Мовний омбудсмен пропонує замінити «російську мову» у школах

5996 0
Натомість можна ввести нові предмети або ж збільшти частку вивчення наявних.
Фото: uain.press

Фото: uain.press

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пропонує з 1 вересня  у школах, де викладається дисципліна «російська мова», замінити її іншими предметами або ж збільшити частку вивчення вже наявних дисциплін. Про це повідомляють на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також: «Не хочу говорити однією мовою з окупантами». Історії переселенців, які перейшли на українську

«Щодо вивчення такої дисципліни у школах, як «російська мова», то потрібно розглянути можливість заміни цього предмета іншими. Я поділяю застереження міністра освіти й науки, а також освітнього омбудсмена, що до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій. А вже з 1 вересня цю дисципліну замінити іншими, збільшивши частку вивчення інших важливих предметів, а саме: «Історія України», «Українська мова», «Українська література», «Математика» та «Англійська мова», – сказав Тарас Кремінь. 

Він додав, що варто також переглянути навчальну програму з зарубіжної літератури, оскільки в ній значна увага приділяється вивченню російських письменників.

Читайте також: Росія сама робить все, щоби в Україні назавжди відбулася дерусифікація, – Зеленський

«Все це, звісно, в компетенції Міністерства освіти і науки, яке формує державну політику у своїй сфері. Але і вчителі, і батьки можуть виступати з подібними ініціативами. В нинішній трагічній реальності вилучення з ужитку всіх російських наративів – важлива справа. Саме зараз необхідно створити найкращі можливості для нашого майбутнього ренесансу. Ми – велика європейська нація, яка демонструє всьому світові, як треба боротись та перемагати», – наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, російська мова на території України – одна з вимог путіна у цій війні. Tvoemisto.tv зібрало історії чотирьох російськомовних переселенців, які після початку російсько-української війни перейшли на українську та розповіли про те, чому важливо говорити державною мовою.

Згідно з опитуванням, все менше українців спілкуються російською у побуті. Натомість на тлі війни відбулося безпрецедентне єднання суспільства щодо української мови. 83% населення за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. 

Як російські уряди нищили українську і чи є мова зброєю, читайте у розмові з істориком Ярославом Грицаком.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!