Мешканці громад зірвали затвердження перспективного плану районів Львівщини

4450 0
Наразі заступники голови ЛОДА консультуються з Кабміном, яким чином діяти далі.
Фото: Уляна Галущак

Фото: Уляна Галущак

У Львівській ЛОДА зірвали засідання міжвідомчої робочої групи, яка мала затвердити перспективні плани районів Львівщини і подати на розгляд Кабміну перелік найбільш спроможних об’єднаних територіальних громад.

Читайте також: Район Львівський. Що ще змінить децентралізація в нашій 

Ще перед самим засіданням під будівлею Львівської ОДА зібралися кілька сотень представників різних громад Львівщини, зокрема мешканці Сокільників та Соснівки. Згодом близько пів сотні протестувальників увірвалися до зали,  де засідала комісія.

Як пояснив Tvoemisto.tv т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда, сьогодні мали розглядати найбільш дискусійні райони, зокрема й Львівський. 

«Прийняли рішення щодо Бродівського району, Стрийського, далі розглядали межі Червоноградської ОТГ, загалом по Сокальському району робоча група рішення прийняла. Потім ми перейшли до обговорення конфігурації об’єднаних громад у Миколаївському районі. Тоді активісти заблокували трибуну», – розповів Степан Куйбіда.

Через це міжвідомча група вирішила не продовжувати роботу, а заступники голови ЛОДА пішли на консультації з Кабміном щодо затвердження адміністративно-територіального устрою області.

«На селекторній нараді, яку проводив прем’єр-міністр, поставили дуже чітку вказівку – подати проєкти перспективних планів, щоби Кабмін міг дати експертну оцінку, наскільки в цих перспективних планах спроможні громади – фінансово, інфраструктурно, територіально. Оскільки міжвідомча група нічого не напрацювала, тоді залишаються знаки питання. Можуть бути варіанти, що Кабмін поверне перспективні плани на доопрацювання, або ж обласна адміністрація, а вона цим правом наділена, надішле перспективний план у Кабмін на власний розсуд», – додав Степан Куйбіда.

Якщо ж представники громад не будуть погоджуватися з тим, що надішлють із ЛОДА, то ОТГ тоді можуть звертатися зі скаргами безпосередньо в Кабмін.

Щодо Львівської ОТГ, до якої за планами Львівської міської ради мало б увійти близько 20 міст та сіл біля Львова, то до цього питання так і не дійшли. Що буде далі з адміністративно-територіальним устроєм Львівщини, за словами Степана Куйбіди, буде відомо наступного тижня.

Не встигли розглянути також перспективні плани територій Самбірського та Старосамбірського районів.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об'єднати приміські села і розширити свої межі

Нагадаємо, в Україні завершується другий етап децентралізації, за яким у межах районів мають створити фінансово спроможні об’єднані територіальні громади. На Львівщині, за рекомендаціями Мінрегіону, має бути 67 ОТГ та шість районів.

Львів хоче об’єднати близько 20-ти сусідніх міст та сіл, натомість Сокільники ще в грудні торік домоглися, аби Львівська облрада внесла до перспективного плану формування ОТГ Сокільницьку громаду, до якої ввійшла Годовицько-Басівська сільська рада. Брюховичі на громадських слуханнях також підтримали створення окремої ОТГ, до якої мали б увійти села Домажир, Ясниська, Рясне-Руське. Не хочуть об’єднуватись зі Львовом і Винники, натомість Лисиничі та Підбірці погоджуються стати частиною Львівської ОТГ.

Вікторія Ейсмунт

Фото Уляни Галущак та Ореста Вавруха


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!