На Львівщині побудували сонячну міні-електростанцію, яка освітлює вулицю

2474 0
У селі Варяж на Львівщині побудували сонячну електростанцію для освітлення вулиць. За словами координаторів проекту, сільська рада в такий спосіб може заробляти сама на себе, а вироблену енергію віддавати у загальну мережу.
фото ілюстративне: Facebook

фото ілюстративне: Facebook

Зовнішнє освітлення села Варяж перевели на альтернативне джерело енергії в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 20 сонячних модулів генеруватимуть електроенергію для освітлення центральної вулиці.

Читайте також: Як львів’яни можуть використовувати сонячні батареї в побуті

Загальна вартість проекту становить 680 тис. гривень. Фотоелектричні панелі збирають сонячну енергію, яку п'ятикіловатний інвертор перобляє на електричну і дозволяє накопичувати для вуличних світильників. «До міні-СЕС під’єднані 43 плафони. Окрім того, додатково буде встановлено 9 плафонів по бічних комунальних дорогах, – розповів ініціатор проекту Юрій Городько. – При цьому надлишок «сонячної» електроенергії село може подавати у загальну мережу, забезпечуючи громадян і підприємців. За кожен «сонячний» кіловат Лвівобленерго платить за «зеленим тарифом» – 3,85 гривень».

Читайте також: Львівську школу обігріває сонячна енергія. Яка економія?

 

Читайте також: Вітер змін: як за 100 кілометрів від Львова працює вітроелектростанція

«Сільська рада в такий спосіб може заробляти сама на себе і вироблену енергію віддавати у мережу, а по взаємозаліку «Львівобленерго» буде зараховувати витрати на освітлення дитячого садочка, сільської ради, Народного дому. Реалізація такого міні-проекту дозволяє громаді бути незалежною від коливання цін на електроенергію та витрачати зекономлені кошти на вирішення нагальних проблем», – додав Ігор Назар, координатор проектів у Львівській області.

За матеріалами Голос з-над Бугу, EcoTown


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!