На проспекті Свободи зрізають два ряди кленів. Весною їх замінять

1842 0
Роботи зі зрізки відбуваються зараз, оскільки добре промерзла земля і є можливість провести роботи без пошкодження газонів і поливальних систем газонів, кажуть у міськраді.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові розпочали заміну частини дерев на проспекті Свободи. Два неповних ряди кленів зараз зрізають, а весною тут висадять повний «комплект» з 24 клені-яворів аутропурпуреум. Про це Тvoemisto.tv повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Клени гостролисті були посаджені за планом Арнольда Рьорінга наприкінці XIX ст, коли розбили сквер на місці русла Полтви. На ділянці від площі перед Оперою і пам‘ятником Шевченку збереглися 4 ряди дерев (класичний бульвар). Посередині два ряди гіркокаштанів, а по сторонах біля проїзної частини проспекту висаджений клен гостролистий, розповідає Олександра Сладкова.

За останні 5 років екологи помітили, що стан кленів погіршується. Щороку обрізали сухі гілки над лініями тролейбуса. Минулорічний буревій дуже сильно поламав гілки, тож в жовтні вирішили, що клени віджили своє. Хоча посередині газону є молодший клен, і він у прекрасному стані. 

Читайте також: Як у старі добрі часи. Хто такі садівники Львова і для чого вони місту

«Коли приймали рішення, на що замінювати, одразу відкинули варіант заміни на новий клен гостролистий. По-перше, якісного посадкового матеріалу повнорозмірного класичного гостролистого клена немає, тільки декоративні форми. По-друге, буревій нас навчив, що 70% гілок, що лежали в парках після, були саме з кленів. Ну, омела ще їх дуже «любить». Шукали щось близьке за розміром і формою, місцеве та таке, що Рьорінг використовував в своїх посадках. Вибір впав на клен-явір аутропурпуреум», – пояснює Олександра Сладкова.

За її словами, два екземпляри такого клену-явору посадили на проспекті кількома роками раніше і вони добре прижилися.

Читайте також: У Львові, на клумбах у центрі міста, проросла городина

Роботи зі зрізки проводять зараз, оскільки добре промерзла земля і є можливість провести роботи без пошкодження газонів і поливальних систем газонів, пояснює керівниця управління екології. 

Що стосується каштанів, то вони у відносно кращому стані, ніж клени. Їм планують проводити ін‘єкції від молі та інші обробки.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv започаткувало проєкт «Дерева Твого міста», де закликало львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові.

Фото: Твоє місто


 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!