На українських АЗС з'явилося пальне з Америки

3380 0
Дефіцит пального кожного тижня буде зменшуватися, бо реалізація та імпорт зростає.
ФОТО/ PIXABAY.COM

ФОТО/ PIXABAY.COM

Пальне з Америки з'явилося на українських АЗС. Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко під час загальнонаціонального телемарафону.

Щомісяця Україна потребує близько 100 тис. тонн бензину і 250 тисяч тонн дизелю. Учасники паливного ринку вже законтрактували 72 тис. тонн бензину та 253 тис. тонн дизеля на європейському ринку. Також Україна вже домовилася про збільшення транзиту пального через Польщу з 60 до 250 тис. тонн на місяць.

Читайте також: Які умови на пальне діють на автомобільних заправках. Огляд

«Минулого року по світі внутрішньо виробляли 18%, а все інше імпортували залізницею, автомобільним транспортом, морськими шляхами. У нас зруйнований нафтопереробний завод та ряд інших нафтобаз, тому виник гострий дефіцит, який необхідно зараз компенсувати за додаткових поставок через кордон ЄС», – каже вона. 

Логістика постачання пального в Україну зараз стає більш складною та комбінованою, але ресурс, за її словами, є. Зокрема, перший американський бензин з'явився на АЗС України дві доби тому.

«У нас буде пальне зі США, з регіону АРА, з німецьких, скандинавських, прибалтійських переробних заводів. Ми робимо все, щоб його доставити вчасно», – зазначила чиновниця і додала, що дефіцит пального кожного тижня буде зменшуватися, адже реалізація та імпорт зростає. Деякі оператори на ринку поступово збільшують кількість літрів для продажу.

Читайте також: Проблему з пальним можна вирішити, – експерт

Боротьбі з дефіцитом допоможе митне оформлення палива на кордоні поза чергою та скасування польською стороною обов'язкового дозволу на в'їзд автоцистерн з України.

Нагадаємо, що АЗС підвищили ціни на пальне. Раніше уряд підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензин на 40%, щоб запобігти дефіциту на автозаправних станціях. Поки на автозаправних станціях діють обмеження на пальне, зокрема бензин і дизпаливо відпускають з лімітом у 20 літрів, а автогаз наразі без обмежень. Наразі на ринку діють кілька обмежень: 20 л на одну автівку в разі заправки автомобіля бензином або дизелем, автогаз відпускається без обмежень, а також 20 л пального на один автомобіль, а в якій конфігурації  10 л бензину плюс 10 л газу чи дизельне пальне/газ,   обирає водій, керуючись наявністю певного виду пального на АЗК.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!