Київ

Мінкульт перевірив 69 з 79 приміщень Лаври, які були в оренді УПЦ МП

912 0
Наступного тижня комісія планує перевірити останні 10 приміщень.
Фото: Мар

Фото: Мар'яна Томин/Facebook

Члени комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна вже оглянули та передали на баланс заповідника 69 храмів і споруд Києво-Печерської лаври, які орендували представники УПЦ МП.  Про це пише «Великий Київ».

к повідомила членкиня комісії Мінкульту, директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар’яна Томин, наразі комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна  заповідника продовжила свою роботу – перевірили п’ять приміщень та планують оглянути зовнішній мур навколо Києво-Печерської лаври.

«Тобто, це є корпус 93 рахується, це фактично повністю периметр Лаври. Ми маємо зафіксувати стіни, мури, опірні стіни і так далі. Важливішим є те, що нам залишилося ще 10 об’єктів, два з яких це комплекс з дальніх і ближніх печер. Тобто ми плануємо працювати у вівторок і четвер. У вівторок ми будемо обстежувати вісім корпусів серед яких є храми дальніх і ближніх печер, а у четвер вже остання частина нашої діяльності – це виключно комплекси печер», – розповіла Томин.

Так, за її словами, за останні два тижні комісія Мінкульту з приймання-передачі державного майна оглянула 42 приміщення.

Під час перевірок представники УПЦ МП разом зі своїми «ченцями-стрімерами» супроводжували представників комісії, однак вже не заважали здійснювати огляд корпусів.

У вівторок, 16 травня у Лаврі також продовжить роботу комісія по звірці культурних цінностей. Члени комісії планують перевірити наявність і стан 119 предметів культурних цінностей, які знаходяться у Хрестовоздвиженському храмі.

Вже перевірено наявність 710 музейних предметів, які входять до Фондової колекції загальнодержавного значення.

Нагадаємо, у квітні комісія Мінкульту виявила, що стародавні двері XVIII століття в одному з приміщень Лаври використовувалися як мішень для кидання ножів. Також комісія здійснила огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме - майна корпусу  37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер. Там співробітники міністерства побачили безладно звалені у купу коробки, пакети, мішки та предмети. При цьому ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано.

Додамо, що комісія Мінкульту потрапила у Києву-Печерську Лавру 12 квітня після кількох днів блокування святині прихильниками УПЦ МП. Як з’ясувалося, там зруйнували кімнати корпусу № 112, де розташовувався Книжковий склад, збудований у ІІ половині ХІХ століття. Комісія склала заяву про злочин за статтею про пошкодження об’єктів культурної спадщини. За фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври слідчі розпочали кримінальне провадження. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

 

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!