У Львові проведуть профілактику сказу для диких тварин

379 0
Вакцини-приманки розташовують на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських та мисливських угіддях.
Фото умовне

Фото умовне

На території 3 філій мисливських господарств Львівської міської територіальної громади розкладуть приманки з вакциною від сказу для диких тварин, зокрема лисиць. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Для імунізації диких тварин від сказу використовують пероральну вакцинацію. Для цього на території мисливських угідь, які частково розташовані на території Львівської громади, розкладають спеціальні вакцини-приманки.

Пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин проводять щороку весною та восени. Вакцини-приманки розташовують на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських та мисливських угіддях. 

«Вакцинацію проведуть на площі 56 км2 Львівської громади, а в області – 12,194 тис. км2. Відповідно до розробленої схеми на кожен квадратний кілометр розмістять 25 доз вакцин. Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в громаді», – зазначили в управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.

Читайте також: Де у Львові безкоштовно вакцинують тварин від сказу. Локації

Вакцина-приманка безпечна як для свійських і домашніх тварин, так і для людей. Ззовні вона має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Всередині є желеподібна капсула з антигеном вірусу сказу.

Після поїдання вакцини, через 21 день, у тварин формується імунітет від сказу, який зберігається щонайменше 1 рік. Вакцини не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для природного середовища та стабільні в польових умовах.  

Довідка

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи та закінчується летально.

Основним джерелом збудника сказу є інфіковані дикі м’ясоїдні тварини, зокрема лисиці. Неконтрольоване розмноження диких тварин зумовлює постійні контакти з безпритульними тваринами (собаками і котами) та поширення сказу в населених пунктах.

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!