На Львівщині відбулися обговорення щодо однієї з архітектурних пам'яток. Що там можуть зробити

2569 0
Йдеться про палац в Роздолі, що в Стрийському районі.
фото: львівська ова

фото: львівська ова

В Роздолі, що на Львівщині, відбулись експертні обговорення щодо палацу Жевуських-Лянцкоронських. Фахівці висловили пропозиції створити в архітектурній пам’ятці туристично-відпочинковий комплекс, кампус для приватного навчання дітей або  центр реабілітації для військовослужбовців. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

«Вважаю, що облаштовувати санаторій у Роздолі недоцільно. Таким чином ми знову підтримаємо дії радянської влади, яка нехтувала нашою культурою, нашими надбаннями і нашими історико-архітектурними пам’ятками. Для створення санаторіїв є інші варіанти. До прикладу збудувати з нуля об’єкт чи ревіталізувати занедбаний безпосередньо біля місця, де є лікувальні джерела», – зазначив керівник управління туризму та курортів ЛОДА Тарас Лозинський.

Управлінець підтримав ідею розвитку палацу у напрямі туризму, який може включати різноманітні атракції від гастрономічних до активних маршрутів.

Читайте також: На Львівщині завершили реставрацію трьохсотрічної дерев'яної церкви

Йшлось про те, щоб у палацовому комплексі створити номерний фонд, а також велику залу переобладнати у музей, який буде розповідати про історію пам’ятки. Тут будуть представлені експонати, архівні документи та інші віднайдені артефакти. Пропонували відтворити у будівлі гастрономічну кухню, яку колись споживали господарі палацу. Поруч парк та басейн, де можна встановити відпочинкові зони. Говорили про доцільність відродити поїздки на конях. У стінах палацу пропонували проводити різні івенти та артзаходи. Наприклад щорічний фестиваль, як в Тустані. Це буде предметом зустрічі для багатьох гостей і відповідно учасники наголошували, що має бути постійний доступ громадськості до цього палацу, куди б гіди могли привозити великі групи туристів.

Для довідки

Палацову пам’ятку архітектури ХVІІІ-ХІХ століть у Роздолі збудувала родина Жевуських. До створення був залучений славетний архітектор Бернард Меретин. Після Жевуських маєток перейшов у власність Лянцкоронських, які розширили будівлю під керівництвом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича.

Кароль Лянцкоронський шанував античність, тому на будівлі палацу з’явились медальйонами із зображеннями богів з Олімпу. Територію маєтку теж оздоблювали античні скульптури. У середині палацу зберігалась багата колекція мистецтва, яку вважали третьою у Австро-Угорщині.

Найцінніші експонати ще до Другої світової війни вивіз у австрійські і швейцарські будинки син Кароля Лянцкоронського. Інше добро розібрали до радянських музеїв, зокрема Ермітажу.

Невелика, але доста цінна колекція, завдяки старанням Бориса Возницького опинилася у Львівській картинній галереї. Він знайшов на території античні мармурові скульптури, які тривалий час вважали пізніми копіями. Але експерти стверджують, що їхній вік сягає ІІ століття. Пощастило врятувати і бронзову фігурку «Путто з дельфіном», яка вже опинилася на пункті прийому металобрухту. Її автором є вчитель Леонардо да Вінчі – Андре дель Вероккіо, а сама скульптура датується 1462 роком.

Нагадаємо, палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі отримав шанс на життя. Новим власником палацу стала ТОВ «Палац Розділ», що є дочірньою компанією EFI Group. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!