На Львівщині запровадили карантин через сказ. Як вберегтися

1152 0
Карантинні обмеження наклали на дві місяці.
Фото умовне

Фото умовне

У місті Борислав та його 5-кілометровій зоні накладено карантинні обмеження у зв’язку з виявленням сказу у собаки та лисиці. Ветеринари 8 травня розпочнуть вакцинацію домашніх тварин у селі Попелі, а після цього у Бориславі. Про це повідомили в пресслужбі Дрогобицької РВА.

Карантинні обмеження наклали на дві місяці.

У п’ятницю, 5 травня, таке рішення прийняли під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дрогобицькій районній військовій адміністрації. 

Як повідомив начальник Дрогобицького районного управління ГУ ДПСС у Львівській області Юрій Гарбузинський, 26 квітня у селі Попелі домашня собака контактувала з лисицею і тоді заразилася сказом. 30 квітня тварина нанесла укус своїй господині і через два дні загинула. Працівниками ветеринарної служби виїхали на місце загибелі. Труп тварини відправили в Львівську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби, де провівши експертизу підтвердили випадок сказу.

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради від МОЗ

Водночас у Бориславі 1 травня дві собаки породи німецька вівчарка загризли лисицю, у якої, за результатами проведення експертизи, виявили сказ. Зараз собаки проходять вимушену імунізацію.

«Через обмеження законодавства у період воєнного стану ми не можемо вжити всіх заходів для протидії поширення сказу, тому маємо такі наслідки. Однак мусимо застосовувати превентивні дії, щоб запобігти поширенню цієї небезпечної хвороби, використовуючи правові норми про роботу єгерів мисливських товариств», – сказав перший заступник начальника Дрогобицької РВА Роман Шлярп.

Як вберегтися від сказу

Як раніше зазначала  у коментарі  Tvoemisto.tv епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірина Фесенко, на Львівщині є вакцина від сказу «антирабічний імуноглобулін», проте вона доступна в невеликій кількості. У випадку укусу, ослинення, подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу в найближчий медичний заклад. 

«Це може бути і амбулаторія, і травмпункт. Лікар, який оглядатиме постраждалих, обробить рану та призначить лікування. Якщо собака домашня і не має ознак сказу, то ветеринарна служба спостерігатиме за нею. В таких випадках вакцинацію необов’язково призначатимуть. Але якщо у собаки є підозри на сказ, тоді призначать лікування»,– пояснила Ірина Фесенко.

Вакцинуватися потрібно, якщо є імовірність зараження сказом.

Нагадаємо, що у Золочівському районі на Львівщині збільшилась кількість тварин із захворюваністю на сказ. В районі зафіксували випадки укусів дикими тваринами людей. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!