Львівському електричному трамваю виповнилося 128 років

1738 0
Електричний трамвай у Львові запустили 1894 року.
ФОТО: ЦЕНТР МІСЬКОЇ ІСТОРІЇ

ФОТО: ЦЕНТР МІСЬКОЇ ІСТОРІЇ

Львівському електричному трамваю виповнилося 128 років. Вперше електричний трамвай у Львові запустили 31 травня 1894 року. Він курсував від головного вокзалу до Стрийського парку. 

​Читайте також: Як у Львові курсував перший кінний трамвай. Фото

Електричному трамваю у Львові передував кінний та паровий. Перші 16 вагонів, які привезли з Відня, випробували 12 травня 1894 року, а регулярний рух електротранспорту стартував 31 травня і курсував від головного вокзалу до Стрийського парку. 

Трамваї «Сіменс і Хальске», кінець ХІХ ст.

Фото: Фотографії старого Львова

Прокладати трамвайні колії під електротрамвай почали від головного вокзалу через нинішні вул. Тобілевича, Бандери, Коперника, Словацького, Дорошенка, Беринди, Руська (через пл. Ринок), Підвальна та по всій вул. Личаківській до кладовища.

Електричний трамвай на вул. Князя Романа, 1915 рік

Фото: Фотографії старого Львова

Появу електричного трамвая у місті прийняли неоднозначно. Візники, які керували кінним транспортом втратили роботу, а їх дружини пікетували новий транспорт. А 1907 року у Міністерстві залізничного транспорту Австрійської імперії взагалі наказали переобладнати лінії кінного трамваю під електричний. 

Після цього відкрили нові маршрути: від проспекту Свободи до Підзамча по вул. Богдана Хмельницького; по вул. Зеленій до Личаківського цвинтаря; по вул. Шевченка до станції Клепарів; по Городоцькій на залізничний вокзал і лінія на Замарстинів.

Остаточно коней, як трамвайний транспорт, перестали використовувати у 1908 році. Вагони пристосували до електричного транспорту. 

Детальніше про історію львівського трамвая читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!