На пільгові картки для е-квитка на Львівщині виділили 6 млн грн, але концепції досі нема

3108 0
Для початку дані про всі пільгові категорії на Львівщині планують внести до єдиного реєстру.
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

Минулого тижня на сесії Львівської обласної ради затвердили 6 млн грн на заходи, передбачені для створення електронного квитка на Львівщині. Із них 2 млн скерують на створення реєстру осіб пільгових категорій, а 4 млн на виготовлення пластикових карток. Інвестора уже почали шукати, а запустити квиток планують до кінця року.

Екскерівник управління інвестиційної політики Львівської ОДА Роман Матис вважає, що запуск таких проєктів мав би відбуватися із формування технічного завдання та пошуку компанії, яка розроблятиме і обслуговуватиме систему тощо.

«Спершу формується технічне завдання, в якому вказують, які функції повинна виконувати система. Тоді наймають компанію, яка під ці завдання видозмінює систему або розробляє нову. Після того серед компаній-виробників обладнання обирають ту, чиє обладнання здатне виконати зазначені функції. Далі з‘являється розуміння, як обслуговувати цю систему і хто це буде робити», – каже він.

Читайте також: Скільки коштуватиме е-квиток у Львові і чи пошириться він на всю Львівську ОТГ

І вже на наступному етапі, додає Роман Матис, можна розуміти, як все працює і які картки електронного квитка потрібні, аби вони працювали з системою і обладнанням.

«Не знаючи яка буде система, яке буде обладнання, як воно буде функціонувати, виділяють 6 000 000 грн на виготовлення карток для е-квитка, а потім планують шукати інвестора», – зазначив колишній чиновник Львівської ОДА.

Натомість, як пояснює в.о. департаменту соціального захисту населення ЛОДА Віктор Степанюк у коментарі Tvoemisto.tv, на Львівщині налічують близько 248 тисяч осіб, які мають право на пільговий проїзд. На першому етапі впровадження е-квитка, за його словами, доцільно говорити про те, щоби всі ці люди та інформація про них була в одній захищеній базі.

«Програмне забезпечення ми придбали частково минулого року, цього – ще маємо докупити. Наразі йде мова про створення реєстру всіх пільгових категорій, і поки немає розуміння, яким чином будуть встановлювати валідатори у транспортних засобах, то коштів на сам пластик витрачати не будуть», – каже він.

Читайте також: У Львові назвали нову дату впровадження електронного квитка

Віктор Степанюк додає, що це – один із кроків впровадження електронного квитка на Львівщині.

«По-перше – створення реєстру, по-друге – це облаштування транспорту валідаторами і паралельно з цим забезпечення осіб пільгових категорій пластиковими картками. Якщо перший етап про те, як буде наповнюватися реєстр, зрозумілий, то допоки не проведуть інвестиційний конкурс і не знайдуть інвестора, що буде забезпечувати процес закупівлі і встановлення валідаторів, а також системи зв’язку між ними, то про третій етап – продукування пластикових карток, мова не йде», – зазначає він.

Нагадаємо, на впровадження електронного квитка в громадському транспорті для пільговиків Львівська облрада торік виділила 7 млн грн. У грудні 2019 року тодішній заступник голови ЛОДА Тарас Грень у коментарі Тvoemisto.tv сказав, що електронний квиток хочуть запустити за рік, а згодом, що електронний квиток в області з’явиться у березні 2021 року.

Узимку 2021 року Львівська обласна державна адміністрація оголосила інвестиційний конкурс на запровадження електронного квитка у громадському транспорті області.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!