Львівська райрада не зібралася на позачергову сесію. На ній хотіли забрати повноваження у сфері містобудування

2605 0
Звернення розглянути питання передачі прав видавати МУО надійшло від Львівської ОВА ще три місяці тому.
Фото: Львівська районна рада

Фото: Львівська районна рада

Львівська районна рада сьогодні, 15 вересня, скликала позачергову сесію, на якій мала розглянути питання про делегування Львівській районній військовій адміністрації повноважень у сфері містобудування та архітектури. Згодом на сайті райради з'явилося повідомлення, що 16 позачергова сесія не відбулась у звязку з відсутністю кворуму.

Як повідомляв заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, у громади Львова повноваження у сфері містобудування намагаються «віджати», а схему планують провернути руками Львівської районної ради, на депутатів якої чиниться безпрецедентний тиск для прийняття незаконного рішення.

«На днях 8-й адміністративний апеляційний суд на звернення певної фізичної особи прийняв рішення скасувати повноваження виконавчого комітету ЛМР видавати містобудівні умови і обмеження. Не буду аналізувати рішення суду, його резолютивну частину і того, що воно чомусь застосоване до ухвали, яка діє енну кількість років. Судова тяганина триває і ми будемо опротестувати це. Позиція міської ради незмінна – рішення, що будувати у місті, мають прийматися прозоро, публічно у точно у стінах міської ради, а не десь в районі, чиновниками РДА», – написав він.

Зубач додав, що вважає такі рішення незаконними і ганебними й закликав депутатів райради не допустити цього, опублікувавши імена тих, хто підписався під заявою до голови райради про скликання позачергової сесії.

Ексдепутатка ЛМР і голова ГО «Батьки в дії» Юлія Гвоздович також відреагувала на це рішення:

«Я, звісно, маю багато питань щодо містобудівної політики у Львові і хто має бути уповноваженим органом з містобудування, а також і до нахабних львівських забудовників, які плювати хотіли на законодавство, і будують часто що хочуть де хочуть на ділянках, взятих під псевдо Осбб. Але львівська районна рада збирається забрати повноваження у громад району, зокрема у Львові щодо видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво. Тобто рішення, як і що будувати у Львові буде приймати львівська районна військова адміністрація, принаймні деякий час (і за цей час ми точно побачимо, як у Львові з'явиться щось новеньке від інспіраторів такого «термінового» рішення – і фіг ви десь побачите оприлюднені рішення). Навіть онлайн трансляції засідання районної ради нема».

Читайте також: Що чекає на Львів. Інтерв'ю з Андрієм Садовим

Вона нагадала, що згідно із законодавством «районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами».

Фракція «Голос» на сторінці у Facebook також оприлюднила свою позицію щодо цього питання:

«Містобудівні умови та обмеження у Львові має видавати головний архітектор на абсолютно прозорих та відкритих умовах. Нещодавно Львівський апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції згідно з яким виконавчий комітет Львівської міської ради втратив повноваження затверджувати містобудівні умови і обмеження. На нашу думку, це може бути поштовхом для перезавантаження системи. Маємо рухатися до автоматичної та прозорої видачі містобудівних умов та обмежень, відповідно до документації, яка пройшла усі процедури та погодження».

У повідомленні додають, що затвердження містобудівних умови і обмежень виконавчим комітетом було певним компромісом в здійсненні містобудівної політики, щоби хоч якось впливати на якість архітектури у Львові. Але практика показала, що це спричинило багато «ручного» управління в цій сфері.

«Затвердження містобудівних умов і обмежень виконавчим комітетом було певним компромісом в здійсненні містобудівної політики, щоби хоч якось впливати на якість архітектури у Львові. Але практика показала, що це спричинило багато «ручного» управління в цій сфері», – додають.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv голова Львівської районної ради Андрій Сулим, депатути звернулись до нього з проханням провести позачергову сесію сьогодні.

«Є стаття 44 ЗУ «Про місцеве самоврядування», де чітко вказано про делегування повноважень районними радами відповідним районним адміністраціям. Відповідно до п.1.10 або п.1.12, якщо я не помиляюсь, такі речі може здійснювати районна адміністрація в містах, де немає архітектора. Хоча у Львові він є, але не в усіх громадах така ж ситуація»,  – зазначив він.

За його словами, звернення розглянути питання передачі прав видавати МУО надійшло від Львівської ОВА ще у червні 2023 року. Потім це питання розглядали на профільній комісії та рекомедували до розгляду на сесії.

Tvoemisto.tv також намагалося зв'язатися із кількома депутатами райради, які підписалися під заявою про скликання позачергової сесії, однак вони не піднімали слухавку. 

Нагадаємо, що в Україні триває активне обговорення нового законопроєкту про містобудування. Міста виступають проти законопроєкту №5655. Tvoemisto.tv у програмі «Тема тижня» розпитало колишнього головного архітектора Львова, ексзаступника міністра розвитку громад і територій з питань європейської інтеграції Юліана Чаплінського, як новий закон, якщо його підпише президент, може вплинути на забудову Львова, що це змінить та чому українські міста проти таких нововведень.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!