Львів’яни просять косити траву. Чому цього робити не варто

3727 0
Газон – це частина екосистеми, яка виконує низку важливих функцій, зокрема в контексті адаптації кліматичної зміни.
Фото умовне

Фото умовне

Кожного літа у Львові відбуваються дискусії щодо косіння трави. Містяни на «Гарячій лінії» просять покосити траву у деяких районах. Водночас зареєстрували петицію щодо відмови від косіння трави на газонах, щоб перейти на створення багаторічних декоративних лук.

«Хащі на прибудинковій території Максимовича 9, 9А . Вже скоро літо закінчиться, а трави так і ніхто не косив»,зазначив Андрій Саламаха у Facebook.

Крім того, Андрій Голодівський скаржиться на нескошену траву за адресою М. Кордуби, 2б.

На платформі міських петицій 8 червня 2023 року зареєстрували звернення щодо відмови від постійного та регулярного косіння газонів та зелених зон у Львові та перехід на створення декоративних лук з висадженням багаторічних лучних рослин. Наразі петиція зібрала 95 голосів з 500 необхідних. 

Читайте також: Траву у Львові тепер косять рідше. Що змінилося

Зазначимо, що газони в містах зазвичай займають до 50% площі всіх зелених насаджень. Екологиня ГО «Плато» Анжеліка Зозуля розповідала, на що це впливає та чи можна від цього відмовитися.

Як вона зазначила, газони можуть бути різні. Десь доцільно підтримувати гладко викошений, як-от біля оперного театру. Але є місця, де трав’яний покрив розміщений близько до автодороги  або в промисловій зоні, і там недоцільно викошувати його стільки ж разів, скільки в центральній частині міста. Немає великого руху людей, і газон виконує іншу функцію. 

Газон – це частина екосистеми, яка виконує низку важливих функцій, зокрема в контексті адаптації кліматичної зміни. Якщо не косити газон, він допомагає утримувати водний баланс. Влітку часто бувають сильні зливи, за день може бути місячна норма опадів. Вся вода потрапляє в каналізаційну систему, в колектори, і містяни платять за це. Здоровий, не викошений трав’яний покрив, у якого якісна коренева система, може затримувати воду, а також очищати повітря. 

Нагадаємо, що торік, навіть попри початок повномасштабного вторгнення й зупинення багатьох проєктів, економити на скошуванні трави не стали – витратили 18 млн 800 тис. грн (і це тільки на вулицях, не враховуючи парків).

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!