На одній із вулиць Львова запустили світлофорну «зелену хвилю». Що це означає

3586 0
Це проєкт жорсткої координації роботи світлофорів.
фото умовне

фото умовне

У Львові на магістральній вул. Городоцькій впровадили світлофорну «зелену хвилю». Це проєкт жорсткої координації роботи світлофорів на ділянці вул. Городоцької, яка включає три світлофорні об’єкти: вул. Городоцька –  «Привокзальний ринок», вул. Городоцька – ТЦ «Скриня», вул. Городоцька – вул. Кульпарківська. Про це повідомили у ЛКП «Львівавтодор»

«Зелену хвиля» означає, що при дотриманні рекомендованої швидкості водій, який рушив на зелене світло біля «Привокзального ринку», без зупинки проїде до перехрестя з вул. Кульпарківською.

Зазначимо, що фахівці ЛКП наразі розробляють проєкти жорсткої координації, тобто зміщення ввімкнення зелених сигналів розраховується на основі відстаней між стоп-лініями та швидкостями руху транспорту (швидкість, яка закладається в проєкті – 50 км/год).

«Звісно ми розуміємо, що для найефективнішої роботи жорсткої координації на ділянці між світлофорними об’єктами не повинно бути нерегульованих пішохідних переходів чи нерегульованих перехресть. На цій ділянці є нерегульовані пішохідні переходи, але під час досліджень було помітно, що інтенсивність пішоходів є незначною, тому великого впливу на координацію дані пішохідні переходи нести не будуть», – пояснив начальник відділу транспортного планування, моделювання та організації дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Тарас Мазур.

Головним завданням, яке ставили інженери організації дорожнього руху, – швидко пропускати транспорт на виїзд з міста.

Читайте також: На яких львівських перехрестях найбільш забруднене повітря

«Якщо бути уважним, то можна помітити, що на останньому з координованих перехресть зберігається черга з автомобілів, які надалі прямують на вул. Кульпарківська. Чому так є, якщо ми говоримо про координацію? Усі знають, що на даний момент вул. Кульпарківська є дуже завантажена транспортом. Тож програму регулювання закладено таким чином, щоб тривалість дозвільного сигналу на перехресті вул. Городоцька – вул. Кульпарківська для руху на вул. Кульпарківська була у два рази меншою ніж на попередніх двох перехрестях. Таким чином ми дозуємо транспорт, який має на меті рухатись і без того перевантаженою вулицею. Основним транспортним потоком, який ми маємо на меті швидше випускати з міста є потік, який рухається вул. Городоцька. На перехресті вул. Городоцька – вул. Кульпарківська є зелена стрілка, яка дозволяє постійний рух праворуч на виїзд з міста, тому автомобілі, які розпочали рух на зелений сигнал світлофора на світлофорному об’єкті вул. Городоцька – «Привокзальний ринок», проїдуть ці три світлофорні об’єкти без зупинки», – зазначив Тарас Мазур.

Зокрема, у Львові працюють над тим, щоб синхронізувати режими роботи світлофорних об’єктів і на інших ділянках вул. Городоцької, щоб підвищити комфорт та безпеку руху на цій вулиці. 19 січня «зелена хвиля» буде запущена на наступному відрізку найдовшої магістральної вулиці міста. Де саме – повідомлять згодом. 

Нагадаємо, у Львові планують облаштувати пішохідний перехід на перехресті вулиць Антоновича – Грюнвальдська.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!