Київ зібрався демонтувати пам’ятники Ватутіну і Чкалову після дозволу Мінкульту

881 0
Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Київ збирається демонтовувати пам'ятники вже наступного тижня.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Обіцянки щодо демонтажу, рішення з приводу подальшого знаходження пам'ятників Ватутіну і Чкалову у купі з бюрократичною тяганиною тривають вже не перший місяць. Сьогодні міністр Ткаченко підписав наказ про те, що пам'ятники Ватутіну та Чкалову мають бути демонтовані вже найближчим часом. 

Пам'ятники Миколі Ватутіну та Валерію Чкалову визнано такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, тож вже найближчим часом вони мають бути демонтовані.
 
«У МКІП визнали такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єкти культурної спадщини: пам'ятник генералу армії Ватутіну М. Ф., який розташований у Маріїнському парку Києва; пам’ятник Чкалову В. П., розташований по вул. Олеся Гончара у м. Києві», - йдеться у повідомленні.
 

«І хоча питання перенесення вищезазначених пам'ятників КМДА могла вирішити і без втручання міністерства, в інший визначений законом спосіб, тепер КМДА точно має виключити ці пам'ятники з Переліку щойно виявлених об'єктів, демонтувати й перенести монументи», - додають у міністерстві.

Про охоронні статуси пам'яток та їх подальшу долю розказала депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова. 

Вона нагадала, що для демонтажу монументів, які мають охоронний статус, потрібне спочатку рішення Міністерства культури чи Кабміну про вилучення цих пам'яток із реєстрів. Пам'ятники Ватутіну і Чкалову не були в реєстрі пам’яток місцевого значення, але міський департамент подавав їх на внесення до цих списків ще до початку декомунізації.

Читайте також: проспект Повітрофлотський: перейменувати не можна залишити

Як зазначає Ксенія Семенова, 6 лютого Мінкульт ухвалив рішення, що ці об’єкти не підлягають внесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

«Завтра (8 лютого — ред.) збирається робоча група, щоб дати департаменту благоустрою доручення демонтувати Ватутіна і Чкалова», — повідомила депутатка.

Доля могили Ватутіна – окреме питання, адже перепоховання вимагає окремої процедури. Пам'ятник Пушкіну – пам'ятка національного рівня, тож потрібно робити проєкт перенесення або знімати охоронний статус.

«Наступний тиждень у Києві може бути без Ватутіна і Чкалова», — написала Ксенія Семенова.

Зазначимо, що у КМДА могли самостійно прийняти рішення про демонтаж та провести його без узгодження із МКІП. Відтак тепер КМДА точно має виключити ці пам'ятники з Переліку щойно виявлених об'єктів.

Читайте також: Київрада збирає пропозиції щодо перейменування топонімів

У грудні з'явилось повідомлення, що Київ ініціює переміщення пам’ятників радянської епохи. Готові документи, аби монументи Щорса, Ватутіна та інших діячів часів СРСР офіційно втратили статус пам’яток під охороною.

25 січня у МКІП відбулося засідання експертної комісії, яка розглянула подання київської міської влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників Ватутіну та Чкалову. Це необхідно для їхнього законного демонтажу.

Міністерство культури та інформаційної політики рекомендувало КМДА демонтувати та перенести пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну. Зокрема розглядається варіант його перенесення до музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» (с. Лютіж Київської обл.). У МКІП зазначають, що це місце є найбільш імовірним розміщенням пам'ятника насамперед через розташовування командного пункту Ватутіна на Лютізькому плацдармі під час Другої світової війни.

Ігор Ющенко 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!