Київ

Мозаїку «Українська пісня» біля Київської опери планують відновити

724 0
Попередній власник будівлі відмовився надати дозвіл на реставрацію

Мозаїчне панно «Українська пісня» 1967 року на стіні будівлі навпроти Київської опери на вул. Хмельницького, яке руйнується, планує відновити благодійний фонд «Має значення». Про це повідомляється на сторінці фонду у Facebook.

У травні 2023-го відбувся тендер на купівлю будівлі, обов'язковою умовою торгів було збереження мозаїки. Для цього новий власник будівлі мав укласти договір з Департаментом охорони культурної спадщини.

Будівлю купив «Житомирський меблевий комбінат». Представники фонду вже познайомилися з головним юристом підприємства і підготували звернення до вищого керівництва, щоб їм дали безперебійний доступ для огляду мозаїки.

Якщо відповідь буде позитивною, то професіонали розпочнуть обстеження.

Нагадаємо, попередній власник відмовився надати дозвіл на реставрацію.

Мозаїчне панно «Українська пісня» у 1967 році виконав художник-монументаліст Степан Кириченко. 

Активісти руху «Має значення» до повномасштабного вторгнення займалися відновленням історичних дверей у Маріуполі, а тепер займаються реставрацією в Києві. Як ми писали, фонд відновив вивіску магазину «Квіти» на Костянтинівській вулиці. Це найстаріша вивіска, що збереглася у місті, вона знаходиться на своєму місці з 1956 року.. 

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!