціонального, ефективного лікування.

Пересічному споживачу, особі без медичної освіти, важко правильно оцінити результат дослідження. Аналізуючи отриману інформацію самостійно, легко помилитися, не врахувавши додаткові обставини і критерії. Тому ми рекомендуємо завжди звертатися до професіоналів. Не займайтеся самолікуванням і не призначайте самі собі медпрепарати, не ставте діагнози і не вигадуйте хвороб».

При однаковому наборі послуг, лабораторії конкурують ціною…

– Є три кити, постулати роботи лабораторії: швидкість, ціна, якість. Обираючи два пріоритети, доведеться жертвувати третім.

Якщо швидко і якісно, то це не буде дешево, бо швидкі реагенти коштують дорожче. Швидко і дешево – неточно, бо можливі порушення методик або менш чутливі реагенти. Якісно і дешевше – можливо, але не швидко. Бо задля здешевлення процесу треба накопичити, зібрати багато зразків і провести аналізи разом (здешевлення за рахунок масовості при використанні дорогих, якісних реагентів). Якщо ми говоримо про чесну конкуренцію між лабораторіями, то високу ціну зумовлює більша точність результату, а цінність саме у цьому. Ціна і цінність – різні поняття. Ми за цінність результатів. До речі, деякі дослідження ми відправляємо на аналіз у Польщу, де їх роблять за американськими технологіями.

А як нам, споживачам, оцінити якість аналізу?

– Якщо ми запитаємо пересічну людину, як вона розуміє якість аналізів, то таке питання, мабуть, спантеличить. Якщо, наприклад, у пункті забору стоїть черга, то що це: поганий сервіс, бо довго обслуговують, чи показник довіри, люди йдуть сюди, бо тут якісно?

Для мене якість аналізу – це його результат. Він має бути точним. І розшифровувати результати мають професійні лікарі.

Люди довіряють нам найцінніше – здоров’я, своє і своїх найрідніших. «Унілаб» виправдовує цю довіру щодня.

Post Scriptum:

А за якими ознаками ви оцінюєте якість лабораторних досліджень? Запрошуємо поділитися своїми думками у коментарях до цієї статті/допису у соцмережах.

Надія Кугук



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!